Част от договорката за кабинет е да си пазят взаимно имунитетите

Скандалът с Гешев стана катализатор Бойко да подкрепи втория мандат
23 май 2023 10:28, Стела Стоянова
23
Част от договорката за кабинет е да си пазят взаимно имунитетите
Снимка БНР

Това, което се предага, си е коалиционно управление, което обаче няма да премине без никаква съпротива, заяви пред БНР политологът Георги Киряков.

"ПГ на ПП-ДБ са две коалиционни формирования. В ДБ има 3 партии. Едната партия - Зеленото движение вече даде ясни сигнали, че е възможно да не се съгласи с такъв тип коалиционно управление. Сега ще се допитват и те до органите си какво да се прави и дали ще приемат такова нещо. Ето - има един фактор, който може да повлияе съществено на ситуацията и да я динамизира още повече. Ако не се съгласи, вероятно ще се стигне до разпад на една от коалициите - ДБ. Има и възможност и другите партии, поведени от този отказ от подкрепа, да кажат "Не, ние предпочитаме да запазим този коалиционен формат за местните избори пред това да се съгласим да управляваме с ГЕРБ-СДС".

Според него това ще динамизира дотолкова ситуацията, че може да не се състави правителство с втория мандат.

Освен страха заради загуба на електорален потенциал, има и сериозно недоверие между лидерите и избирателите, подчерта Киряков.
 
Според него формата, под която ще се управлява страната - дали ще е ротационно или друго - няма никакво значение. Хората искат редовно управление, категоричен бе той в интервю за предаването "Преди всички".

"Значение има опитът да се състави редовно правителство, което да поеме управлението на страната в една изключително критична ситуация и на фона на абсолютно категоричното желание на избирателите да има редовно управление".

"Не са важни фигурите, които ще оглавят отделните министерства, а политиките, които ще изпълняват и постигат в парламента тези политически сили", коментира политологът.

Още по темата

Той припомни, че единственото име, което се завъртя, е на Асен Василев като финансов министър. Част от договорката е взаимно да си пазят имунитетите, смята Киряков.

Според него вероятно скандалът с главния прокурор е изиграл роля на катализатор за решението на Борисов да подкрепи правителство с втория мандат:

"Тук става въпрос за инстинкт за самосъхранение - политическо и физическо. Той беше поставен пред невъзможния избор - да подкрепи възможността дори за съставяне на кабинет с втория мандат - това, което той категорично отхвърляше месец след изборите. Той многократно каза, че няма шанс за правителство във втория мандат, а сега се оказа, че има шанс, а вече има и договорка".

"Ако сега се осъществи този модел, той ще се осъществи и на местните избори. Ще има местни коалиции на тези две формирования за управление на местните проблеми", коментира Киряков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Част от договорката им е, че при борбата за кокала, да си разраняват едни на други коленете.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До скоро врагове, вече заедно, е ще се чегъртат все пак, но обединени.:))
13
0
 
6
 
! Отговори
морски преди 11 месеца
При всяко положение Вгьзраждане продължават нагоре и напред. Засега...
12
2
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Тоя пък кой беше?
11
0
 
5
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 11 месеца
С други думи, крадец крадеца не издава, защото си знаят компроматите.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен/1 "Бойко се оказа абсолютен предател, плю на хората които му вярваха" - че Борисов преди 10 години ВИ каза, че СТЕ про'с'таци. Кого е предал? Про'с'таците ли?
9
3
 
14
 
! Отговори
Прокурорчо преди 11 месеца
Ха да видим сега кога Гешев ще поиска имунитета на Банкянския, Про100 Киро и Кокорчо за разруха на държавата ! Да видим колко е независима пустата прокуратура.
8
5
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 11 месеца
Евреите нямат произход,тъй-че трябва да Ви е все тая дали ни завладяват чрез евреинът Путин,евреинът Байдън или евреинът Ердоган.Най-висшата каста на евреите са ромите от м..а.х.ъ.л.и.т.е,колкото и това дс Ви се струва невероятно.
7
3
 
10
 
! Отговори
НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ преди 11 месеца
ЛУНА - Президент, АЗИС - Премиер и чалга и гюбеци на макс
6
4
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 11 месеца
Не виждам никой дс давс под съд криптоосманските евреи,при все,че им закон за фалшифициране на ороизход и идентичност! Пример! ВелиСлава Дърева- БереСлава DURева.Криптиеврейски имена.DURAR-испански еврейски глагол значещ продължавам,трая...И от съществителното DURO- твърд,жесток,корав,жесток,издръжлив.Друг пример! СТАНИШЕВ-СТАНИ ШЕФ-индикация за управленческа функция.ВЕСЕЛИНЪ КАНЪ БЪЛГАРСКИ ЕГН 7112136860
5
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
СЛЕД ТАЯ НОВИНА ДЖУДЖИ СЕ Е СКРИЛ В БУНКЕРА И СИ ИЗЯЛ ТААЦИТЕ ОТ ЯД! НЯМА ДА С ЕПОКАЗВА 3 ДНИ ДА НЕ МУ ВИДЯТ КИСЕЛАТА ФИЗИОНОМИЯ!
4
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
КО СТАА КОПЕЙКИ! ГОООЛ И ПОБЕДА В ПОСЛЕДНАТА МИНУТА! ГОПОД Е БЪЛГАРИН! РУСКИТЕ ПАРТИИ БСП, ИТН И *** СА В ОПОЗИЦИЯ!
3
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Прогноза за следващите избори : Възраждане - 55% , ПП - 5% !
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хората НЕ искат редовно правителство. Хората искат тези противни мутри, барабар с ППДБ и ГЕРБ веднъж завинаги да изчезнат от парламента и политиката!!! Мутри ВЪН!!!
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бойко се оказа абсолютен предател, плю на хората които му вярваха.

Спонсорирани публикации