Цена за 500 гр. ягоди без цената за килограм е нарушение

29 май 2023 18:58, Александър Попов
18
Цена за 500 гр. ягоди без цената за килограм е нарушение
Снимка: БГНЕС

Търговците на плодове и зеленчуци в насипно състояние са длъжни да обявяват цените за килограм, напомнят от онлайн платформата „Ние, потребителите“ по повод медийни публикации и коментари в социалните мрежи, че тези продукти масово се продават с цени за 100 грама или за половин килограм. Това може да заблуди клиентите, че стоката е по-евтина.

Съгласно Закона за защита на потребителите, търговците са длъжни за продаваните в насипно състояние стоки да посочват цената за единица мярка, като в случая това е килограм.

Ако плодовете са поставени в опаковка, трябва да са известни цената за количеството в нея и цената за един килограм. Изключение правят случаите, в които продажната цена и цената за единица мярка са идентични. Това означава, че дори търговецът да реши да продава 500 гр ягоди в кутийка, той не може да заобиколи разпоребдите и да посочи само цената за съответното количество – трябва да посочи и колко струва 1 килограм.

Освен това, при предлагане на предварително опаковани стоки, обозначените продажна цена и цена за единица мярка следва да се отнасят за нето тегло на стоката. Т.е. недопустимо е да се включва и да се заплаща от потребителя теглото на опаковката.

Обозначаването на продажната цена и цената за единица мярка става чрез етикети, ценоразписи, табели или по друг подходящ начин. Цените трябва да са в левове, с включени всички данъци и такси, като и да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ТИЯ СМЕШНИЦИ ОТ ТАЗИ ПЛАТФОРМА, АКО ВЛЯЗАТ В НЯКОЯ ХРАНИТЕЛНА ВЕРИГА ЩЕ СЕ ПОБЪРКАТ КАТО ВИДЯТ НАРУШЕНИЯТА. ХА-ХА НЕ МЕ РАЗСМИВАЙТЕ, ПОРЪЧВАМ, ИЗБИРАМ И АКО НЕ МИ ХАРЕСА ЦЕНАТА НА КАСА ПРОСТО, ОТКАЗВАМ ПЛАЩАНЕТО И ДОВИЖДАНЕ!!!..
16
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
Бял хляб в холандската фурна София 2.30лв пише за 550г а в действителност е 440г e няма кой да ги глоби за лъжа в грамажа камо ли че не е изписана цената на килограм хляб!!!Цената беше определена на 5.80лв на килограм метан но сега е 1.90 Метана но цената не пада нито на хляба нито на млечните продукти нито на пилешкото месо Защо това си е спекула!!!
15
0
 
8
 
! Отговори
Нашите уважавани преди 3 месеца
търговци се грижат винаги да упражняваме математически умения,те помагат срещу Паркинсън,Алцхаймер,деменция и др.заболявания.Затова имаме такива забавни грамажи-банички по 87 и 117 грама,шоколади и лешници по 80,сладоледи по 345. Да се радваме,че не ги дават и в либри и унции.Не е ли готино да отидеш и да си вземеш 2 фута и 4 инча кърначе,което трбва да се съхранява преди да бъде опечено при 38 градуса по Фаренхайт?Или 3 унции бадеми за две кварти бира? Налейте два галона газолин и бай
14
0
 
9
 
! Отговори
КЗП преди 3 месеца
До Anonimen - два пъти подадох официални жалби до КЗП за тоталното неспазване на закона относно обявяване на цените на килограм, литър и т.н. от страна на почти всики вериги, освен Кауфланд (с известни изключения). Всички остана ли, най-вече л***н***рите от Lidl са в тотално нарушение. Но и двата получих "ксерокопие", че всичко е наред. Без изобщо да коментират конкретнитните текстове от ЗЗП, които им цитирах дословно. И се оказа, че просто не пазаря от измамниците... Явно няма кой да ги озъпти в БГ
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ИМПЕРИАЛИСТ 5 лева за ягода е на мъжкия пазар.
12
0
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 3 месеца
Днес на "Женския пазар" в София има едри ягоди по 2-3 лв./КИЛОГРАМА
11
4
 
4
 
! Отговори
Harley преди 3 месеца
До Anonimen, да в Лидъл и Кауфланд и Билла и навсякъде изобщо на всеки етикет има и цена на кг., освен ако не е нещо, което изрично е бройка, като авокадо или връзка репички. Точно затова хората предпочитат веригите - защото няма такива шведски номера
10
1
 
4
 
! Отговори
Асан преди 3 месеца
А суджука го дават 5 лева за 100 грама :)))
9
3
 
15
 
! Отговори
Anonimen преди 3 месеца
В Lidl по-голяма част от стоките са в най-разнообразни разфасовки (450, 500, 650 гр и тн.) и съответно цените са за разфасовка (без да се посочва цената за кг., Както е например в Кауфланд). Винаги съм смятал , че това е направено за заблуда и подвеждане на потребителя. Нима досега контролните органи не са го забелязали това? Чакам да видя кога в Lidl ще започнат да слагат цени за кG.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това стана практика да се пише цена за грамаж а не за килограм. Изглежда това е поредната маркетингова мошенгия. като да продаваш два броя на цената на един пък да слагаш намалена цена за един брой което е архи заблуда. Не знам, все повече се търсят начини хората да бъдат заблуждавани във всяко отношение защото иначе никой няма да продаде нищо ако тези цени лъснат директно. То си е цяла наука.
7
4
 
6
 
! Отговори
куесчън преди 3 месеца
А защо цена на 500 гр бира може?
6
1
 
4
 
! Отговори
Деян преди 3 месеца
На Пазара в Кърджали има цена и на 500 гр и на 250 гр и на 100 гр и на 1 кг,даже има и на голяма и на малка чашка.А да видим някой може ли да им каже нещо.....
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проверка на прокуратурата в КЗП и КЗК за покровилтестване на веригите, отсвирват ми сигналите за сиренето с повишено водно съдържание което продават за нормално защото търговеца сам си бил определял.
4
1
 
5
 
! Отговори
Men преди 3 месеца
То само това да е, да ви в издал някой някога на пазара касова бележка?
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако 1 килограм струва 5 лева го делят на половинки и всяка струва 5 лева, така от 1 килограм правят пари все едно са продали 2.
2
3
 
14
 
! Отговори
Христо преди 3 месеца
Да идат в Лидл и другите вериги да видят какво става
1
6
 
4
 
! Отговори
Урсула преди 3 месеца
Умножаваш х 2 и готово :)))