Граничен кораб "Балчик" вдигна котва за охрана на морската ни граница

Той ще участва в редица операции
9

Нов граничен кораб се включва в наблюдението на морската ни граница. Той ще носи името "Балчик" и ще участва в общи операции на Европейската агенция за брегова охрана "Фронтекс".

Кръстница на новия граничен кораб стана директорът на Главната дирекция "Гранична полиция" главен комисар Росица Димитрова.

Това е първият кораб по сключен договор за помощ по линия на "Фронтекс" за охрана на външната морска граница на Европейския съюз. Договорът за доставката му е за около 30 млн. лева.

За събитието в Бургас пристигна и новият вътрешен министър Калин Стоянов.

"Корабът "Балчик" ще изпълнява широк спектър от задачи - от противодействие на нелегална миграция и трансгранична престъпност в териториалните води на Република България, до спасителни операции по море", съобщи министър Стоянов.

На Морска гара Бургас беше показано и най-модерното оборудване за охрана на морската ни и сухопътната  граница.

"Разполагаме с две бордови лодки, които се използват за гранично наблюдение и контрол в крайбрежната зона - 3 мили от брега. Задачите, които изпълняваме, са издирване, установяване и задържане на престъпници и нарушители на държавната граница", добави нач. сектор "Тактически действия" към ГД "Гранична полиция" -Бургас - Евгени Димитров.

В издирването на мигранти, преминали границата, се включва и кучето Макс.

"Неговата работа е да ги намира. Най-силното му оръжие е неговият нос. Тези хора минават, отиват в гората, бедстват и ние реално с кучетата отиваме, намира ме ги и им спасяваме живота", похвали уменията на кучето младши инспектор Атанас Божидаров.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Striker преди 10 месеца
Корабът е добър. Но за нашата граница вече трябва да има по-сериозни машини. Откакто оня дърт тра ве рс от Кремлин се развилня, трябва да имаме все по-стабилна защита, която да може да думка мужикистански корита и дронове.
7
0
 
7
 
! Отговори
Shshshshsh преди 10 месеца
За 30 милиона очаквах поне фрегата, а не тъжен катер.
6
0
 
1
 
! Отговори
Тва подарък преди 10 месеца
От от кГБ ли е?
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Квой туй продънено корито? Да не е подарък от посолството?
4
1
 
2
 
! Отговори
Някой към 3 преди 10 месеца
Така е Меркел им каза заповядайте, но никой не каза на нея, че като им подадеш пръст ти отгризват ръката. Сега да му мислят. България поне печели транзит от тях. Те знаят в България пари и изгода няма и българите бият хахаха.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да треперят каналджиите, дойде новото правителство и веднага ще се вдигнат таксите за превоз( пардон - "спасяване") на мигранти.
2
3
 
2
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Не мога да разбера защо трябва ние там все да пазим Украйна да пазила, ние да пазим. Те другите не могат ли да се пазят????? Все някой да им върши работата.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
каква е тарифата на морските катаджии

Спонсорирани публикации