Регентската къща в Боровец: Уют с 3 апартамента и 5 бунгала

Тя е била обитавана от Богдан Филов
17 май 2023 20:53, Красимир Ангелов
65

Регентската къща в Боровец доби особена популярност през последните дни. За нея пръв заговори заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов. Какво обаче всъщност представлява тя?

По своята същност имотът разполага с голяма къща с три апартамента и още 5 бунгала.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков попита с каква цел се ползва имотът. "Целта за предоставянето каква е – за почивна база или да живее там родният ни главен прокурор? Моята информация е, че е второто. Твърди се от мои колеги, че там не може да припари прокурор или друг служител от прокуратурата", заяви Рашков от парламентарната трибуна.

Решението имотът да се стопанисва от Иван Гешев е взето с 12 гласа "за" на 21 октомври 2021 година – месец след като главният прокурор напусна Дом 5 на правителствената резиденция "Бояна".

Имотът в Боровец се води служебна база на прокуратурата.

"Има ли персонал в този комплекс, той държавен ли е или частен, кой плаща? Българският данъкоплатец или Гешев от собствената си заплата. Там има и едно голямо куче, за което е направена една голяма къща и стои въпросът – господинът главен прокурор, той ли следи за кучето, той ли го храни или не?", добави бившият вътрешен министър.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков отговори, че след законовите промените през 2016 година, управлението на имотите на съдебната власт се прехвърля от Министерството на Висшия съдебен съвет.

Това е решение, което ВСС е взел в рамките на своите законови правомощия, тук въпрос няма. Какво се е случвало с този имот, как той е стопанисван, дали той е използван за целите на прокуратурата или за други цели и има ли някакви проблеми, аз за съжаление не мога да ви кажа", отговори Зарков.

А регентската къща е построена през 1941 г., в нея са живели премиерът Богдан Филов и военният министър Никола Михов, който става регент с княз Кирил през 1943 г.

През 1961 година къщата е ползвана за декор за снимките на филма "Тютюн" с участието на Невена Коканова.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
1
 
! Отговори
.!. преди 11 месеца
иван гешев ИЗЛЪГА, когато каза, че при атентата е бил със семейството си в колата! така, че той вече НАЙ-НАГЛО ЛЪЖЕ всички нас! И сега какво се очаква от нас!? Да му кажем брафо дон гешев! браво вие сте глава на мафията и вие определята кога ще ни затоврите или не! всико е по ваша воля и желание! Това ли трябва да направим за този ДОКАЗЪЛ СЕ ЛЪЖЕЦ и ИЗМАМНИК!!!!!????
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И какъв е проблема?ВСС почти единодушно е предложило този имот за ползване от Главния прокурор. Нещо за техните мотиви няма да напишпете нали? После бивш главен прокурор също се охранява, по съображения за наяционална сигурност, щото е имал достъп до информация. И пак ще го настанят в някое удобно за охрана място, вероятно в база на НСО. Изобщо претенции по тази линия са дребнавости, но зад тях се скриват истински неща
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
бати ***
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Единия в Боровец, другия в БарЦелона...Кой като нас?! И сега какво стана, май не можаха да разделят пачките
34
0
 
10
 
! Отговори
карачанаков преди 11 месеца
Горкото куче, има ли защитници на животните да попитат Рашков като махнат Гешев кой ще го храни,все пак е живо същество а че кой го храни сега Рашков със сигурност знае той всичко знае но за разлика от друг път този път веднага го каза.АЛКОХОЛА НАИСТИНА НЕ ПРОЩАВА !!!!!!
33
2
 
7
 
! Отговори
И къде би трябвало преди 11 месеца
Да живее, ако там не можело, не трябвало и било неподходящо? Въобще какво общо има мястото, което обитава с другото и с цялата ситуация. Много хора живеят в изключително скъпи палати и няма въпроси към тях защо,кога и как така.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Гай РичиЯ пак? Като при соца държавата бе на народа, колко резиденции имаше и кой можеше да стъпи в тях? Пий си гинкобилобата редовно.
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
21 октомври 2021г. Ами ГЕРБ не бяха тогава на власт! А, умни и красиви?
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вила за приключения.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Рашков се активира понеже има едно дело "Градинарят", занимава ни с някакви битовизми докато пере пари за милиони.-------Герберю, защитаващ подли корумпета, *** от срам, ако е останало нещо човешко в теб.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Рашков се активира понеже има едно дело "Градинарят", занимава ни с някакви битовизми докато пере пари за милиони.
27
1
 
8
 
! Отговори
Йордан преди 11 месеца
Най-ми хареса проблема с кучето, което живее там :)
26
1
 
2
 
! Отговори
Mалорусь преди 11 месеца
А досега къде блеяха теа агънца, защо всичко изглежда толкова програмирано унас? Евахь тая политика язе.. САТЪР за вас!
25
1
 
32
 
! Отговори
Някой съмнява ли се, преди 11 месеца
че главният прокурор / който и да е той / злоупотребява с държавния си пост? Татарчев бе неуравновесен, Филчев - луд, Велчев - интелигентно кротък, Цацаров - разтеглив като ластик, Гешев е патриотично неграмотен грандоман. Покажете ми един голям успех на българската прокуратура. Един! Само приказки като ръкоблудство на мокър пясък. Ако имахме поне един главен прокурор на място, при властта, която Конституцията му дава, ехе... Половината депутати плюс няколко хиляди мутри щяха да са в затвора.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А бе господа депутати нали вие всяка година гласувате бюджета на съдебната система и контролирате изпълнението му.Ами правителствената резиденция в Бояна дали се използва по предназначение от Мата Хари и Боко гол под чаршафа.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От две години дават Ергенът, а от 12 - Регентът.
22
1
 
12
 
! Отговори
MEN преди 11 месеца
Сигурен съм,че на много хора им е пре уют за тази къща...
21
0
 
16
 
! Отговори
Бай Шиле преди 11 месеца
Сега е на прокуратурата и знаем кой е там, и това е добре, а преди него знаем ли кои хрантутняци се подвизаваха там, а?
20
13
 
17
 
! Отговори
Гай Ричи преди 11 месеца
Затова ли толкова години ни обяснявахте, че при социализма е било много лошо, защото тогава държавата беше на хората, а сега всичко е на Бойко и на Гешев
19
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Добре ве. Тия какви невидели гладници са. Тоя плешо всеки ден 3 коли корте го карат на 2х70 км да мърсува там и на работа. Хванат ли кокал глозгат до край.

Спонсорирани публикации