Лекарите няма да могат да отказват помощ на агресивни пациенти

Предложението бе джипитата да имат право да ги отписват
19 май 2023 20:45, Стела Стоянова
12
Лекарите няма да могат да отказват помощ на агресивни пациенти
Снимка БГНЕС

Личните лекари няма да могат да се отказват от агресивни пациенти, става ясно от последния вариант на проекта на Национания рамков договор със здравната каса, който трябва да важи до 2025 година.

Предложението на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари бе при вербално или физическо насилие от страна на пациент или близките му джипитата да имат право да откажат лечение и да отпишат пациента от листата си.Това обаче е отпаднало от проекта.

Лекарският съюз предлагаше също медиците да могат да отказват помощ при заплаха за живота и здравето им. Над 55 на сто от лекарите са били жертва на агресия по данни на съюза, бе част от мотивите за предложението.

Още по темата

Новост в Рамковия договор е, че при прекратяване на договор на здравната каса с личен лекар, здравноосигурените лица могат да осъществят нов избор на джипи с регистрационна форма за постоянен избор извън обичайния срок за смяна на лекаря през юни и декември.

Спор между Касата и Лекарския съюз предизвиква и процедура за отчет пред РЗОК. Според лекарите копията от удостоверителните документи за право на обезщетения в натура в случай на болест, майчинство, трудови злополуки или професионални заболявания и декларации са излишни, тъй като тези документи се издават от Здравната каса. От Касата обаче не приемат това изискване да отпадне, тъй като в такъв случай ще се отхвърлят плащания при неправилно попълнени данни.

От Рамковия договор става ясно и че предстои създаване на методика, по която ще се плаща на медицинския персонал в лечебни заведения, които извършват медицински дейности в отдалечени, труднодостъпни райони или единствени изпълняват съответната дейност в общината.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
DO 10. Върви се лекувай в славната ти Русия.
10
1
 
1
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 11 месеца
При агресични пациенти / роднини - отвод и ако ще да мре там някъде. Съвсем хуманно, саркастично, етично и право-куме-у-очи им се казва да си тралала мичката пайчина в тралалала и да чакат помощ от оня горе (бокчу Исуфчу). Ако се противят - никой не е по-голям пред електродите на няколко заредени до 360J стари монофазни дефибрилатора, анод-катод кабелите от захранването на стар мобилен Roe апарат, както и кучешките стрелички със свръхдози фентанил... Варианти срещу агресията бол...
9
7
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 11 месеца
Професионално безработен съм. Там, по стечение на обстоятелствата семейството ми е осигурило средства и за внуците ми. Само от акциза на уискито ми, вкарвам в бюджета на държавата ни три пъти повече пари от твоите осигуровки. Честно ли ще отнемаш моето гражданство?
8
8
 
3
 
! Отговори
За преди 11 месеца
пациенти, които са професионално безработни трябва да се отказва българско гражданство.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да не могат да се отказват но имат право да подадт жалба и да съдят нападателите си.Онези сами ще се отпишат.Освен това могат да си инсталират паник бутони,камери и ако работят в поликлиника да плащат за охрана.Обикновено агресивни пациенти са или такива с психични отклонения или такива от най-ниската социална прослойка.БЛС е силна организация а от НЗОК са връзкари-бюрократи на държавна хранилка нямащи и понятие от медицина.Просто копои с хубави заплати.Със сигурност ще има промени в бъдеще.
6
0
 
16
 
! Отговори
Докога ще глезим преди 11 месеца
нищоправци и безполезници, които нито учат, нито работят, а само висят като на виме на парите за социално подпомагане, отпускани от хазната - от джоба на данъкоплатците? От тази категория са "агресивните пациенти". Вдига ръка над лекаря или над друго медицинско лице, отзовало се, за да помогне на него или на негов близък, като в 99.5% от случаите имащите нужда от помощ не са внесли нищо в бюджета. Е, щом е така, да се цери при махленската врачка, на която обаче ще трябва да плати, за да му бае!
5
0
 
24
 
! Отговори
Митев преди 11 месеца
Значи така?! Той / тя ще ме псува и удря, а аз ще го преглеждам и лекувам?! Що не си е............. май.........та?!
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И как ще ме заставят да не ги отпиша? Да му мислят тия лекари, дето записват всеки, само и само бройка голяма да имат.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Съвет...въоръжете се със електрошок...има двояко действие..Хем усмерява,хем масажира сърцето.
2
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мисля, че това ще привлече нови млади лични лекари
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българинът (във всичките му цветове), освен че краен примитив, е и зле с нервите!

Спонсорирани публикации