Сидеров: 24 май – ден на Гошо Господинов, долу Кирил и Методий!

Лидерът на "Атака": Сякаш той е измислил азбуката
24 май 2023 19:21, Александър Попов
416
Сидеров: 24 май – ден на Гошо Господинов, долу Кирил и Методий!
Снимка: БГНЕС

Волен Сидеров публикува остра позиция за отбелязването на националния ни празник и спечелената награда от Георги Господинов. Той направи това в социалните мрежи и бе категоричен, че ако Господинов е най-добрият ни автор, то той е космонавт. Ето неговото мнение.

В деня на българската писменост, кметът на София, президентът и всички тв студиа изтъкнаха като гордост номер 1 някаква английска награда, давана по принцип за РОМАН НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК, присъдена тия дни на български автор.

Попитах разни хора, английската писменост ли празнуваме, или българската от 9 век, когато е нямало английска. На днешната празнична дата написах няколко пародийни послания към познати живи интелектуалци и фейсбукчатове. Предложих 24 май да стане ден на Гошо Господинов, а мегаломанските, съветски, путински статуи на някакви си Кирил и Методий да бъдат премахнати и пренесени в музея на социалистическото изкуство – правени са през 1957 г, представяте ли си! На тяхно място Чапа да извая фигурата на гения Господинов.

Понеже знам, че ще скочат сорошисти върху мен, ще кажа само: на времето в елитната математическа гимназия в Ямбол питахме, когато се появеше нов ученик: от Ямбол ли е, или от селата. Е, Гошо е от ямболските села. Ама какво значение има, крещят сорошистите. Има, има....Защото ако си роден в центъра на града, който е издал първото футуристично списание в България през 1924 г „Кресчендо”, има. Имам и основание да му викам Гошо, защото в Ямбол така казват на Георги. Не Жоро - Гошо. Ямбол не е провинция, а център.

Обаче потискащ провинциализъм лъхаше от официозното тържество пред Народната библиотека. Фандъкова, милата, безпомощна като дружинна ръководителка на първото си комсомолско събрание, смутено прочете благодарност към Гошо Господинов, все едно той е измислил азбуката. След което даде думата на никому неизвестен „писател” , който половин час ни обяснява по централните ефири как най-голямото духовно постижение на България е някаква английска награда, дадена на Гошо. И накрая президентът също плати дан на политкоректното и свърза празника на Светите братя с Гошо Господинов.

Има една стара поговорка, че от данайците не вземаш нищо. А по-големи данайци от подлите англичани няма. Но всички по антибългарските телевизии кършат китки и ахкат колко сме горди, че някаква британска награда за , забележете РОМАН НА АНГЛИЙСКИ, е връчена на дундуркания от сорошистите от години Гошо. И той приема наградата на английски език на връх 24 май- денят на българския език. Нима не можеше да си произнесе словото на български и да подчертае кой е най-старият и автентичен език в Европа? Не, той се извини накрая, че ще каже едно изречение на български.

Нима не знаем, че нобеловите награди, оскарите за журналистика и такива като Букър отдавна са политкоректни морковчета за послушни псевдоинтелектуалци. Ако Христо Грозев, който взе Оскар, е разследващ журналист, аз съм космонавт. Ако Господинов е най-добрият български съвременен писател, ставам за втори път космонавт - като Александър Александров.

Най-добрият съвременен български писател се казва Виктор Пасков. А най-великият роман на последните десетилетия се казва „Балада за Георг Хених” – излезе през 80-те години в списание Съвременник.. Но за него няма Букър. За него няма аплодисменти.
Съжалявам всички аборигени, за които някаква безсмислена английска награда е по-важна от българската писменост и азбука. Съжалявам водещи и коментатори от всички тв студиа. Съжалявам кметове, нотабили и държавници , които се държат като туземци. Иска ми се да кажа:”Прости им, Господи, те не знаят какво правят!”.

Но подозирам, че знаят и това ме спира засега....

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
4
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
вихо вихооо,вихър те вее и теб на бяла кобила !...ДРЕМЕ Й на Москва за нещастна България!..Те си имат своите си ТЕЖКИ проблеми !...Тя може да се справи с нас НАЙ-ЛЕСНО ако се стигне до там,защото сме една кръгла нула пред РФ..
264
17
 
18
 
! Отговори
вихо преди 10 месеца
И този русофил ли са впрегнали от москва , преди разпада се хвърлят всички сили и средства. Дръжте се Българи , ще пребъдем?
263
4
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
малеее,Гочката са го погалили по главата със жадуваното "Конграчулейшон,Гоче!",а вие му завиждате..Оти така бря?..ТОВА е "Новото време"..Сичко останало от преди да са фърля в кошчето !
262
4
 
