Д-р Миндов: Звъненето на личния лекар трябва да е с основателна причина

Не изключваме телефоните в извънработно време, заяви той
21 юни 2023 03:00, Анисия Иванова
31

Това е медийно изкривяване на нормативната база. Така председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов определи дискутираната тема личните лекари да са без телефони в извънработно време.

"Аз си давам телефона, но това не значи той да стои на публично място. Имам собствен сайт, имам електронна регистратура, който иска - можа да ми намери телефоните. Просто не се изписват на вратата - това е единствената промяна", обясни д-р Миндов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му пациентите често не осъзнават, че звъненето на личния лекар трябва да има основателна причина. "Когато се обаждаш за глупости и веднъж да ти се наложи в живота да се обадиш, за да се реши действително животът на този човек - няма да ти се вдигне. Всеки може да провери по ЕГН-то си при кой личен лекар е. Може да види къде е кабинетът му, но не може да види какъв е графикът му", добави гостът.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Миндов заяви, че всеки личен лекар е длъжен да уведоми пациентите си дали сам поема обслужването им в извън работно време или има сключен договор с даден център.

"Вие трябва да знаете къде вашият лекар е сключил договор. 90% от лекарите са сключили такъв. Тази информация трябва да я даваме ние", категоричен е председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари.

С 48 000 са намалели здравноосигурените хора от миналата година, отбеляза той. "Имаме най-висока детска смъртност. Намаляваме като хора - значи нещо не върви. Лекарите могат да работят без пари, но консумативите, лекарствата - всичко е на европейски цени. Лекарският труд не се заплаща адекватно. Младите лекари не искат да работят тук. Аз съм от най-младите. Трябва да се решат кардиналните въпроси", настоя лекарят.

Д-р Миндов коментира и рамковия договор. "Ние дадохме мандата. Аз гласувах за подписването на УС. За извънболничната помощ също е заложено увеличение от около 20%. Дали ще стигне, е рано да се каже, но не знаем дали ще е от 1 януари или от 1 юли. Това е политическо решение. Здравеопазването трябва да бъде изцяло пренаписано", коментира той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще има много смъртни случаи и нисой няма да е виновен. Нещаснен случай...
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Децата и възрастните не трябва да са при един и същ лекар. Това е неприемливо. Децата разнасят болести. Има детски лекари !!!
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Личните лекари са добре платени без нищо да работят. Специалистите си го изкарват на хората защото също зависят от личните които според мен са излишни от самото начало така мисля.
23
2
 
0
 
! Отговори
един преди 10 месеца
До Аз 27 кое е спешно преценява само лекарят.
22
1
 
13
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Онзи ден спешно ми се наложи да посетя специалист. Нямах време да мина за направление през личния лекар. Платих си 50 лв, въпреки осигуровките. Страшно тъпo измислена система.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
един лекар трябва да бъде роб на своите пациенти по българските разбирания
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Модела личен лекар трябва да се Премахне ! Излищно, Неефективно източване на Милиони ! Да върнат Поликлиниките в които Винаги си имаше всякакви лекари ,Лаборатории,ренген и регистратура.
19
2
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 10 месеца
23, не е до парите, ако че съм частник, не винаги дори взимам пари за преглед. Всичко е до нарушаване на личното пространство
18
3
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 10 месеца
Никой не плаща за консултация по телефона, ***! Лекарите си имат работна време и който има нужда, е свободен да отиде. Хем ревете, че не искате по телефона да ви лекуват, хем звъните!
17
1
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 10 месеца
Пари взимам, колкото си изкарам. А ти "алеков герой" не гледай в чужда паница, а бегай да бачкаш. Бас ловя, че си в държавната администрация
16
5
 
5
 
! Отговори
До лекар преди 10 месеца
За какво получаваш пари? Щом ти звънят, значи вземаш всеки месец пари за тях, нали? Много е удобно да получаваш заплата без да бачкаш.
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заплащането на личния лекар трябва да е само при свършена работа. Пък и никой не звъни на личния от скука. Не вярвам на медиците, оказаха се търговци на здраве. Какво стана с фирмата на измамника Батинков, още ли функционира и *** болните?
14
1
 
5
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 10 месеца
Браво МиндЯ.....ха-ха-хаааа!
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да не са ставали доктори Нали затова се заклеват да лекуват в името на хората Пък кво станаха банка за пари и никаква не я вършат говоря общо не за личните доктори
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако звъните на личния си лекар , трябва поне да сте компетентен колкото личния.А може би повече.Ако искате да останете жив.
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хора...Вземете изкарайте поне една година медицински факултет Та поне да знаете компетентно да за давате медицински обосновано въпроси.Тс да не дразните и без това не знаещите доктори Що е разликата между перитонит със сепсис и уригване..А ако можете да поставяте и диагноза , направо не се обаждайте.Стига да можете да пишете криво и неразбрано рецепти и въобще не се обаждайте..
10
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хора...Вземете изкарайте поне една година медицински факултет Та поне да знаете компетентно да за давате медицински обосновано въпроси.Тс да не дразните и без това не знаещите доктори Що е разликата между перитонит със сепсис и утихване
9
3
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 10 месеца
Казвам им, "по телефона консултации не правя, заповядай в кабинета" и всичко приключва
8
4
 
5
 
! Отговори
сестра преди 10 месеца
99% звънят за глупости!
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е фашиско мнение. Един депутат нарече "пълзящ фашизъм" !!!ставащото у нас. Всеки ден антинародни решения. Баси наглеците отвсякъде.

Спонсорирани публикации