Фишинг атаки, реклами: Опасности в мрежата за децата

Има ръст на хакнати профили на деца
19 май 2023 22:23, Анисия Иванова
19
Фишинг атаки, реклами: Опасности в мрежата за децата
Снимка: Bulgaria ON AIR

Забраната на приложението TikTok в американския щат Монтана показва нарастващите притеснения за личните данни на потребителите - деца и възрастни - в САЩ и ЕС. Сигурността на личните данни ще продължи да е основен въпрос в бъдеще и децата трябва да бъдат научавани как да ги защитават, а не да разчитат това да бъде правено от социалните мрежи. Прекаленото използване на социалните мрежи от деца обикновено е сигнал за проблем, който не се крие в самата мрежа, а е заради проблеми в училище или недостатъчно внимание в дома. Това коментира Антоанета Василева, Център за безопасен интернет, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Covid промени много ситуацията в интернет - децата започнаха много да стоят в мрежата по обективни причини. Възрастните не бяхме подготвени все по-малки деца да са в мрежата - в момента може да видите 3-4 годишни деца в YouTube със смартфоните на родителите си. Те не гледат YouTube Kids, защото родителят не се е сетил, че трябва да свали приложение, което е подходящо за деца, а им дават това, което те ползват - това е проблем."

TikTok e най-сваляното приложение за социални мрежи в момента, тъй като дава технологична възможност на децата да се изявяват по уникален начин. Приложението бързо научава интересите на децата и започва да им предлага съдържание; има и много неподходящо съдържание, което децата не са научени да разпознават и да докладват, каза Василева.

Не става дума само за снимки и видеа на насилие или порнографско съдържание, а и за рекламите в интернет, за които няма опити да бъдат ограничавани, допълни Василева.

"Забелязваме покачване на броя на рекламите, които излизат преди дадено съдържание, особено в YouTube." Рекламите не могат да бъдат пропуснати, а платформите не пускат съдържанието при наличието на приложение за блокиране на реклами, каза Василева.

"Изправени сме пред предизвикателството децата ни да гледат подходящо съдържание и да се развиват през интернет, и в същото време се сблъскваме с предизвикателства, свързани с икономическите интереси на пазара."

Фалшивата информация и дезинформацията влияят също толкова сериозно на децата, колкото и на възрастните, като Василева препоръча да се прави проверка на информацията през няколко източника и да се избягва всякаква информация, която цели да предизвика силна емоция и да манипулира още със заглавието си. "Трябва да научим децата и на това."

Децата често търсят собствени инструменти за справяне с натрупания стрес чрез игри или контакти в социалните мрежи, така че този опит може да има положително въздействие, стига да не се прекалява, каза Василева.

Центърът за безопасен интернет отбелязва ръст на въпросите през последните месеци за фалшива информация, фишинг атаки срещу деца и хакнати профили на деца, обясни гостът.

"Трябва да научим децата как да ползват интернет безопасно, как сами да създават балансирана употреба и самоконтрол - нещо, което правим за други неща, за спорт, за хранене, почивка... Забраните не вършат работа при децата, трябва да ги научим да се справят с реалностите, за да не изпадат в неприятни ситуации."

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Положението с децата и младежите е трагично. От една страна като дадеш на детето телефон/таблет, то се захласва и можеш да свършиш малко домакинска работа. Но от друга това трябва да се ограничи максимално. А пък при младежите е трагично. Седят на една пейка пред блока и не си говорят, а ровят в телефоните. Или на кафето - същата работа. Да не говорим, че вече от малки гледат, снимат и пращат не само сексуално съдържание, а какви ли още не глупости. Като тия предизвикателствата в тик ток. Ужас/
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
реалността в днесбг - колко умрели от китайска настинка днес, колко добри укринци убити от лошите руснаци днес, лош мъж ударил/убил добрата си жена, поредната изцепка на световно неизвестният емил тротинетков, кои зодииПЪРДЯТ повече... и т.н.
13
3
 
1
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 11 месеца
Моя е на 5г. На е знае от къде се пуска телевизора.скато му дам телефона го гледа като голям камък.Как тъй 3-4 годишни деца се оправят с youtube?
12
2
 
4
 
! Отговори
Шрайка преди 11 месеца
"Те не гледат YouTube Kids, защото родителят не се е сетил, че трябва да свали приложение, което е подходящо за деца" - и където детето ще може да гледа: Kids Meet a Gender Non-Conforming Person., Queer Kid Stuff", " I`m gay", "Billboard Chris" и други детски образователни филмчета, възпитаващи подкрепа за ЛГБТ и свобода в сексуалните взаимоотношеения.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На Путин са му направили фис-тинг атака
10
1
 
1
 
! Отговори
Майка на 2 деца преди 11 месеца
А учителите къде са питам аз? Защо не ни гледат децата докато сме на работа и им плащаме заплатите? Като се върна от работа съм много оморена поръчвам пици и съм оставила децата да си гледат тик ток и да не ме занимават че ми е напрегнат деня а те си почиват във къщи вместо за ни гледат децата.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не ви боли главата, бъркат ви с честоти в мозъка да се гаврят ченгета с вас, мозъка не боли няма рецептори за болка!
8
2
 
0
 
! Отговори
Спи ли роби! преди 11 месеца
Не ви боли главата, бъркат ви с честоти в мозъка да се гаченгета с вас, мозъка не боли няма рецептори за болка!
7
0
 
2
 
! Отговори
Май не разбрахте преди 11 месеца
Бъркат ви в мозъка все едно сте компютър не Човек!
6
3
 
0
 
! Отговори
Крият Терористи преди 11 месеца
ГДБОП КиберСигурност не си вършат работата, крият Пернишки терористи, крият крайно опасни терористи, опасни за целият Европейски Съюз!
5
0
 
2
 
! Отговори
Може да сте вие преди 11 месеца
Гледат през очите на жертвите с честоти, Мъск е пеленаче пред тези ур.оди !
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ТикТок е мнооого опасен! Познавам един, гледА тикток и умре! Сега е малко по-добре, вече сам пие вода.
3
5
 
1
 
! Отговори
Това е Тероризъм преди 11 месеца
Невиждате ли че ви зомбират, един нормален Журналист не остана, зомбират ви Пернишка секта (крали са полицейска техника) години наред, във всяко РПУ има техника за Тета честоти да бъркат в мозъка, чип не е нужен!
2
2
 
2
 
! Отговори
Убиват ни бе преди 11 месеца
Те буквално зомбират хора с честота подобна на WIFI Тета честота удрят мозъка, може би с TETRA, от Правителството мълчат като нями, лошото, че и мутри като Румен Николов-Пашата, Юлиян Борисов Георгиев-Перник имат тази технология!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Децата въобще що имат "профили" в "мрежата" ?

Спонсорирани публикации