Експерт: Жегата е сред факторите за катастрофите през лятото

Увеличава се умората във водачите, предупреди Зорница Спасова
Обновена: 5 юли 2023 09:07 | 5 юли 2023 09:04, Анисия Иванова
10

Сред основните фактори за възникване на ПТП се нарежда и метеорологичното време. При около 50% от инцидентите на пътя основната причина са метеорологичните условия

"В България са правени проучвания и се оказа, че през юли, август, септември и октомври над 40% е броят на ПТП-ата, а би трябвало да бъде около 33, тоест имаме ръст с около 10%. Няколко са факторите - засилен е трафикът, излизат по-уязвимите превозни средства на пътя, като велосипеди, мотопеди, скутери, имаме повече пешеходци, както и по-високи скорости", каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ горещото време също предразполага за повече катастрофи.

"Увеличава се умората във водачите, сънят е по-лош през лятото и е по-голяма агресивността на пътя. Установено е, че и водачите допускат повече грешки - излизат от пътното платно, пропускат повече пътни знаци и като цяло имат намалена способност за шофиране", допълни Спасова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И препоръча да се пътува или сутрин, когато е по-хладно, или в по-късните часове през деня, но не и когато е най-горещо.

"Тогава слънчевата радиация е по-силна и може да заслепи водача, трябва да се пие повече вода, да се правят по-чести почивки. Добре е, ако се тръгне на дълъг път, да си го разделим - да преспим в няколко града. Трябва да се внимава с кофеиновите напитки, не трябва да се прекалява. А едно от най-подценяваните неща е, че когато спрем - оставяме малките деца и домашните любимци в колите. В САЩ има сайт, който следи броя на починалите деца в автомобили, оказва се, че за 25 години около 900 деца са загубили живота си в автомобил. Температурата може да се повиши много бързо, когато се спре двигателят и климатикът, а в коли с тъмен цвят тя може да достигне до 50 градуса", поясни тя.

Зорница Спасова е на мнение, че от КАТ трябва да засилят контрола през летните месеци.

"Сухият път предразполага към по-високи скорости, по-интензивен трафик, отпускарска безгрижност, но интересното е, че през лятото са повече леките катастрофи, а тежките с жертви са по-чести през зимата", добави тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
На климатик, водачът се успива и губи връзка със скоростта и обстановката.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жено пий си хапчетата,лято е сезон на отпуските,хора масово пътуват,единствената ти мозъчна клетка,това ли ти показа!?Значи жегата е виновна а не джигитите с мощни коли и висока скорост,да ти се пuкам на акъла!
8
0
 
3
 
! Отговори
До6 преди 9 месеца
Абе незнам бай ти Иван ли е виновен или бай ти Драган,ама не може да си държиш автомобила цяла година на трупчета и лятото да го подкараш,бъди сигурен,че се губят и навици и рутина през това време.
7
0
 
4
 
! Отговори
Бела Жига преди 9 месеца
до 5:Ама и все още има коли без климатици!
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До АнонименНе са виновни летните шофьори, а "баш шафиора", който се мисли за бог зад волана и всички трябва да се съобразяват с него. Въпростните летни шофьори карат внимателно и според правилата, но бай Иван с бенвето това го дразни и се лепи зад тях и стават инциденти
5
2
 
1
 
! Отговори
Е как така? преди 9 месеца
Климатици: съществуват!
4
2
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 9 месеца
К'во имаш против Москвича?!Тръгваш към 2-3 часа сабахлем по ладавина и до към 8-9 си на морето......
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не жегата е причината за увеличаването на ПТП а така наречените Летни шофьори,които подкарват своите возила точно в тия месеци!
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е една огромна триада от глупости. А метеорологичните условия не са причина, а факта, че шофьорите не се съобразяват с тях! Тая *атка ако утре блъсне човек на пеш.пътека какво ще каже? Че валеше и нищо не виждала но продължила да кара и че вината не е нейна а на времето?
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Егаси, тая с москвич на отворен прозорец ли пътува??? Климатик????? С Какви долни информации само ни манипулират!

Спонсорирани публикации