28
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 10 месеца
Може ВС да се е изразил малко по-остро - той си е такъв, - но е напипал някакъв оголен нерв. Вас например не ви ли притеснява, че най-титулуваните ни автори - Здравка Евтимова, Георги Господинов и др. - са неимоверно политкоректни и на правилни (=неолиберални) позиции? И за Украйна, и за каквото щете... ТОВА ЛИ Е ФУНКЦИЯТА НА ИСТИНСКИЯ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ И ПИСАТЕЛ??? Да е нагаждач и удобен грантаджия, отглеждан от чужди НПО-та???
261
15
 
34
 
! Отговори
Котаракът Еркюл преди 10 месеца
Браво, Волене! По точно за този ден никой не можа да го рече.
260
5
 
22
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
За Г.Господинов или добро, или нищо . Повечето нормални хора за творчеството му - НИЩО. Литература , заради самата литература - това не е изкуство. Игра на думи, образи и образност , без докосване до емоция. На кого за какво служи ? Честито на печелившите !
259
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пазете се от бесни и вбесени.
258
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Забележете преводачката му.Не е случаен персонаж.Баста на англоговорящата подкрепа,била от острова или през океана.
257
22
 
12
 
! Отговори
Вбесен! преди 10 месеца
Страшно ще е ако такива ни управляват, извинете те ни управляваха... никога повече! Забрана на възраждане, атака, вмро, бсп и другите руски партии ала златна зора! Крайно време е да отлепим от прегръдката на корупцията!
256
11
 
12
 
! Отговори
Болен преди 10 месеца
Ямбол бил център :D Комплексарщина до шия. Това ли това най-голямата критика? Че Господинов бил от село...
255
1
 
5
 
! Отговори
ЧЕХИЯ Аншлус?? преди 10 месеца
Забременелият римокатолически Папа Йоан Осми родом от МАЙНЦ е от недоказан свръхсъмнителен източник от Полша и примерно Франция галантно и тънко обявява поляците за ЛЪЖЦИ............Вероятно поляците намекват че Действащата БОГИНЯ Сабина Помпилия Император Нерон я укрил в Англия и там родила "англосаксонците".......То ест нищо ново...........Полякът Збигнев Бжежински заразил Айзък Азимов със СПИН защото червените евреи се престрували на поляци "Поляците изоставили евреите на Вестал А.Хитлер"
254
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До паралипоменун,В грешка си,всичко на обратно,както при византийците.У.
253
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До дрегер, аМгл.език се е образувал след епидемия ,при която зъбите изпадват и се променя небцето,затова вокализирането му е такова.При вглеждане прозира НАШИЯ ЕЗИК.
252
6
 
28
 
! Отговори
джо преди 10 месеца
Като се замислиш, донякъде Сидеров е прав. Не коментирам автора, просто не съм чел нещо писано от него и няма да съм коректен, но журналята наистина се ***.а , днес в колата слушах отзиви на Стоичков, за автора, но се съмнявам да е чел нещо ...
251
5
 
8
 
! Отговори
САТАНА преди 10 месеца
Боленчо, гласът на интелигенцията и не се гласи за парламента...
250
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Злобно го е написал, но е прав да се възмущава- Господинов разви една балканска сръчност в позициониране и харесване на доминиращата либерална идеология, а качеството страда от това. Прозведенията са едни плакатни и твърде закъснели дори- тази тематика, макар, че винаги ще се продава на запад, е вече демоде и достатъчно експлоатирана и в литература и кино. Господинов се нарежда в една редица с Алексеевич, Мюлер и прочие нечетими и неинтересни, но пък правилно ориентирани писатели. Пак комунизъм
249
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя ф л ъ х от къде пак изпълзя? Златния п р ъ с т е свършил кинтите
248
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Откак Копейкин му зае нишата, нацяло изтрещя. Чуди се с какво да привлече вниманието на ***. Пий ги тея хапчета бе Воленчо!
247
23
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не знам защо изобщо медиите дават гласност на този пиян каруцар! Гьорги Господинов е написал на български език, която е оценена в чужбина в превод. Толкова е добра!Тоя лаладжия да мълчи...Нищо не е направил, че да се хвали, може само да тролства по медиите.
246
15
 
15
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 10 месеца
Разгеле! Болното психодиспансерно изпълзя от кухнята (където готвеше паста / каша / тюрлюгювеч "псидероне") и реши да ни разсмива на другия фронт, кречетало с изкривена физиономия и с мегафон, пръскащо слюнки пред около... николко слушатели :). В последствие стендъп пърформънса качен в комедийните канали.