Хуманоидният робот - помощник или терминатор?

Автономността им зависи от това как ние ще ги управляваме
Обновена: 12 юни 2023 14:52 | 12 юни 2023 14:33, Анисия Иванова
65
Хуманоидният робот - помощник или терминатор?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Хуманоидните роботи могат да се интегрират много добре в нашето общество. Те могат да имат и по-различен вид, но по-голяма част от хората биха ги възприели ако те имат всички човешки елементи. Роботиката като направление е авангардната научно-технологична област на бъдещето. Тя е синтез от всички науки – физика, химия, биология, инженерство, нано и микро света. Всичко това показва, че ще трябва да се съобразяваме с приложението на хуманоидните роботи. Тези иновации могат да заменят всяка професия освен там където има творчество и творчески елемент – в тези сфери роботиката няма да победи човека. Това коментираха академик Чавдар Руменин, директор на центъра по квантови комуникации и доктор Ясен Паунски, главен асистент в института по роботика в Българската академия на науките и ръководител на Националната лаборатория по роботика и изкуствен интелект към института, в предаването „Футуризъм“ с водещ  Антон Груев.

Тези разработки са на ниво абсолютна световна новост, което означава, че те са патентно защитими, а иновацията, която е заложена вътре, показва ниво, в което се работи в Института по роботика и Националната лаборатория по изкуствен интелект и роботика към БАН. Идеята е да използваме тези роботи при обучението на ученици и студенти, въпреки че тези роботи са малки, те имат същите възможности като на голям мобилен робот. Те са от класа на т.н сервизни роботи и могат да изпълняват най-различни функции от прости програми до по-сложни алгоритми. Основаната цел е да се използват в сферата на обучението, тъй като миналата година стартира Национална програма в средните училища по и смятаме, че те биха били добър инструмент в тази насока, коментира доктор Паунски.

Този вид роботи ще са изключително полезни за нас при наличие на природни бедствия. Ако има робот от типа Да Винчи, който е американски робот с високо ниво на изкуствен интелект, той може да помага на пострадалите. Това може да се случи със сателитно управление на работа, който да изпълнява оперативната дейност, добави академик Руменин.

"Когато се правят операции в детеродните органи, специално на туморни образования, там трябва да се предприемат определени действия. Сега това го прави роботът Да Винчи по един уникален начин и операциите винаги са успешни.“, сподели Руменин.

Този робот не може да бъде поставен там, където има индустриално производство, защото там се намират индустриалните роботи с друга форма и предназначение. Хуманоидните роботи могат да заменят професии, които крият опасност за здравето на хората или изискват работа за продължително време в неудобни пози като например самолетостроенето. Целта е облекчение на хората при производствения процес.

Един хуманоиден робот има над 20 двигателя за всички дейности, които трябва да изпълнява. Недостатъкът при него е обемът на батерията като средно малък робот може да работи до 1 час, докато по-малките роботи могат да работят до 8 часа със същата батерия, посочи Паунски.

Автономността на роботите зависи от това как ние ще ги управляваме и ще им възлагаме задачи. Всичко зависи от командите, които са заложени в него. Признавам, че те могат да вършат и лоши неща, но тогава изниква въпроса – кой е виновен за това – човекът или роботът, завърши Руменин.

В епизода ще видите и още: Имат ли бъдеще соларните автомобили? Как учените разработиха система, която да предупреждава за опасни слънчеви изригвания? Колко близо сме до редовни пътнически полети на самолети с водород?

