Производителите на мляко излязоха на символичен протест

Цени от сорта на 45-50-60 ст./л са нереално ниски
31 май 2023 19:00, Йоана Цонева
21
Производителите на мляко излязоха на символичен протест
Снимка: Pixabay

Фермери излязоха на символичен протест и изляха мляко на пътя, пише "24 часа". Производителите от Южна България са решили да подаряват млякото си заради ниската му изкупна цена.

По думите на фермера Петър Карадамянов цени от сорта на 45-50-60 стотинки са нереално ниски. С най-голямата си наглост една от мандрите, която преля чашата, обяви от днес за утре, че прекратява да взима млякото и ние останахме в безтегловност, допълни той. Производителят отправи апел към колегите си, в знак на протест срещу ниските изкупни цени, да спрат да продават млякото на мандрите и да го подаряват на хората в нужда.

По думите на млекопроизводители причината мандрите да свалят толкова ниско цената на суровината е спекула, задкулисни игри и нерегламентиран внос от Украйна и Полша. Няма как мляко, което при нас го изкупуват за 50 стотинки, да ни казват, че отвън идвало още по-евтино, посочват те.

Още по темата
Ние си имаме и работници. Сутрин, като отидем при тези работници, те чакат. На 15-и и 30-и те трябва да си вземат заплатите. Какво правим? С тези 50 стотинки не знаем изобщо какво да плащаме - фуражи ли да плащаме, ток ли?!, заяви млекопроизводителят Тодор Димитров.

Протестиращите искат държавата да ограничи вноса на прясно мляко и да се намеси на пазара като въведе минимална изкупна цена от 1,50 лв. за литър. Според тях в противен случай ще бъдат принудени да фалират и да продадат животните.

По думите на Стефан Трендафилов няма никаква логика в магазина млякото да е над 3 лева, а изкупната му цена да е 50 стотинки. Надценката е безбожна, допълни той.

Протестиращите подчертаха, че възнамеряват да блокират пътища. Те обявиха, че подготвят национална стачка след 10 дни, ако исканията им не бъдат чути.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 18 - Че какво общо имат производителите на мляко с това мляко в магазина? Хората си продават млякото за стотинки, след изкупвачите какво става с него, няма как да знаят. т.е. и да знаят, какво да направят? Освен протест, като днешния. Потребителите сщо не е лошо да ги подкрепят, като плащаме по 4-5 лв за литър, поне в шишето да е истинското мляко, а не някаква синкава водица с неизвестно какво съдържание в нея.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Петърчо Карадамянов,всеки божи ден можем да купим поне едно стотина литра мляко,разбира се,ако го предложиш на левче!
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Къде го подаряват? Искам да си взема 30-40 литра да си направя сирене. Нямам нищо против да си го купя и на 1,50.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Производители? Че какъв процент в млечните продукти има истинско мляко? Масово е нещо си на прах разредено с вода. Я стига. Сухо мляко с вода за 3лв.
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тарикат,като цени от порядъка на 50-60 стотинки са ти ниски,продавай си млякото на 2-3лева,какъв ти е проблема?А Нещо за пазар да си чувал?
10
1
 
4
 
! Отговори
палма преди 11 месеца
абе още ли има производители на мляко ?! щото аз знам че има производители на продукти дето мляко няма но го водят мляко .
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А потребителите,вместо да пуснат по някой лев на производителите,се юрнаха с бутилки от 10 литра да ги пълнят на аванта.Ех,възпитание,ех манталитет!
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хора, дето са виждали крава на снимка само в читанките си раздават акъли на млекарите! Все едно да ви кажа всички да си направите фирми и да си работите за себе си, вместо да ревете от ниските заплати на работодатели. Ще им изкупуват млякото за стотинки, а в магазините разредено и неприличащо на мляко ще го купуваме на 4-5 лева. Че и украинско ще внасят, щото у нас такова нещо няма. Управията навсякъде е както в политиката.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
немога да ги гледам
6
5
 
7
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 11 месеца
И тези се пробват като зърнопроизводителите. Да спрем вноса, всичко вносно е лошо и вредно, само наше, то е найдоброто и на наши цени! И те били фермери - ха ха ха с 5 крави или 20 овце...ами като не им харесват мандрите, да си направят кооперации със затворено производство, зърно-животни-млеко-продукти. Да, обаче искаме печалбата да е само за нас...коопериране - никога!
5
0
 
17
 
! Отговори
Еколог преди 11 месеца
А тогава защо сиренето е 14 лева? И то за 700 грама?
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така е защото няма контрол не само за млякото но за всичко в България и търгашите спекуланти това и чакат да купят от производителите на безценица и да надуят цената 5-6 пъти.
3
4
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 11 месеца
Доста не са го направили, защото са със соц мислене коне с капаци. Друго, освен да доят кравата (дето всеки робот вече го прави) и да дойде някой да купи млякото, не могат.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ми давайте ми го на мен за 50-60 стотинки и ще си отворя един магазин в София за мляко. Аз в магазина го купувам по 2-3лв литъра. Не виждам логиката никой да не го е направил ако цените са такива
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нула ме вълнуват тия. Правят затворен цикъл на производство и спират да мрънкат.