Абитуриентите да плащат здравни вноски, докато не учат или работят

Те са в размер на 28,40 лв. месечно
30 юни 2023 11:29, Елка Василева
42
Абитуриентите да плащат здравни вноски, докато не учат или работят
Снимка: архив, БГНЕС

Абитуриентите трябва сами да си плащат здравните вноски, ако искат да са осигурени, припомня Националната агенция за приходите (НАП).

За времето от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 28,40 лв. месечно. Зрелостниците трябва и да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски.

Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски, напомнят от НАП.

Например вноската за юли се дължи до 25 август, до 25 септември се дължи вноската за август и т.н.
(БТА, Христо Воденов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 39 Кой плаща за това време докато са във ВУЗ или няма работа. Както учи във ВУЗ и не трябва да плаща или държавата плаща тогава така и държавата ще плаща когато няма платена работа. Това че търси работа не значи че има работа. Не е едно и също. Ето за пенсия нали е задължително. Или махат за всияки тия данъци или за всички е платено здравното. Ако има работа ще плати на лекаря и няма нужда от здравно. Ако няма работа държавата плаша. Както е за мвр, армия съд пенсия и др.
40
1
 
1
 
! Отговори
до 30 преди 9 месеца
Няма такова нещо.Здравните си ги дължиш,за пенсия не дължиш.Да речем,че имаш фирма и ритнеш камбаната.За да те наследят във фирмата,нищо,че те няма вече,трябва да ти внесат здравните,иначе не става.Тези за пенсия не се дължат.Няма конкуренция,а това е монопол и то държавен.Държавен монопол=социализъм!
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 38 --- Моето предложение е свързано и с нещо друго - да бъдат стимулирани да си търсят работа, а не да мързелуват. Но да имат период от няколко месеца да направят това и през този период да се считат здравно осигурени. Ти, доколкото разбирам, вероятно имаш предвид районите, в които е трудно да се намери работа. За такива случаи може да се дообмисли как да се постъпи. Що се отнася до следването - в момента в България има десетки ВУЗ-ове, в които остават незапълнени места.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ПредиВремеПредложих Ако не може да намери платена работа или ВУС няма места какво става. Откъде пари. Ако има добра заплата и сам ще си плати данъка. Но няма.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До Анонимен 23 Проблема е че часника не плаща а не че работника е виновен. Прехвърля се вината от виновния на невинния.
36
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 23 преди 9 месеца
Донякъде си прав, но трябва да доизкусуриш това предложение. Не е справедливо то да важи за онези, на които се предлага работа, но те отказват, защото са си избрали "професията" трайно безработен на социални помощи.До гуша ми дойде да плащаме какво ли не на мързеливи, неграмотни готованци,които не правят друго, освен да произвеждат себеподобни като на конвейр. За техните деца държавата отделя повече от един милиард годишно, а нашите стават здравно неосигурени още преди кандатстудентските изпити
35
0
 
1
 
! Отговори
Продължавам - преди 9 месеца
На някои може да им се види странно и неуместно това мое предложение, но аз стигнах до извода, че е редно не да нападаме с критики и подигравки абитуриентите, а да ги подкрепим и окуражим докато се адаптират към живота на зрели хора. Стигнах до този извод, наблюдавайки през последните две години каква "гвардия" навършва възраст да са първолаци и как подрастващите от техния вид отпадат от училище още преди да завършат основно образование или получават тапия за такова без да знаят дори азбуката.
34
1
 
3
 
! Отговори
ПредиВремеПредложих преди 9 месеца
и сега повтарям пак - нека младежите зрелостници да се считат здравно осигурени от момента на завършване на гимназия до 1-и октомври (началото на учебната година на висшите учебни заведения). Дори нещо повече, предложих детските надбавки за учещите в гимназията да бъдат по 300 лв месечно и да се изплащат дори и гимназистът да е навършил 18 г.. Предложих и друго - да получават такива пари до 1-и октомври. С други думи, да им дадем спокоен период за кандидатстване във ВУЗ и за търсене на работа.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 31 Стига да е дпбре платено 20-30 бона може. Но не е а трупат данък за НАП и с лихви.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ЗАКОН до 28 И защо това е срешу конституция и законите. В противен случай и мвр и армия и всеки ще иска отделен данък и за него. Като не плати съдебно ще го осъдат на доживтно напр.
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Просто е. Ако не искаш да плащаш осигуровки почваш работа в държавната администрация. Тези търтей докога ще се скатават и ние ще им плащаме осигуровките? В България колко хора плащат осигуровки и колко са осигурени?
30
3
 
0
 
! Отговори
ЗАКОН до 28 преди 9 месеца
Ако не си платил ЗО , губиш права , не ставаш роб . Просто се отказваш от безплатна помощ . Ако закъсаш за лекар си плащаш .Това важи и за Пенсия - не плащаш за пенсия и хоп - ревеш че имаш ниска пенсия на стари години .
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Шишо Нека сложат и данък мвр тогава и кой не плаща ще го обират и изнасилва. Сички плашат данък сега ДДС но само за лекари трябва да плащаш още данък или нямаш право. Това си е ново робство.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ЗАКОН Закона узаконява ново робство . Ако няма пари не може да намери работа и после няма и платена работа но задлъжнява роб с данък и лихви към НАП и съдебните бирници или часни лихвари или просто умира.
27
1
 
0
 
! Отговори
ЗАКОН преди 9 месеца
На всички работници се удържат здравни осигуровки . Хората завършили средно образование са на 19-20 години . Трябва да си плащат . Ако не плащат има свободен прием и платено задравеопазване - не са лишени от Лекарска Помощ .Гадно е когато станеш пълнолетен , започваш да плаща данъци и осигуровки - но това е Живота .
26
1
 
9
 
! Отговори
Това е цирей! преди 9 месеца
Този социализъм с една каса-монопол трябва да се махне.Без да работиш внасяш,а от къде взимаш тези пари за да ги внесеш,НАП не се интересува.Значи длжен си да внасяш,нищо,че не работиш,е да ги откраднеш ли за да си изряден?!Трудът не е задължителен днес,както беше през соца,задължителните вноски обаче си останаха!Крадат ги поголовно безскруполни докторчета през касата!
25
1
 
9
 
! Отговори
Шишо преди 9 месеца
Цялата система на т.нар. "социално министерство", здравната каса, ТЕЛК и НОИ е направена да унижава и обира работещите българи и техните семейства. Колкото по-мързелив и по-неграмотен е даден индивид, толкова повече облаги получава от бюджета. Това дискриминация в най-чистия й вид!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-зле и от турско. Нова форма на кръвен данък е. Ако не можеш да намериш работа какво излиза че трябва да умреш. Да ама работа не е сигурно че ще намериш и то платена още по-малко.
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никой който не работи не е редно да плаща осигуровки. Много е глупаво да се превръщат неработещите в длъжници. Системата е много зле замислена.
22
1
 
20
 
! Отговори
Асо преди 9 месеца
Дължите държавен рекет на стойност 28,40лв. Безплатен е все още въздуха...

Спонсорирани публикации