Младите надежди: Завършили медици се завръщат по родните си места

Пациенти в нужда има навсякъде из страната
24 юни 2023 22:23, Йоана Цонева
18
Младите надежди: Завършили медици се завръщат по родните си места
Снимка: БГНЕС

Млади лекари започват работа след дипломирането си в малките болници по родните им места. Такъв е случаят с общинската болница в Горна Оряховица, където млади медици, специализанти и студенти лекуват всеотдайно пациентите. Лечебното заведение пък поема обучението и специализациите им.

Д-р Мирена Коцева е от Лясковец, завършва Медицинския факултет към Софийския университет. Година и половина практикува в болница "Пирогов". Избира да специализира в преобладаващо "мъжката" специалност "Хирургия".

"Започнах първи курс да работя като санитар и бях разпределена - за ужас на всички, в коремната хирургия. И не беше любов от пръв поглед, но беше истинска любов, тъй като в момента, в който видях начина на работа, отношението към пациентите, ангажираността, спешността, реших, че това е моето нещо. В хирургията е интересно, тъй като виждаш резултата веднага", сподели д-р Коцева пред Bulgaria ON AIR.

Наскоро родителите ѝ я убеждават да се завърне в родния край и тя започва работа в болницата в Горна Оряховица.

"Вече съм участвала в над 15-20 операции - хернии, апендицити, ампутации, като ми дават активно да участвам в оперативната дейност. Много съм благодарна на хирурзите тук, дават ми шанс да се обучавам. Засега смятам да остана в България, да остана в родното си място", каза още д-р Коцева.

29-годишната д-р Стела Билчева е от Горна Оряховица. Завършва Медицинския университет във Варна. И въпреки атрактивните предложения, се завръща в болницата в родния си град.

"Преди около месец тази година придобих специалността си - "Ендокринология и болести на обмяната". Избрах именно нея, защото е много разнообразна. Работя в болницата от месец ноември 2018 година и за момента много ми харесва. Хубаво е да се работи и в малките населени места, защото пациенти в нужда има навсякъде и те имат нужда от нашите грижи, независимо че населеното място е по-малко", категорична е д-р Билчева.

От 5 години здравното заведение, съвместно с общината, провежда политика по привличане на млади кадри.

"Болницата поема семестриалните такси на лекарите и медицинските сестри, които специализират или медицинските сестри, които учат за такива. Освен това, общината всяка година гласува Фонд в подкрепа на млади специалисти и също ги подпомага. Това за тях е изключително важно, тъй като особено при лекарите процесът по вземане на специалност е дълъг, трае 4-5 години", припомни управителят на УМБАЛ - Горна Оряховица д-р Иван Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 10 месеца
..КВО ШЕ ПРАВЯТ ТАМ-----кръвното на бабичките ли ше мерят...??!
14
0
 
2
 
! Отговори
До 1 Браво! преди 10 месеца
Топ коментар!
13
1
 
5
 
! Отговори
Уаууу! Красота! преди 10 месеца
Колко хубави детски мечти и фантазии! Прекрасно детско съчинение,нищо че е с пропагандна цел :)
12
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз, пък на моя син, още преди да стане хирург, му преподавах частни уроци. На село го карах да дере прасето, за да научи на практика устройството на човешкото тяло. И съм убедена, че ще стане един от най-добрите:⁠-⁠D
11
9
 
14
 
! Отговори
безплатно преди 10 месеца
Като я окъсате винаги посетете няколко 'доктора', минимум 3. Хората много силно се заблуждават, че като отидат в болницата и някой ще им помогне. Тези хора умряха вече или са на път, младите гледат само парата. Жлъчки се вадят за спорта, операции за всичко, всяко счупване задължително се кове с пирони за сметка на пациента и т.н. Попаднете ли им в ръчичките внимавайте много. По предписани лекарства задължително проверка в интернет.
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 30-35 може да си позволил да работиш за слава, после осъзнаваш, че работиш за пари, ти си колелце, което още утре ще бъде заменено
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво на лекарите, на санитарите, на медицинските сестри, на всички.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Я ве, един не знам такъв!
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На бакшишите писали че щяли младите доктори да заминават ,ми не няма да заминават.И можеш да ги поздравиш че са останали тук за да помагат на неблагодарен *** като теб .
6
6
 
10
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 10 месеца
Идват да тука да се посмеят малко и пак се връщат
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще изкарат така до 2 год да натрупат стаж и се изнасят като си намерят работа.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Горките новобранци, като видях с очите си какъв бууунак ги учи тия младежи казвам ви лошо ми стана защото бях пациент на този тъъъпак който на всичкото отгоре е и доцент.
3
4
 
25
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
Точно след година ще са в чужбина младите лекари като понатрупат стаж
2
1
 
10
 
! Отговори
запознат преди 10 месеца
Мда, определвно много ще задобреят в професията там
1
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бодряшка статия стил работническо дело..