Гневът на артистите - основателен, но от седмица без култура губели те

Проблемите в системата са трупани с години
22
Гневът на артистите - основателен, но от седмица без култура губели те
Снимка: БГНЕС

Човек вижда нещата по по-страшен начин, когато седне в министерския стол, призна пред БНТ бившият служебен министър на културата Найден Тодоров.

"Това, което прави цялото нещо страшно не е, че има нерешими проблеми, а че те са прекалено много и човек не знае откъде да започне. Откъдето и да започнеш, останалите питат - а защо не започна от нас", каза той.
Според него проблемите в културата са трупани с десетилетия и един от тях е финансирането, но той не е основен.

Тодоров смята, че със сега наличните средства може да се създаде "псевдонормалност", ако те се разпределят по различен начин. Той обаче не пожела да коментира как трябва да се разпределят, защото това е политически въпрос.

"Смятам, че всяка една система може да работи, стига хората, които работят в нея, да я разбират и да искат тя да бъде приложена правилно", каза Тодоров.

Гневът на артистите е основателен, коментира той, но определи намерението им за протест под формата на "седмица без култура" като прострелване в крака, тъй като сценичните изкуства работят на делегиран бюджет, т.е. финансирането на държавата се получава спрямо приходите от публика.

"Когато се обяви седмица без култура, хората от които зависят средствата, ще намалят субсидията, артистите ще получат по-малко пари, а публиката ще остане без култура", посочи Тодоров.

Начинът на субсидиране на сценичните изкуства не се е променил, но започнем ли да говорим за музеи или галерии, става още по-страшно, коментира той.

Според Тодоров големият проблем е, че хората от всички сфери на културата в България са не повече от 10 000 души, за които малцина се интересуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
ТО ПЪК ЕДНИ АРТИСТИ.
17
2
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 10 месеца
Платил си ... увисналия ми. Даже в ЛаСкала 500 евро е рядко и то за ложи.
16
4
 
2
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 10 месеца
България изгуби Културата си след 1989 . Преди тази година имаше Огромни Бюджети за Филми , Театри , Кино . Днес е Комерсиално - Артисти на Заплата от Бюджета си правят частни Партита за Бакшиши , Кръчми и Хотели . Миналата година ходих в Триест - Италия , град колкото Перник - Операта се казва Джузепе Верди - платих 500 евро за вход - трябва да видите тази магия - няма Микрофони , Техника - акустика .
15
1
 
2
 
! Отговори
Дедо Юмер преди 10 месеца
Даже не знам къде е Русе. От Якоруда съм. Но научих докато нижа тюютюн, че имали 6 пиара. И дългове към държавата около 30 милиона. Пари, които и аз плащам.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя може ли да се напише името сам? Или си мърда устните като срича? И какво направи като беше министър? НИЩО.
13
2
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 10 месеца
Култура ми янкУ! :)
12
1
 
9
 
! Отговори
КултураМиЯнко преди 10 месеца
Каква колтура в България,наркоколтура.
11
1
 
8
 
! Отговори
до 3 Веднъж бях на преди 10 месеца
един джаз концерт. Беше пълно с татуирани скотове, които от скука бяха дошли на културно събитие. От далече им личеше, че не са редовни посетители, но бяха решили да впечатлят жените, които ги придружаваха същата вечер. Тогава ми се изясниха много неща за елита в държавата ни. Интелектуалци ровят по кофите за ***, а татуирани скотове се возят в черни джипове, най-често надрусани, убивайки потенциални интелектуалци по тротоари, пешеходни пътеки и автомобили в насрещното. Това е матряла у нас.
10
2
 
1
 
! Отговори
намери други фенове преди 10 месеца
'Ако искаш си купи жигула с цвят червен. Пак ще бъде два на нула и то на мой терен. За шоуто си бръснеш главата, обръсни сеотзад че си на Росен жената.'
9
2
 
6
 
! Отговори
Joko преди 10 месеца
До културата ли оптяхте ? А с колко намалихте бюджетът на е БАН ?
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"бившият служебен министър на културата Найден Тодоров" какво направи като беше министър? На заплатка си киснеше култуния дирник. Ама сега зее. Като ти плащаха заплатата къде беше, бе? Найденчо? Кой ми сpa в гащите?
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скъпа, намери си други фенове.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Артист е ромът свирещ на цигулка и гъддулка за някоя друга монета. На артистите кой им е виновен, че няма мераклии да ги гледат дори безплатно?
5
3
 
13
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 10 месеца
Аман от артисти . На всяка крачка артисти и всичките искат пари , хляб и зрелища . В една селска държава търсите култура . Първо започнете да си възпитавате отрочетата , защото са неграмотни и полуграмотни . Правите ги подражатели на животните , така че да не приличат на Хомосапиенс .
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тя една култура ми Янко.
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
'хората от всички сфери на културата в България са не повече от 10 000 души, за които малцина се интересуват' -- татуирания крадлив скот го интересува само да излъже някого за да се прибере и да се налее с ракия и шопска салата!
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
някой май бърка културата с халтура
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
'без култура губели те' -- то па една култура! комиците и шоуто на неСлави!

Спонсорирани публикации