Лазаров: Сребърният фонд няма да бъде откраднат с удължаването на бюджета

Нинова: Харчили сте от него още от март
2 юни 2023 13:03, Стела Стоянова
36
Лазаров: Сребърният фонд няма да бъде откраднат с удължаването на бюджета
Снимка БГНЕС

Служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров увери, че средствата от Сребърния фонд няма да бъдат откраднати, а държавният интерес ще бъде запазен.

Министър Лазаров поясни по време на блицконтрола в НС, че онова, което е предложено в удължителния закон за бюджета, е по-голяма гъвкавост за използване на тези средства, така че да не се прибягва до тегленето на държавен заем.

Той отговори на въпрос на Корнелия Нинова, която определи решението на правителството със закона за удължаване на бюджета пари за пенсии и други плащания могат да бъдат вземани от Сребърния фонд, като "тревожно".

"Не, средствата няма да бъдат откраднати. Сребърният фонд е част от фискалния резерв. Съгласно законодателството и онова, което е предложено в удължителния закон, е по-голяма гъвкавост при ползването на тези средства, така че да не се прибягва до тегленето на държавен заем", заяви Лазаров.

Още по темата
Нинова посочи, че според предложението парите, които ще бъдат използвани, би трябвало да се възстановят “някой ден от излишък в бюджета”.

“Нито за тази година, нито за следващите три служебното правителство предвижда да има излишък. Тоест - няма да се възстановят сигурно близките години и ще стане като със Здравната каса. Много е тревожно това, че парите от резерва ще се използват не само за общественото осигуряване, а и за други публични разходи. Това е абсурд”, каза Нинова.

“Според разбивка на резерва още през март и април сметката е отрицателна, което означава че още тогава служебният кабинет, в разрез със закона,  са ползвали този фонд и сега искат със задна дата да им осигурим беззаконието”, каза Нинова.

“Опровергавам това”, каза министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: бюджетСребърен фонд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 10 месеца
Трупа капитал yшaтия преэидент, че трети път късмета е нулев
7
3
 
9
 
! Отговори
гагга преди 10 месеца
Това вредно хипофизно джудже трябва да бъде незабавно изхвърлено от всякъде.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да бе,верваме ти
5
0
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 10 месеца
Мисля че глаголът ОТКРАДНА , не е подходящ да се използва от съответните лица!Културата е нещо което отваря или затваря пътища и показва нивото на всеки!Може би в случая има недоразумение или притеснение!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да бе и имоти не купува на завишени цени и кражби за милиони не гепи! Мекички я вице
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ааа не, няма да е откраднат от резидентската пасмина, която не носи отговорност, къде са парите от плана за възстановяване
2
1
 
20
 
! Отговори
Моше преди 10 месеца
Значи ще използват Сребърния фонд за да не теглят заем.... за да може после да изтеглят заем когато трябва парите във фонда да бъдат възстановени .... Ехаааа че икономически гений . Браво.
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не се краде това, което отдавна е окрадено.