Пътуваме най-много до Гърция и Турция

Почивките растат, командировките намаляват, твърди НСИ
Обновена: 27 юни 2023 16:22 | 27 юни 2023 16:21, Стела Стоянова
25
Пътуваме най-много до Гърция и Турция
Снимка БГНЕС

Пътуванията на български граждани в чужбина през май 2023 г. са 772.5 хил., или с 5.9% над регистрираните през май 2022 година.

В сравнение със същия месец на предходната година е регистрирано увеличение на пътуванията по следните цели: други – с 12% и почивка и екскурзия – с 8.9%, докато тези със служебна цел намаляват с 10.1%., съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Най-голям брой пътувания има към Турция – 212.4 хил., Гърция – 183.3 хил., Сърбия – 54.2 хил., Румъния – 54.2 хил., Германия – 44.7 хил., Италия – 28.4 хил., Австрия – 24.7 хил., Република Северна Македония – 22.7 хил., Испания – 21.4 хил., Франция – 21.1 хил.

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират пътуванията с други цели гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия – 43.9%, следвани от тези с цел почивка и екскурзия – 37.1%, и със служебна цел – 19%.

През май 2023 г. посещенията на чужди граждани в България са 930.5 хил., или с 15.8% повече в сравнение с май 2022 година.

Най-много посещения в България са реализирали гражданите от: Румъния - 185.9 хил., Турция - 163.0 хил., Гърция - 114.5 хил., Украйна - 76.5 хил., Германия - 57.4 хил., Сърбия - 47.0 хил., Обединено Кралство - 32.6 хил., Република Северна Македония - 29.9 хил., Полша - 25.1 хил., Израел - 12.4 хиляди.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: НСИпътувания в чужбина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
0
 
! Отговори
Ники преди 10 месеца
Златни пясъци и Слънчев бряг са курорти предлагащи туризъм на световно ниво. @Кухи***те@ *** от гърци се давят от злоба, че не могат да предложат такова ниво и затова само дърдорят глупости за някакъв бетон. Който иска да ходи в затънтената провинция на Гърция на море може да го направи. Мнозинството от туристите търсят точно това, което се предлага в курорти от световна класа като Слънчев бряг.
23
3
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 10 месеца
Хубавото на Визнатия е че рибата не се замразява и че няма почти никъде никакви атракциони за децата и няма как да изхвършиш 40 лв на вечер (имам 2). В някои села и кръчми няма та съвсем пестиш ако сам си готвиш. Хубаво е за разнообразие ама ако можеше да е без гърците щеше да е прекрасно :). Много ме дразнят като има меню на северномакедонски, но не и на чист български език. Това е неуважение. В Турция на мре не съм бил, но допускам че ако има българи ще има меню на български. Не че не кефят :)
22
1
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 10 месеца
Най-добре ми е у нас - най-спокойно и с много възможности на мали разстояния - исторически, природни и всякакви. Проблемът е че тук рибата се замразява и че някои пичове много на сериозно взеха да се вземат с цените на влакчета и всякакви атракциони за децата, както и на някои ресторанти. Днес говорих с един дюнерджия (в цяло Приморско големият дюнер е 7лв), той го пуснал на 9лв. Викам му че малко се напъва, а той "ми те го купуват, мисля да вдигам цената". Докато има балъци ще има и високи цени
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПОчивките няма как да не растат покрай този дистанционен офис. Човек може да работи вече, откъдето му душа иска. Едно от положителните неща, което стана след КОВИД.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България не е известна по-света като морска дестинация, може би само в някои европейски държави и то с бетонирания Слънчев бряг и пиянските Златни пясъци.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
да, благодаря за забележеката!, хаххаа грешка за Кипър ! не знам защо ми е гръцки- хахахахахаххаах
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не знаех,че Кипър е .гръцки курорт !?Ти ,да видиш !:))))))))Боже ,Боже !!
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
гърците имат по-висок стандарт на живот от нас като цяло, съгласете се - те са си по-богати - имат плажове от всички страни, имат световноизвестни курорти - Кипър, Санторини, Закинтос и не знам още какви. Българите ходят там , защото има избор на плажове, не мисля., че е по-евтино, дори е по-скъпо. Някои хора смятат, че водата е по-чиста, но зависи къде точно. Няма лошо да търгуват съседски държави, да има обмен някакъв, на нас също не гледат с добро в чужбина, римляни сме и ние тъмни и 2ра ръка
16
8
 
1
 
! Отговори
българин преди 10 месеца
Слънчев бряг и този сезон показва туристическа класа от световно ниво.
15
3
 
4
 
! Отговори
Ешо Ешкенази преди 10 месеца
Когато Гърция изпраща стоки за продажба във Франция, французите първо три дена си взимат хапчета против смях и след това отварят контейнера. Същото и в Испания. Изобщо Гърция е станала синоним за лъжа в целият ЕС.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лапаницата по Бг морето приключи ! Далаверата се сдуха !Слънчака се надрънка с римляни !:))
13
6
 
2
 
! Отговори
факт преди 10 месеца
а кои пътуват до Гърция и Турция ? ами бедните !
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В северна Гърция болшинството туристи са баш европейци, ***, сръбете и маковете. Които обичат да се подвизават по селските квартири, на камънаците и чакъла по плажа.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
админите, моля ви се сложете бутон заливащо се от смях човече, че некои коментари къртят ! А иначе е нормално от съседните държави да има най-много посещение - например румънците минават оттук за Гърция, а пък турците си пътуват до Германия и обратно пак през тракия. Който е разочарован от нещо на нашето море, отива в съседките, и обратното - разочарованите там си ходят на родното.
10
3
 
1
 
! Отговори
грък преди 10 месеца
Според най-новото изследване на университета в Мексико сити в Мексико, Гърция е най-изостналата страна в ЕС, в областта на финансовите услуги.
9
4
 
2
 
! Отговори
Ешо Ешкенази преди 10 месеца
Гърция идва от гърчене. А гърчене идва от сбръчкване. Гърците са се сбръчкали от хубав живот в Гърция и затова идват да си купят сирене и кашкавал от България. При това изкарват и една почивка за да си починат от гърченето в Гърция.
8
3
 
1
 
! Отговори
Енчо Планински преди 10 месеца
Банкрутиралата Гъртция пак е тръгнала на лов за туристи в България.
7
6
 
2
 
! Отговори
Кико преди 10 месеца
Има нова мода в Гърция - кой е изкарал най-дълго на почивка в България. Грък да ходи в Гърция на море е обида за цялото му семейство.
6
10
 
3
 
! Отговори
грък преди 10 месеца
Аз от десет години не съм ходил на море в Гърция. Ходя само в България. Много по-приятно и удобно си изкарвах всяка година там На обирджиите в хотелите в Гурция не давам и едно ебро.
5
1
 
13
 
! Отговори
българин преди 10 месеца
Може да е скъпо по курортите им ,но аз с кеф им давам и бакшиш ,защото имат уважение към туриста , и знаят ,че другото лято пак ще отида .А по нашето море татуирани батки управляващи хотели ,гледат да те завлекат от всякъде , и за това да реват сега ,че бетоните им са празни !