Минималните осигуровки са на 780 лв.

Толкова ще е и втората година на майчинството
12 юли 2023 00:30, Стела Стоянова
17
Минималните осигуровки са на 780 лв.
Снимка БГНЕС

Бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2023 г. бе приет на първо четене за рекордно кратко време. Само час и половина бе нужен на депутатите, за да подкрепят вдигането от 1 август на минималните осигурителни вноски със 70 лв. Така ще се изравнят с минималната заплата от 780 лв.

След месец най-ниският праг ще е 780 лв. и за самоосигуряващите се, както и за земеделските стопани и тютюнопроизводители.

Втората година от майчинството отново ще се изравни с минималната заплата. Това ще важи със задна дата - 1 януари 2023 г. 780 лв. ще е и обезщетението за бащите, които имат право на 2 месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8 години, пише "24 часа".

Освен това в бюджета са предвидени и парите до края на годината за увеличението от 1 юли на пенсиите с 12% до края на годината.

Този бюджет не предлага промяна в политиките и доходите и не помага на хората да решават кризите и да преодоляват трудностите си. БСП счита, че е необходимо да бъде установен механизъм със средната или с минималната работна заплата и всички да се осигуряват на реалните си доходи, каза бившият социален министър и депутат от БСП Георги Гьоков. И отново обясни, че ще внесат своите предложения между първо и второ четене. Соцлидерката Корнелия Нинова попита защо отнемат правото на пенсионерите и децата да обжалват решенията на НОИ без съдебна такса.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. ще бъде подкрепен от ГЕРБ-СДС, защото той е нужен. За следващата година не може да разчитате на нашата безусловна подкрепа. Това каза бившата социална министърка Деница Сачева по време на дебатите на първо четене в парламента.

Според нея пенсионно осигуряване започва да има данъчен характер. Вече над 10 млрд. лева идват от данъци, каза още тя.

Пенсия у нас се взема средно 21 г. и 4 месеца, а средна възраст на пенсионерите е 73 г. и 5 месеца. Сега тя се получава с шест месеца по-дълго. Преди 10 г. пенсиите са се плащали средно 20 години и 8 месеца.

Тя обърна внимание, че 40% от младите са на мнение, че не е престъпление да се работи без трудов договор.

ГЕРБ-СДС е против социални плащания да се обвързват с минималната заплата, защото това би оказало много сериозен натиск върху увеличаването ѝ.

Сачева обясни, че между първо и второ четене ще внесат вдигане на заплатите на служители в НОИ, за да може да се компенсира натрупаната инфлация.

Трябва да си дадем сметка, че предвид кратките срокове липсват реформи в този бюджет. А в управленската програма на кабинета "Денков-Габриел" е заложен цялостен преглед на пенсионната система, учителския фонд, вдовишките добавки и категорийните работници, обясни Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.

Освен това ще се въведе и формула за определянето на максималния осигурителен доход, който до края на годината ще остане 3400 лв.

Бюджетът на ДОО е неадекватен и неотговарящ на реалностите на обществото, каза Ангел Георгиев от "Възраждане". Според него ПП откраднали социалната политика на БСП и започнали да водят социална политика с "Демократична България" и ГЕРБ-СДС. Това е начинът, по който ще процедират коалиционните партньори - "едно голямо няма нищо", каза още Георгиев.

От ДПС отново обърнаха внимание на увеличаването на минималните вноски на земеделските стопани и производители. За година те ще трябва да внасят по 3000 лева, без да броим таксите за счетоводител. Разберете, че те не искат да плащат по-малко, но това е непосилна сума за тях, каза Севим Али от ДПС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: бюджетосигуряване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хората осигурявали се на максимума сега са с пенсия от над 2700 лева. Това достойно ли е или не е... За по-висока пенсия трябваше много отдавна дс вдигат ежегодно максималния осигурителен праг и сега тези хора можеха да получават и по 5-6 хиляди лева пенсия. Естествено,че който е укривал доходи сега няма да получава достойна пенсия.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма индивидуална партида, но има индивидуален коефициент, който е по-добър вариант от индивидуалната партида. С тези партиди започвате ли да осъзнавате какви пенсии ще получавате от частните фондове за родените след 1959 година? Май не осъзнавате, ако още си искате партидите.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Уф, още един, който понятие си няма от смисъла на швейцарското правило.
11
2
 
