НС прие: Домашните насилници без достъп до оръжие

Те няма да имат правото да доближават жертвата си
25 май 2023 15:08, Стела Стоянова
44
НС прие: Домашните насилници без достъп до оръжие
Снимка БГНЕС

Извършителите на домашно насилие няма да имат право на огнестрелно оръжие и пиротехника.

Няма да имат правото и да приближават жертвата си. Ако имат общи деца, те ще бъдат изведени от жилището, в което са живели с насилника. Няма обаче да се прекъсва възможността на детето да вижда другия си родител.

Това са част от новите, по-тежки мерки за защита на жертвите на домашно насилие, които приеха депутатите на първо четене. Това стана след дълъг дебат и спорове между парламентарните групи на "Възраждане" и БСП.

Още по темата

Със 151 гласа "за" Народното събрание прие законопроекта на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Подкрепа за тях дойде и от ДПС, а "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" гласуваха "против".

С 213 гласа "за" депутатите приеха и текста на БСП. ГЕРБ-СДС се въздържаха, а от "Възраждане" бяха против.

Двата законопроекта са почти еднакви, като една от разликите е, че социалистите не са съгласни насилието чрез бездействие също да бъде наказуемо.

"Има такъв народ" пък са написали нов закон за защита от домашно насилие, който обаче получи подкрепа само от тях и ДПС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
да те застрелят е по хуманно от тава да те мушкат с нож посекат с брадва или разбият черепа с твърд предмет.
32
0
 
2
 
! Отговори
Злата баба преди 10 месеца
А ножове,брадви ,чукове и тем подобни ще имат ли право да притежават?Тия престъпници,които нямат огнестрелно оръжие с какво убиват? Нещо ви издиша закона.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Презумпцията е, че насилникът чувства превъзходство поради връзки със силови структури и има достъп до специални средства и до оръжие.
30
0
 
4
 
! Отговори
SS преди 10 месеца
Жена ми е от жълтата раса ! В началото на брака ме пострещаше ,събуваше ми обувките ,и ме водеше в кухнята ! Там всичко подредено,сготвено с азиатска прецизност! Като се нахранвах ,ме питаше какво искам ,дали да потанцува,или да правим sex ? Това беше някога... !Унищожителното влияние на европейската цивилизация уби всяко уважение към мъжа !
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всеки гражданин на Република България е длъжен да докладва за извършването на престъпление ако е свидетел на такова.Това, че повечето не го знаете е само факт, че гражданското ни общество го няма никакво и всеки втори смята, че ако нещо не му се случва на него е най-добре да подмине и да не се занимава.Евала на мъжагите, които го пишат това.Сигурно те са и тези, които бият де.
28
0
 
2
 
! Отговори
НС преди 10 месеца
Уточнихте ли термина "домашен насилник", че да няма локуми по съдебните зали.
27
4
 
3
 
! Отговори
Ловец преди 10 месеца
Аз съм ловец и имам в къщи ловно оръжие. Жена ми е малко нервна и често ми се кара, че ми миришели чорапите. Заплаши ме последния път, че ако й повиша и аз тон ще отиде в РПУ и ще пусне срещу мен жалба, че й упражнявам домашно насилие, като поддържам лоша миризма от чорапи в къщи и от време на време я реплекирам с по-висок тон. Идва КОС-аджият и ми конфискува ловното оръжие. Еди доказвай после, че не си ***.
26
1
 
5
 
! Отговори
Пълна пародия, преди 10 месеца
забрана за огнестрелно оръжие...а какво правим с хладното оръжие? Има го във всеки дом. Както се казва: "Напразен труд кипи"...С тези измислени "закони" и "наредби", никой нормален човек не е защитен от нищо, и от никой!
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
корумпиран лапач рушветчия да ме спре на улицата да ме кара в районното задето съм стоял и гледал и такъв десен ще му забия може и да не оцелее
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
като бях около 11 годишен (2001) пред мен мъж биеше жъна си на стълбището. аз просто ги подминах. е, де смелите мъже от мевере да ме глобят или най-малкото да ме разсъблекат като ги знам какви са там
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 21, каза човекът с основно образование, но готов да спасява света! Теориите на конспирациите пред блока на ракия ли ги нищите?
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
утре като видите някой да паркира неправилно мевере вас ще глобят щото не сте казали на мевере, а сте стояли безучастно. закони измислени за защита на определени хора като жертваме други които си мислят че нещо се прави
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 15, използваш думи, чието значение не познаваш! Отиди и прочети какво е феминизъм и после ела да коментираш пак.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
20, мевере за ко зимат заплати че мен тръгнали да глобяват ако пред мен бият някого и нищо не правя? щом толкова искат мен да глобят щото полиция няма достатъчно, то няма и кой да ме глоби
19
2
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 10 месеца
Това е целта на глобалистите да разрушат семейството, да не се раждат деца.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
престъпниците закони ли спазват, че със закони ги борите?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
какво е 'насилие чрез бездействие'? утре мъж безЧЕП ще се нарича жена
16
4
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 10 месеца
Айде върви да се биеш в Русия, та да се спасим от тебе
15
4
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 10 месеца
Ама феминистките сте много крехки. То не беше емоционално насилие, финансово насилие, психическо насилие... Какво още ще измислите?
14
3
 
6
 
! Отговори
Питайте Огито и сие преди 10 месеца
Дреме му на пистолетя, че няма да има огнестрелно оръжие след като я удушил и изхвърлил в куфар, заклал с брадва, убил със стик за голф и какви ли не още ужасии от битието на българския домашен насилник.