Очакват се над 40 градуса - широки дрехи, течности, леки храни

Съвети от проф. Донка Байкова и Мария Титопулу
12 юли 2023 10:58, Анисия Иванова
9

Синоптиците предупредиха, че следващите два дни ще бъдат най-горещите за тази седмица. Температурите се очаква да достигнат и надхвърлят 40 градуса.

"Важна е хидратацията, удобните дрехи, леката храна. Важно е да не забравяме да пием вода и да се пазим от пряка слънчева светлина при работа на открито. Трябва да имаме слънцезащита. Дерматолозите съветват продукти със слънцезащитен фактор да се ползват целогодишно. Трябва да носим дрехи с летни цветове и от естествени материали. Задължително слънчеви очила със защитен филтър", коментира докторът по социална медицина Мария Титопулу в студиото на "България сутрин".

Тя добави, че топлинният стрес е способността на човешкото тяло да реагира на повишената температура на въздуха. Започва обилно потене, нарушават се някои нормални функции на тялото, ставаме по-разсеяни, забавят се реакциите, може да доведе до световъртеж.

"При вариациите в температурата организмът реагира стресово. В офиса нещата не стоят екстремално, защото микроклиматът се контролира - най-често чрез климатични и вентилационни инсталации. Хубаво е да се спазва физиологичният режим на труд и почивка, често работодателите издърпват с един час началото на работния ден. Много е важна ролята на службите по трудова медицина към компаниите и предприятията", каза още Титопулу.

Гостът изтъкна, че по закон всяка компания има нужда от служба по трудова медицина.

"Има консултанти като нас, които активно се включват във всички дейности, осигуряващи здраве и безопасност на хората, работят за повишаване на благосъстоянието, включваме се в интересни инициативи, имаме много добър трансфер на знания и опит", посочи  Мария Титопулу.

Диетологът проф. Донка Байкова каза пред Bulgaria ON AIR, че при над 30 градуса топлинната регулация става единствено чрез изпотяването. А за да бъде предотвратен топлинният удар, трябва стриктно да спазваме няколко правила.

"Течностите са много важни, трябва да бъдат негазирани - лимонада, айрян с малко сол. На второ място са леките храни. Трябва винаги да носим шапка, ако се налага да излезем между 11 и 15 ч. Светли и широки дрехи, за да предотвратим топлинния удар. Може да имаме слънчев удар, когато има излагане на слънце на открити горни части на тялото", обясни проф. Байкова.

Тя отбеляза, че е много важно храната да не бъде висококалорийна, за да намалим топлообразуването в тялото ни. През лятото самият организъм предпочита не тлъсти меса, а леки меса, и то много по-рядко. Повече риба и нискомаслени млечни продукти. Много плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали, обърна внимание диетологът.

Проф. Байкова напомни, че терморегулацията при малките деца е различна и те много по-бързо получават топлинни удари. Климатикът вкъщи не трябва да поддържа с повече от 8 градуса по-ниска температура от тази на околната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
е па язе се леко ям.повеке от кило пржола на моум изяде
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Слагайте шалварите скоро България става пустиня
6
0
 
5
 
! Отговори
Жоро от Жебино преди 9 месеца
До Анонимен Няма да е само този месец...Преизподнята ше отиде чак до средата на септември! Гадост отвсекъде. Пари да ми даваш, нема да ида да си пека д*то на тоя пек по морето. Които иска да си харчи парите и да се пържи кат кебаче на скара да заминава. Слънцето е крайно опасно вече, радиация дебне отвсекъде, даже и в доматите...ам добре, че рикията я убива!
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айде по-бързо да свършва най-отвратителния месец от годината!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
говорете за коронавируса, знаем за топлото, лято като лято. снежинки ли да очакваме?
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изваждам шалварите на баба и така, щом широко дрехи
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Неолиберасти, обличайте широките гашки, че ви очаква много сpaне в тях идните дни и седмици :D
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има бачкатори на тях им требе печена кокошка и бира :)))