Повече за развитието на хуманоидните роботи вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най, вероятно нито едното ни другото най, ми се вярва да, е психопат също както създателите си на, кого да се метне хайвана.
39
0
 
3
 
! Отговори
ПорЦелан преди 10 месеца
Те вече са тук! Когато влезеш в някой сайт за работа, първото нещо което те питат е дали си робот! Като отговориш с не, няма работа!
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Крат ще дойде, не с темринатори, а със скес... На мен ми звучи добре.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Крат ще дойде, не с темринатори, а със скесботи - И да - точно такова е, както ви звучи!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"НЕ аз нямам алгоритъм за самообучение, аз имам Естествен Интелект!" - Учените още спорят по върпоса ...
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само терминатори и хищници ни трябват.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От Бусманци - Ауч ... съболезнования!
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Каквото й е вкарано от човешка ръка като данни това използва." - А ако позлва камера, термометър или микрофон? Пак ли е човешка ръка? Или ще изкараш философкси спор, че "щом е псотавено от човешка ръка". Братовчед ми е на практика глух, но "човешка ръка" му постави имплант з да чува. Пак ли е може да се уси от това, което чува? Или пак ще ме питаш за емоции и ще ме обиждаш?
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От Бусманци.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Спри да ме оиждаш или поне си кажи истинското име, щом си толкова нападателен?
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 42 - Та да се върнем на основния принцип - как работи една "тюринг машина"? Говорим за математически модел, първоначално на абстракнта машина, а псоле на реален хардуеър. Тя няма "заложени данни", a правила, в които обработва подаваните входни данни, като накрая дават резултатът. Често, алгоритъма на обработка се подава, освен ако вече не е "на силикона", така че машинта може да обработва данни по-различен начин, според нуждите на оператора. Мога да ти предложа една тухла по въпроса ...
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Машината борави единствено и само с данните заложени й в процесора. Тя борави само с тия данни" - "Машината" може да има повече от един процесор. В мометна виждаме типичен пример за Дънинг-Крюгер ефект, в който си запознат за някаква област на ниво, над средното за популацията, което ти дава чувството на превъзходство, но реално имаш много пропуски, за които не пдоозираш и действаш агресивно, за да защитиш позицията си. Споко, аз бях така в пръвите 2 години, докато се учех. Ще те смиря.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Пак ти казах...гледал си прекалено много Терминатор." - Гелдал съм го два пъти като дете. Гледах един от новите, ама ми беше много феминаци.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 37 - За кое говориш? За централната процесорна единица или за процеите на работа в самата система? Не, не съм "маааалоумник". Имам диплома по компютърни науки, магистратура по машинно учене и псоледния път, когато си правих IQ тест, макар да не беше висок, резултатът определено бе далеч над средното.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 34 - Продължавай да ми даваш примери от напълно измислени творби. Нещо от Бобивърс имаш ли? Някоя работа на ГИбсън? Що не направо да ми цитираш Хари Потър? Дай някакви свестни аргументи, моля те, че си жалък.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 29 "А соред теб, ти нямаш ли алгоритъм за самообучение, бе?" -- НЕ аз нямам алгоритъм за самообучение, аз имам Естествен Интелект! ИИ също няма да използва АЛГОРИТМИ, той е ИИ!
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 31 - Очевидно е, че говоря с морално и интелектуално банкрутирал индивид. "Тези нови данни" идват от това, което ти би разпознал като "RAM", след което отиват отделна единица за памет, която директно се обработва от процесора, според зададена функция. Нови данни се акумулират от входни устройства. За теб са сетива, за компютъра може да са камери, скенери или дори информация взета от друго място, например сърврър.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ХА-ХА-ХА -- Алчните за грантове лъжат без капка срам за някакво измислен от тях ИИ. Зарежете евтината SciFi и намерете и прочетете Азимов за трите закона на роботиката, и какво там е представено за робот! Дали някой *** от горните може да разбере нивото на технологиите представени там.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 29 - И това не предизвиква особена емоционална реакция в мен. Никгоа не съм осъзнавал, защо се смята за толкова лошо, мъж да се извршва сексуални действия с някаква жена, независимо от връзката ми с нея. Аз линчно не намирам особена нужда, веднъж след като нагонът ми е задоволен, да "браня" или "паза" жената с която съм правил секс.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 29 - Всичктие женски роднини са кремирани батка, сори.

Спонсорирани публикации