Шофьори масово гледат телефоните си, докато шофират

Как може да бъдат намалени пътните инциденти?
29 юни 2023 13:33, Красимир Ангелов
31

Тежък пътен инцидент отне живота на моторист в Стара Загора преди 2 дни, а черната статистика показва, че най-много жертви на пътя даваме точно в летните юли и август, когато климатичните условия обикновено са най-благоприятни за шофиране. Как може неспирната битка на държавата да се намали пътния травматизъм да се увенчае с успех?

"Безопасността е споделена отговорност между институциите и участниците в движението. Към момента нищо не може да се измени, освен поведението на участниците в движението - децата играят на улицата - това трябва да ни притеснява, човекът с който живеем, обича алкохол и шофира - сещаме се, когато стане беля. След катастрофата всички се втурваме да помагаме, но тогава обратен път няма", коментира експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той е категоричен, че за 30 часа шофьорски човек не може да се научи на правила и навици.

"Не можем да го променим, освен да държи волана и да управлява, отношението към безопасността е каквото е било и преди това, семейството трябва да се вгледа по-подробно в отношението", призова Кесяков.

Автомобилният състезател Ангел Башкехайов заяви пред Bulgaria ON AIR, че скоростта блазни човек, но адреналинът трябва да се развива на определените за това места. А като основен проблем сред водачите посочи гледането на телефон по време на шофиране.

"90% от хората на светофара си гледат телефона, това е малкият проблем, но когато е на пътя - крие много повече рискове. Скоростта е най-големият проблем, младите шофьори имат достъп до бързи автомобили, когато си възпитан правилно и имаш отношение към живота, не караш бързо по улиците", допълни Башкехайов.

Автомобилизмът по думите му набира все по-голяма популярност у нас и има достатъчно места, на които да се практикува и и адреналинът да се доставя на безопасни трасета. Ангел Башкехайов подкрепя идеята за ограничаване на скоростта на места в кварталите до 30 км/ч.

"По-бавно трябва да караме в междублоковите пространства, при 50 км/ч и като си гледаме в телефона може да е фатално. Това е бичът на съвремието ни - какво ще коства, ако си проверим съобщението 5 минути по-късно, тялото ни е едно и ни е за цял живот", каза още автомобилният състезател.

"Има 30 км зона във всички големи световни градове. Това е граничната скорост, над която повредата на човешкото тяло започва да нараства.  При 30 км/ч 9 от 10 човека може леко да пострадат, а един да получи фатални наранявания. При по-висока скорост е обратното - 9 ще са загиналите", обясни експертът по пътна безопасност.

И двамата бяха категорични, че увеличаването на глобите няма да помогне за намаляване на катастрофите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В КАТ няма експерти по пътна безопасност, с Кесяков идва от КАТ, значи не е експерт. Затова сме на този хал - някакви "експерти" раздават акъл
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Предимно след по-младите, не само се гледа, ами активно се използва. Но, не се свършва само до шофьорите. Пешеходци, забили поглед телефона, изкачат на платното все едно са безсмъртни, коездачи, без ръце, чатят на телефона.. Та айде да не са само шофьорите лошите, които принципно са виновни за всичко.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да минаваме на колелета и забрана на МПС.
17
0
 
2
 
! Отговори
ловец преди 9 месеца
До Софиянеци всичко това те стимулира да караш бързо ли?
16
0
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 9 месеца
Не са само шофьорите виновни. Ще помоля разните министерства на транспорта, КАТ и др. органи да оправят пътища, маркировки, тротоари, осветление, мантинели, пречеща растителност и др. проблеми. На места има неадекватни табели... Да вземат пример от държавите на запад от Сърбия. Магистралите им са супер. А при нас - неравности, дупки, като вали дъжд стават локви...
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами забранете ги това е в Гърция е така само вода пиеш докато караш като влезеш в колата изключваи
14
1
 
4
 
! Отговори
ЛИЦЕМЕРИ преди 9 месеца
Не-корумпиран милиционер - НЯМА. Такова нещо не съществува. Преди години имаше един от някакво село и го даваха по телевизията. Цяла БГ научи за него. Всичките до един които са в системата са корумпирани. Ще стоят ли за мижавите заплати ако нямат страничен доход? Удари ми една от мутрите на тиквата и акта веднага го написаха на мен. Отказах рушвет и веднага акт за неправилно паркиране - докато съм на шофьорското място. Долни продажни милиционери. Един свестен няма.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е те сега телефоните са вградени в автомобилите. Липсва превенция. Тръгвам от Бургас за Враца. Минавам по подбалканския път отивам до търново и там към Враца. За един ден отиване и връщане видях само една камера и то защото спрях да заредя. Изкарайте униформените с патрулките по пътищата да се виждат и резултатите ще са налице.
12
1
 
13
 
! Отговори
Еххх преди 9 месеца
Те пък щото пешеходците на пешеходни пътеки не си гледат телефоните постоянно зяпат в телефона и пресичат като хипнотизирани.
11
0
 
3
 
! Отговори
Данъчен инспектор преди 9 месеца
Обикновено такива хора, укриват и данъци. Не плащат осигурителни вноски и издават индикации за проверка и ревизия.
10
3
 
6
 
! Отговори
До пргорамист преди 9 месеца
Точно програмистите сте най-големите бачкатори, на 30 години изглеждате като 50 годишен човек от нерви, повечето сте на повикване на клиентите денонощно и сте с хемороиди от седяне по цял ден на стола докато някой истински мъж оправя жена ви.
9
1
 
5
 
! Отговори
От хората преди 9 месеца
Човека е умен,но стига с тези глупости и такива коментари.В закона пише как да се ползва телефона при шофиране.Вече има хиляди камери и от тях може да се видят хиляди шофьори как нарушават закона.КАТ да ползва информацията и съставя актове/е,може и аз да попадна там/,но са необходими строги мерки.И друг път съм посочвал,че трябва да си криминализира превишаването на скоростта при определени условия.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва промяна в закона. Който бъде хванат да си зяпа в телефона, докато шофира и особено в час пик, да му бъде отнета книжката за 6 месеца, да му бъдат свалени номерата на автомобила за 6 месеца и глоба от 1000 до 5000 лв.. това са потенциални убийци, по невнимание да предизвикат катастрофа с жертва
7
10
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 9 месеца
Имаме телефони, гледаме. Да не сме някакви бачкатори на минималка, които не могат да си позволят смартфон?
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пешеходците също, направо си е жунгла!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А някой някога да е чул или видял ром (турчин) в???
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има и такива които карат без застраховки,винетки,колани, фарове,без спазват никакви правила, пияни, дрогирани,ама са с карта и при тях тестовете грешат. Обичайно са с тройка дизел, с издънени дпф-и и катализатори,или есовица ако са по-рушветфрендли.
3
2
 
6
 
! Отговори
видял преди 9 месеца
В Израел ако те види полицай само да си докоснеш телефона когато си на волана , глобата е 500 шекела- 250 лв. .
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така е. Масово шофьорите, особено младите, си гледат в мобифоните, докато шофират
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голямото разграбване на България и народа върви с пълна пара. Ограбиха вашите баби и дядовци 1946 година, вашите родители 1990 и сега сте наред вие младото поколение да бъдете ограбени. ДС и БКП комунистите-хамелеони ще ви видят сметката под една или друга форма. Управляващите са истинските престъпници!

Спонсорирани публикации