Д-р Симидчиев: Трябва да имаме национална здравна карта

Връщаме над 40 млн. лв. неусвоени евросредства, потвърди той
23 юни 2023 10:00, Анисия Иванова
28

Проектобюджетът за 2023 година е готов. Първите разчети показват увеличение на парите за здраве и заплатите на медиците.

"Средствата в тази система винаги са били в хроничен недостиг. Парите стават още по-недостатъчни, когато системата е нереформирана. Трябва да видим кои части работят добре и кои области не изпълняват добре своите задължения. Ще се наложи за известен период мораториум върху разкриването на нови болнични легла. Голяма част от болнични легла в България са хронично недоизползвани. Имаме два пъти повече легла от необходимото, няма смисъл да разкриваме нови", заяви пулмологът и депутат от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът в студиото на "България сутрин" обърна внимание, че НЗОК не дели болниците на частни и държавни, тя финансира услугата. И ако хората отиват на място, където услугата се предоставя по-качествено, това е въпрос на избор, който цели да оптимизира потока на нужда в системата.

"Трябва да имаме национална здравна карта - да знаем какви са нуждите на Самоков или Свиленград, например. Това зависи и от демографията", отбеляза д-р Симидчиев.

По думите на пулмолога въпросът с доплащането започва да се решава с нарастване на ресурса, който се отделя за здравеопазване. А системата била настроена така, че количеството пари за дадена диагноза стигат за едни дейности, но не стигат за други.

"НЗОК не е субект по Закона за обществените поръчки. Когато една институция има достъп до публичен ресурс, изразходването му трябва да е максимално ефективно. Ако една частна и една държавна болница имат клинична пътека, която налага да има консумативи, закупени отнякъде, и двете институции трябва да купуват с едни и същи правила. В момента държавите болници трябва да имат обществени поръчки за консумативните, а за частните беше премахнато това изискване", каза още д-р Симидчиев.

Той бе категоричен, че Здравната каса разплаща, а не сключва предварителни договори. Болничните заведения, когато изпълняват дейности, свързани с публичен ресурс, трябва да минат по Закона за обществени поръчки, за да има еднаквост между частните и държавни здравни заведения, стана ясно още от думите на депутата от ПП-ДБ.

Д-р Симидчиев потвърди информацията, че най-вероятно ще се наложи да връщаме европейски средства в размер на малко над 40 млн. лв., тъй като не са изпълнени част от дейностите в системата и не можем да усвоим парите.

"Със здравния министър проф. Хинков нямаме никакво разминаване в това какво трябва да се случи в здравеопазването. В областта на образованието също виждам много правилни действия да се оздрави системата. Виждам хронично болестно състояние в дезинформацията", посочи още гостът.

И даде пример с туризма и въпросът за това какво ще се случи след взривяването на стената на яз. "Каховка". Туризмът ни страда, защото имаме дезинформация, смята д-р Симидчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Рамбо Силек преди 9 месеца
Пари има и за лечение и за достойни заплати на мед. персонал. Това го доказа не отдавна един доктор, управител на голяма софийска болница. Веднага му дръпнаха шалтера от държавата-мафия. ДПС няма интерес да се лекуват хора или да се плащат заплати,всичко трябва да върви в техните джобове.
18
0
 
3
 
! Отговори
Киро Х преди 9 месеца
Пишман лекар - ковидианец - ваксинист, пишман политик, пишман човек! Точно тоя ще ни казва какво "трябва" и какво не! Клоун! Да ходи да си слага поредните бустери на Файзер и да се скрива!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Марш на фронта!
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каде тие маската бе маняк на устата зад главата и памперс трябва да носиш треперещ мустак.Оправи ковида сега е време да надникнеш в кацата с медал ревящ смехотворец пръкнал се от пустинята.
15
1
 
2
 
! Отговори
fas преди 9 месеца
Червения нос ..
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още един клиент на трибунала напомня за себе си. Няма да го забравим, има списък.
13
1
 
5
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 9 месеца
На този още ли му дават трибуна?Мисля си че хората са забравили,как този искаше насилствено да затваря здрави хора..този индивид ,трябва да бъде публично екзекутиран...
12
2
 
2
 
! Отговори
112112 до 11 преди 9 месеца
До Анонимен 11 - Системата се води солидарна - 1 млн. плащат, 5 млн. ползват (в т.ч. са пенсионери, деца, инвалиди, соц. слаби, държавни служители и бежанци). Отделно вноската е 1/10 от европейската, и затова много неща не се покриват от касата. Ти може да не си ползвал здравни услуги, но децата, баба ти, дядо ти и пр. са ползвали!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като вземат да ми обясняват едни мъдреци, че лечението не било безплатно. Кое е безплатно, бе? Нали си плащаш данъци и какво получаваш срещу тях? Шурулинци.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искам да знам какви услуги покриват здравните осигуровки? Налях хиляди в здравната каса, за да ми кажат, че трябва да си приготвя 2 хиляди и незнам колко си още, ако искам да получа лечение. Каквооооо? 20 години плащам и не си познавам даже джи пи то, а на тях първото им слово е дай пари. А аз не мога да стъпя. Ами ако нямаше кой да тегли и да помага? Винаги си подготвяйте хора до вас, че инак сте загубени.
9
1
 
6
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Ако 6 милиарда лева са хроничен недостиг, колко биха били достатъчни?
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо пък да трябва? Кое го налага? Впрочем този мустакат индивид изтрезня ли?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Понеже вече всичко си имаме, та национална здравна карта ни липсва. Я да ми обясни този господин защо като си счупих крака, въпреки всичките здравни осигуровки и екстри ми поискаха 2 бона за пироните + некви пари за престой и храна. Аз за първи път влизам в болница и надявам се за последен. Здравните осигуровки са един гол *** чо
6
3
 
10
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Този човек дали е надлежно Ковид ваксиниран?
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ами направо да ни чипират и тва е - с времето ще качват все нови и нови сертификати и карти
4
2
 
3
 
! Отговори
Чичо Пенчо преди 9 месеца
Остави я здравната карта и каса, накарай ги да носят маски, и всичко е ок:)))))
3
1
 
8
 
! Отговори
Д-р Белобрашнев преди 9 месеца
Симида пак говори като завит презглава!
2
1
 
14
 
! Отговори
Хм преди 9 месеца
Доктор Симидчиев е поредният желаещ да бъде екзекутиран публично на площада пред общината...
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
направо сертификат и който няма да не може да влиза по магазини и да работи