Експерти: Алкохолът и наркотиците са пандемията сред младите

Научихме децата да не полагат усилия, нямат умения да се борят
21 юни 2023 12:15, Анисия Иванова
19
Експерти: Алкохолът и наркотиците са пандемията сред младите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Употребата на алкохол и наркотици се превръща в пандемия сред младите хора у нас. В това са категорични експертите в образованието, комисиите за борба с противообществените прояви и служителите на МВР.

Тревожно зачестиха случаите в Благоевградска област на ученици, влизащи в клас надрусани и на непълнолетни, пласиращи дрога. Регионалното управление по образование изпрати спешно писмо до училищните директори и до местните власти за засилване на контрола.

Проблемът с употребата на алкохол, дрога и модерния напоследък райски газ сред учениците е отражение на това, което се случва в обществото ни. Колкото и да е сериозна ситуацията, тя не е толкова в училището, колкото в средата извън него, категоричен е Методи Попов от Регионалното управление на образованието. И допълва, че мерките от тяхна страна не са спирали, а писмото е просто превенция преди лятната ваканция.

"Младите са най-податливи, те са най-крехки, те все още нямат изградените навици за защита срещу такива пороци, затова уязвимостта там е най-голяма. Периодично събираме, обобщаваме информация. Там, където имаме усещане, че е недостатъчна превантивността, насочваме вниманието на колегите в училище. Стремим се да сме актуални със ситуацията и времето. Но това няма да бъде достатъчно, ако тук нямаме подкрепата на обществото в лицето на родителите най-вече, да си помагаме в борбата с този проблем, разбирането и подкрепата на органите на МВР, местната изпълнителна власт има добри примери в тази посока", коментира Попов пред БНР.

В Гоце Делчев местната комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетние въвела директно тестване за употреба на наркотици в училищата.

"В нашата община от няколко години практикуваме инициатива, свързана с предоставяне на тестове за проверка на урината. Тези тестовете ги закупува общинската комисия и ги предоставя на училищата по тяхна заявка. Съответно в училище при наличие на проблем, при констатиране на странно поведение учителите заедно с медицинската сестра и родителите, които също дават съгласие да се извърши това, правят такъв тест, с който в рамките на 5-10 мин. може да се разбере истината. Тестовете могат да засекат около 2 седмици назад. В момента тестовете, които основно разпространяваме, са за марихуаната, и един друг комбиниран тест, който засича 6 вида наркотични вещества - хероин, марихуана, амфетамини, метадон, кокаин и метаамфетамин", разказва Ани Вълева.

Според експертите в образователната и превантивна дейност обаче най-тревожният факт е, че обществото приема употребата на наркотици като неизбежна нормалност.

"За мен е изключително притеснително това, че ние някак вкарваме нашите деца в една ситуация на комфорт - да им е лесно, да им е приятно, да им е забавно. Научихме нашите деца да не полагат усилия. Животът обаче ги сблъсква с много трудности. Те нямат изградени умения да се справят с трудностите", отбеляза Попов.

Според Вълева има прекалена толерантност по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 15Нали искаш тестове на всички? Ти що не си правиш.Ми ако друсаш нещо? Ако тестът излезе положителен за опиати кво правим ?
16
3
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 10 месеца
Младеж, липсва ти логика и последователност в изказа. Имам съмнение и че не четеш с разбиране. Като пушиш трева прави нещо, вместо да тъпееш, иначе ще си останеш ръб. Слушай чичко ти, ръководител на погромисти е, навремето много е пушил.
15
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 9 аз съм спокоен. Кажи за тестовете вкъщи тестваш ли ги всички всяка сутрин ? Ми ако друсат неква синтетика която твоят тест не я лови? Най сигурно е да им сложиш белезници и да ги вържеш за радиатора.А ти на психиатър за освидетелстване.Ама ха.Само те ще се тестват а ти като Лили Иванова когато я питат на колко е години.. не може така.Ти също трябва да ходиш на прегледи и тестове.Всеки ден.Само така ще преборим наркОтиците
14
1
 
14
 
! Отговори
дедо ви преди 10 месеца
това чак сега ли го разбрахте ?! но не е лошо да включите и чалгата щото тя спомогна за опростачаването на поне две поколения !
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Страната просперира, замогнаха се хорта и сега младежите мислят само за бело. Когато ние бяхме малки бело нямаше. Нямаше и бонбони. И *** нямаше. Имаше трева със семки и след втората спираше да те хваща. За 5 лв пушиш цяла седмица. Имаше и кале, паркезан и ривотеил, но те бяха за депресиите. По това време се появи кафевото и депресиите измряха.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе,тия наркотици от небето ли падат,или извират от земята?Я затегнете контрола по границите и вкарвайте дилърите в затвора,стига сте ги галили с перце.
11
2
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 10 месеца
Освен алкохола и наркотиците, голям проблем е и стряскащата липса на интелект дори на елементрано ниво. Акъла на тези хора буквално стига, колкото да пазят равновесие. Затова няма кадри. И не става въпрос, че не знаят и не умеят нищо и трябва да ги обучават, а че не се поддават на обучение и съответно са *** в обществено-икономическия модел.
10
0
 
12
 
! Отговори
И джендърството преди 10 месеца
това също е вид пандемия!
9
2
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 10 месеца
Употребата не е престъпление и няма да те вкарат в затвора. Притежанието е престъпление, но първия път ще си условен. Успокой се!
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всеки понеделник и четвъртък служител от КАТ да им взима проби за алкохол и наркотици по метода линеен контрол.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Престъпниците с бизнес с наркотици нито са залавяни , нито са съдени от купените ни полицаи , следователи , прокурори и съдии. Това се видя ясно , особено в последно време. Точно обратното , осигурен им е пълен комфорт. Какво повече да се каже. Държавата , в лицето на контролните органи, не си върши работата. Престъпността се толерира от тези , които вземат заплата на държавна служба , за да се борят с нея (с въпросната престъпност) . Резултатът от това - разруха.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 4ако теста излезе бъгав и те пратят в затвора за 3-5 години ще ти хареса ли ? ще стане *** на още 5 кафяви заради един дефектен тест купен от разпродажба за отпадъци на цена от 100 евро бройката.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Верно е сред дъртите няма пияници. Всичките са честни ,почтени,не пият не пушат не крадът по жени не ходят. Само работят денонощно за благото на родината. Като дъртите бг политици.
4
1
 
15
 
! Отговори
Абитуриент преди 10 месеца
1.2.4-11 ура чалга , наркотици, алкохол това е живота. И септември ставам оператор в автомивка.
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябват тестове в училище, за гллупавия ковид ги тестваха като някакво стадo, а за наркотици не искат, защо ли......
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
закво да се борят за 1000 лв заплата и 10 часов работен ден осигурени на минималка ? Затва ли ?Или да учат 15 години след гимназия състезавайки се с 300 други за едно място и да завършат леко поизтрещели започвайки работа на 2000 лева ? Нещо балъците са на привършване. Още ги има ама не са като преди толко мнофо.
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сред старите не познавам пияници. Само младежта консумира алкохол, да знаете.