3
 
! Отговори
Държавата граби преди 9 месеца
Човек не може да разчита на достоен живот с пенсия. Пенсионната система е несправедливо разпределение на парите. Единственото нещо като изключение да се радвате на пенсия е ако сте работили като, министър, като президент на България, или имате почетната титла Академик. Подобно на Академик Денко, който само заради това че е академик ще получава пенсия от 6 000 лева пожизнено. Всичко останало се водим ние като простил обикновени хора, които сме обречени на живот в мизерия при пенсиониране.
10
1
 
2
 
! Отговори
Ограмотяване преди 9 месеца
Много хора не знаят или не разбират швейцарското правило и това че пенсионната система е на основата на солидарен фонд. Преведено на прости думи всичко което плащаме отива в една обща държавна дупка и от там държавата бърка и вади пари да раздава на калпак помощи на чужди за вас хора така си купуват гласовете на сегашните пенсионери и на трайно безработни хора. Тоест нашите пари за осигуряване ПРОСТО ги НЯМА съвсем за други цели се храчат и като фалира държавата ще духаааме супата.
9
2
 
2
 
! Отговори
Разберете бре хора преди 9 месеца
Всичко от осигуряването всички удръжки, които си плащаме отиват в държавната черна дупка. Няма индивидуални партиди нашите пари се крадат от държавата и се раздават на калпак на чужди хора и често на ***, също така и за държавни заеми и дарения например към Украйна. НИКАКВИ гаранции колкото и много да помпаме държавните осигуровки краят е един останете ли само на пенсия сте обречени на живот в мизерия.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Странни хора. Сега реве, че му вдигали минималния праг от 710 на 780 лева, а утре ще реве, че пенсията му трябва да е 150-200 лева, а му дават минималната пенсия, която доскоро беше 467 лева. Минималният осигурителен праг трябва да е колкото 2-3 минимални заплати.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докога с този нисък максимален осигурителен праг от 3400 лева?! Този праг трябва да е колкото 10 минимални заплатаи, както си беше в началото когато го въведоха. Така прецакват хората с доходи над този парг.
6
3
 
2
 
! Отговори
Ей много преди 9 месеца
*** народ! Колкото на повече се осигуряваш, толкова повече ще получаваш като пенсионер. Не осигуряването трябва да се криминализира, т.е. съд и затвор. Имам приятелка , която си направи фирма, и се е осигурявала на минимална заплата, та пенсията у от НОИ в началото беше 270 лева, обаче има и втора пенсия, която сама си е осигурявала, и е като наследствена. Така, че бъдете отговорни към себе си.
5
7
 
21
 
! Отговори
Ихаа Яхууу преди 9 месеца
Увеличават удръжките и осигуровките ТОВА означава НАМАЛЯНЕ на ЗАПЛАТИТЕ на ДОЛУ. Много хора няма да доживеят до пенсия. На хората им трябва тук и СЕГА пари. Направо да си дадем заплатите на Украйна и на Зеленски.
4
4
 
15
 
! Отговори
ПП продължава преди 9 месеца
Промяната Продължава, от ПП към ППП тоест Пълен Позор и Порнография. Какво се гаврят лигавят и подиграват с хората само от това порнографско правителство???
3
3
 
8
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
и с ограбеното от дребните фирми и земеделци ще финансирате...тока на Лукойл?!!!те ако могат биха се осигурявали на 2000 лв.!същите сте...дпс-гроб сте...руски сте...нали решетников ви създаде!!!Оставка и избори!!!...и гласувах за вас...импотентни!!!САЩ и Свободният...България има нужда от помоща ви!!!Войната в България и по...жестока от тази в Украйна,убиват ни мъчително и бавно...не човешки!!!
2
4
 
3
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
лл-дб се доказват като руски!не знам къде и какво са учили...нищо не са научили...Братя по улици и площади...САЩ и ЕС...раждате хитлер с подобни като доган-борисов и производните им...не е време"деликатност"!!!това е война за Бога...кое не разбирате...руснаците и агентите им по Света ни ни я обявиха!убиват безнаказано невинни ???БГ са жертви на доган...създаващ гроб...атака...възраждане...насаждат конфликти и страхове,за да грабят обслужвайки путин,за да настройват хората против ЕС и Свободния
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А частното осигуряване дава ли 2-ра пенция :)))

Спонсорирани публикации