Валежите няма да ни оставят и през юли, жегите – след 20-ти

Максималните температури ще са между 34 и 39 градуса
30 юни 2023 06:30, Красимир Ангелов
2
Валежите няма да ни оставят и през юли, жегите – след 20-ти
Снимка: БГНЕС

Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 22 и 26 градуса, а за планините - между 6 и 14 градуса. Най-ниските минимални температури през юни ще бъдат между 12 и 17 градуса, а най-високите максимални - между 34 и 39 градуса, съобщи за БТА главен асистент доктор Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето в България през юли.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 60 и 90 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

Месецът ще започне със слънчево време, но към 2-3 юли ще има студен атмосферен фронт

Юли ще започне с предимно слънчево и топло време. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и на отделни места, главно в западните и планинските райони ще превали и прегърми.

Към 2-3 юли ще премине студен атмосферен фронт и въздушната маса ще се лабилизира. На много места в страната ще има краткотрайни, интензивни валежи и гръмотевични бури.

В средата на първото десетдневие се очаква относително стабилизиране и над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, с развитие на купеста облачност над планинските райони, където не са изключени и краткотрайни валежи.

През втората половина от първото десетдневие въздушната маса отново ще е неустойчива и се повишава вероятността за валежи, на места значителни по количество, с гръмотевични бури и условия за градушки. Очаква се и относително понижение на температурите и в западната половина от страната те ще бъдат близки, дори и по-ниски от обичайните.

През второто десетдневие на много места ще има валежи, гръмотевични бури и градушки

През повечето дни от второто десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива. На много места ще има валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще се понижат още.

В края на десетдневието изгледите са за стабилизиране на времето - ще бъде слънчево време, с купеста облачност над планинските райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Температурите относително ще се повишат.

През третото десетдневие на юли температурите ще се повишат. По-голяма е вероятността времето да е предимно слънчево, относително сухо и горещо. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с изолирани краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, има в началото и в края на периода.

Справката сочи, че през юли са регистрирани най-високите температури у нас - от 40 до 44 градуса. През юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма - в равнините е от 320-340 часа. Облачните дни обикновено са само от един до четири.

Дните 28, 29 и 30 юли са наречени "горещници".

През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това валежите и вероятността за градушки. Средно дните с валеж са от четири до осем. Характерни са и засушаванията.

Астрономическа справка за юли

В началото на юли слънцето в София изгрява в 5 часа и 53 минути, и залязва в  21 часа и 7 минути. Продължителността на деня е  15 часа и 13 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в  6 часа и 18 минути, и залязва в 20 часа и 47 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 29 минути.

Фазите на луната през месеца са: пълнолуние е на 3 юли, последна четвърт - на 10 юли, новолуние - на 17 юли, а първа четвърт е на 26 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
12
 
18
 
! Отговори
Пич преди 9 месеца
Ай стига ревахте бе - "загиваме, бедни сме, нямаме пари", а при първото по-топло време и цяла България се юрва по хотели и курорти в чужбина. Егати и бедността. По улиците в София автопарка можеш да го видиш евентуално само в Монако в центъра. Паркирал пред панелката кола за 100К лева. А иначе мрънкат за добрата Русия и лошия Запад. Не помнят бащите им как са си прекарали целия живот под москвича. Мрънкала и лигльовци ... заслужавате в една комуналка да ви преселят всички в Магадан на хубавото.