МОСВ: Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Вече са готови и резултатите от извършеното седмично пробонабиране за цезий-137
28 юни 2023 14:26, Красимир Ангелов
25
МОСВ: Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море
Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна, припомнят от институцията.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната агенция по околна среда следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг.

Вече са готови и резултатите от извършеното седмично пробонабиране за радионуклида цезий-137, в пунктовете Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. И в трите пункта те са под границите за определяне на метода.

На 26 юни излязоха и резултатите от изследване на пробите, взети на 19.06.2023 г. в българската акватория на Черно море. Оценка на тенденциите, свързани с установеното състояние на водите, може да се направи след натрупването на данни от минимум четири измервания.

На 27 юни 2023 г. Басейнова дирекция „Черноморски район“ извърши пробонабиране от три пункта във вътрешните морски води. Първите резултати от изследванията се очакват в рамките на 10 дни.

МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Радиационният фон в Одеска област е в норма. За това информира българското посолство в Киев в редовната си информация, изпратена до МОСВ. Актуална информация за резултатите от направените измервания се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816. Електронен адрес: press@moew.government.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как може да се замърси нещо което вече е мръсно? А на летовниците им пожелавам приятно къпане в собствени води!
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На Каварна има умрели попчета изхвърлени на брега, а температурата на водата рязко се е понижила според спасителите. Всеки сам да си преценя.
17
15
 
6
 
! Отговори
Как преди 10 месеца
няква сладка вода ще мине 600км през черно море да стигне до България остава мистерия за мен. Който го е страх да си ходи на басейн аз ще се топна уикенда в Созопол. Ай наздраве!
16
3
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
На Кулата стана задръстване.След Чернобил хората нямат вяра на МОСВ и предпочитат Гърция за почивката си.
15
2
 
8
 
! Отговори
Ооо преди 10 месеца
Пробите взети на 19 имали резултати на 26. И това ако не е пост наблюдение за статистика, какво е ? Какви са данните спрямо предния месец? Били в нормите те може да са в новмите на горната граница и пак да са завишени 10 пъти спрямо преди товаНационално измерване - нулев резултат смеех се на Ония дето търсеше замърсяването със сателит, ама тия са по-зле дори. Имитации само
14
7
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
До Анонимен 14 НЕ ЛЪЖИ ХОРАТА! ОДЕСА Е ЗАМЪРСЕН ОТ МАЗУТ ЩОТО СТАНА АВАРИЯ В ДУНАВ И ОТ ПЛАВАЩИ МИНИ И ОТЛОМКИ И ТОЛКОЗ. АКО ИМАШЕ ИСТИНСКО ЗАМЪРСЯВАНЕ УКРАИНЦИТЕ ПЪРВИ ЩЯХА ДА УПИЩЯТ СВЕТА ЗА ДА ПОЛУЧАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ И ОРЪЖИЕ!
13
6
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
САМО ОТ СНИМКАТА СИ ЛИЧИ, ЧЕ ЧЕРНО МОРЕ Е ДОСТА ГОЛЯМО, А СНИМКАТА ПОКАЗВА САМО НЕЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ ОТ НЕГО! ЗАСЕГА ЗАМЪРСЯВАНЕТО В ЧЕРНО МОРЕ Е 99.99% ОТ ТОАЛЕТНИТЕ НА ХОРАТА КОИТО СЕ ИЗЛИВАТ В НЕГО! НО ТОВА ЩЕ Е ДО СЕПТЕМВРИ, ЧЕ ПУТЪНА ДОСТА ГО Е ЗАКЪСАЛ И ЩЕ НАТЪПЧЕ ЗАЕС С ТРОТИЛ И ПОСЛЕ БУФФФФФФФФФФ! ЗА ТОВА ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ ОТ СЕЗОН 2023, ЧЕ 2024 МОЖЕ И ДА НЕ СТАВА ЗА ПОЧИВКА НА ЧЕРНО МОРЕ!
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
и да има и да няма замърсяване ние палим джапанките към гърция, а и нямам намерение да го научавам в последствие че все пак е имало нещо
11
1
 
15
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
Никога няма данни, и винаги всички по морето са с феномена летен вирОс, който изглежда съществува единствено по нашите курорти...
10
0
 
9
 
! Отговори
Samo minavam преди 10 месеца
Нещо попитах и ми изтриха въпроса.....
9
1
 
13
 
! Отговори
Аз живея в бургас преди 10 месеца
От 55 години! Да, има разлика от това което беше преди 89! Знам какво е и дълбоководно заустване! Но ще ви кажа едно: замърсяването не е във водата, а по плажовете!!! И виновни за това не са събитията от тази година! Освен това: басейните по т нар спа туризъм са много по замърсени! Като знам каква химия се излива вътре с тонове! И още: има Гърция, Турция, Италия, Испания! Никой не задържа критикарите тук! Пазете чисти плажовете, морето има механизми за самопречистване!
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В момента няма туристи и водата е кристална повсички плажова, които обиколихме - Силистар, Лозенец, Несебър, Приморско.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
МОСВ: Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море. . . . . . . . . . На фона на замърсяването има ли чисти петна по Черноморието, пардон Бетономорието?
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като им чета бюрократичните срокове на вземане на проби само веднъж седмично и колко време за получаване на резултатите, които се изследват за максимум час в нормална лаборатория...Отчаян съм.
5
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не знам кой я създава тази паника със замърсяването ? Нова каховка е голям язовир но е капка в морето в сравнение с ... е Морето , че да окаже кой знае какво влияние , един Дунав най вероятно го замърсява достаповече като се има предвид какво се излива в него
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тия данни от понеделник ли са? щото казахте че само тогава ще се мери, ама сигурно се повтаряте ежедневно да изглежда че мерите ежедневно
3
1
 
15
 
! Отговори
Анти МОСВ преди 10 месеца
Замърсяването ще е след две-три седмици, тогава трябва да мерите.
2
2
 
20
 
! Отговори
Умряла Крава преди 10 месеца
Идвам от Каховка на плаж в България!
1
3
 
23
 
! Отговори
Аха преди 10 месеца
Обяснявайте ги тея на скъсаната ми шапка...