Бюджетът не предлага реформи, развиваме здравната система на Турция

Медици: Отново сме на последно място в Европа по отделени пари за здраве
5 юли 2023 12:27, Анисия Иванова
7
Бюджетът не предлага реформи, развиваме здравната система на Турция
Снимка: БГНЕС

"Ако погледнем последните 10 години - от 2012 до 2022 г.. - бюджетът в здравеопазването се е увеличил над два пъти, докато качеството е останало същото. Медико-статистическите показатели не са мръднали, останали са същите, основните от които са смъртността от лечими заболявания и смъртност от предотвратими заболявания, детска смъртност и т.н. Т.е., въпреки че бюджетът се увеличава два пъти, показателите остават същите", каза пред БНР д-р Николай Болтаджиев, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Той подчерта, че Бюджет 2023 е за по-малко от година и не предлага никакви реформи:

"Не очаквам нищо съществено в бюджета, той не е инструмент, с който да се подобри системата самостоятелно. Бюджетът трябва да се направи, за да се подпомогнат реформите, а ние това не го виждаме. ... Има една логика, която може би са търсили в бюджета за здравеопазване - да се увеличат средствата за лекарства и доболничната помощ, тъй като там се доплаща най-много. Около 60% от общите доплащания в системата е за лекарства и 14% се доплаща в доболничната помощ, в болничната е едва 8%".

Според Андрей Марков, заместник-председател на Българската болнична асоциация, парите за здравеопазване не са повече в Бюджет 2023:

"В абсолютно изражение парите са повече, но парите за здравеопазване не са повече, те са по-малко и това е голям проблем на нашата система. Отново сме на последно място в Европа по отделени пари за здравеопазване, отнесени към БВП. ... С малкото средства, с които разполагаме, продължаваме да изнасяме национален доход, за да развиваме здравната система на Турция, където за 2022 г. българите сме пациенти номер едно там. Това е огромен проблем на нацията. Без реформа в здравната система нямаме шанс да се оправим".  

По думите му единственият начин да не се доплаща е включване на застрахователите като основна част за поемане на разходите при заболеваемост на населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Реформи може да има само ако има мнозинство. ГЕРБ въпреки че имаха мнозинства през годините, не направиха нито една реформа. Поне ако нещо направят в съдебната система, пак ще е успех.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва да се насочат финансите в профилактиката в детска и ученическа възраст, за да се контролира здравето-физическо, психическо и социално на подрастващите. От здрави деца, обучени да се грижат за здравето си стават здрави хора- здраво население- силна държава. Здравето е лична отговорност на зрелият индивид, научен да го прави от малък.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не искат повече пази за здраве, а за болест. Повече пари за здраве е превенция, профилактика, промоция на здравословно хранене, нормално тегло, движение, спорт, почивка, развлечения, анти-стрес програми, обучения, борба с рискови фактори, поведения, замърсяване, стил на живот, качествено образование, емоционална стабилност, физическо, психическо, социално благополучие, ангажираност според интересите.......
3
5
 
9
 
! Отговори
Мустафа преди 9 месеца
600 години ако не е турция да спасява вулгарите няма кой.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зависи каква ще е реформа. Ако закрият здравна каса и стане сичко платено е една реформа. Ако е както беше до 1989 г е друга реформа но после беще съсипано след 1989 г. с някакви здравни каси и кръвен данък че и платено.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Статистически погледнато за последните 365 дни, сме намалели с колко хиляди души? Ако погледнем "през призмата на Ковид", трябва да са починали най-много хората, които са в тежест на здравната система, ама това не го казвате. Значи ... няма логика да се искат повече пари, при това за лекарствата, чиито цени са и без друго раздути. В този смисъл също подпомагаме здравната система на Турция, нали? Друг е въпросът, че доскоро си мечтаехте за постоянен Ковид, постковид завинаги и т.н.