Медицинските хеликоптери няма да правят планинско спасяване

Ще се ползват при над 50 км до болницата
16 юли 2023 20:20, Стела Стоянова
32
Медицинските хеликоптери няма да правят планинско спасяване
Снимка БГНЕС

Хеликоптерът за въздушна помощ ще се включва когато има над 50 км дистанция до болницата - при условие, че не може линейка да стигне до обекта. До трима седящи пациенти могат да поберат хеликоптерите. Между 3 и 5 години подготовка трябва да има летателният състав, за да лети нощно време. Засега сме предвидили работа до 6 вечерта по зимно разписание и до 8 часа през лятото. Като дойде първият хеликоптер най-важното е да се види какво е базисното оборудване и какво трябва да се привнесе. Това каза проф. Николай Младенов от "Токуда" пред Нова тв.

"Много добре подбран и трениран екип от няколко болници участва в подготовката на медици за въздушна помощ. Сред тях са "Пирогов", Военна болница, МВР болница, "Токуда", Правителствена болница. Подготовката се осъществява в 7 основни направления - бебета, деца, възрастни, донори, родилки, инфекциозно болни и изгаряния. Те се покриват от екипите, които ще летят. С медицинските хеликоптери няма да се прави планинско спасяване", обясни той. И допълни, че летателната спешна помощ изисква и високо ниво на интерфейс от страна на болниците.

Според него групата от обучаващи се е около 100 души, включваща лекари и сестри. Това е доста хубаво, но и стряскащо, защото извличаме от частта, която е най-наситена с болници - София град и област, както и Плевен. Тук ще се първите хеликоптерни площадки. От декември, когато ще дойде първият, зоната София – Плевен трябва да бъде покрита. Хеликоптерите трябва да изпълняват три мисии - трансфер между болниците, трансфер при пътен инцидент, както и при масови бедствия и аварии. Може да има различни ситуации, така че апаратурата трябва да е подходяща да се помогне на всички нуждаещи се пациенти", смята проф. Младенов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ко каза ко ???!!! Пак ще побългаряваме май ?! Ей много П.Народ !!!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оставам с впечатлението, че целта на тези хеликоптери е да не бъдат ползвани.
23
0
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
А да попитам, защо са хеликоптери в София? Не трябва ли да са недостъпни места в държавата ни? Или пак усвояваме едни пари за наши хора? Пилотите трябвало да се учат 5 години да летят нощем. Стига бе, ако са ваши некадърнни хора, даже 20 години няма да стигнат. Всъщност ще стигнат и две, да нацелят с хеликоптера някоя ***. Дааааааа...ето защо няма да има планинско спасяване. Вашите хора са неккадърни и истиснко чудо ще е, ако излетят с хеликоптер.
22
0
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 9 месеца
Мухахахаха! Излъгани камилчета... Ще излитат по един път в годината, а 20-тина пилоти и 30-40 "спасители" че си получават по 5-6 хил заплата... А подръжката на самите машини нема ви казвам колко пара е.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
хаха нотрмално за наглите долнопробни връзкари български хеликоптер след африканците и всички други да ръкопляскат на мазните мутри миризливи наглите лаюнювци българи
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За да може хеликоптерите да летят навсякъде , планините ще бъдат съборени , незабавно!
19
0
 
8
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 9 месеца
Нямало да летят по планините...хахахахахахаха.
18
1
 
16
 
! Отговори
хахаха преди 9 месеца
Тия хеликоптери ще са като изтребителите ни. Ще се ползват само за учения, демонстрации, паради и изложби и да си вдигаме рейтинга пред западните господари. И после като им изтече срока на годност ще станат много хубави чисто нови запазени експонати в музея на демокрация. Да се учат бъдещите поколения в каква мизерия сме живели по времето на управлението Евро-Атлантиците дето сме имали хеликоптери ама нямало кой да ги пилотира и нямало пари и за бензин.
17
1
 
10
 
! Отговори
Безимен. преди 9 месеца
а за 2 седмици ще научат украйнските пилоти самолет да карат!! И нощем кат карат пилотите по бавно да летят че е тъмно!! Боже 21 век е а за нас 18 пак!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е то, нари това беше смисъла.. ,
15
8
 
1
 
! Отговори
Какво преди 9 месеца
Разочарование за безцелно скитащите по баирите. Въпрос с малка трудност: Къде живеят разочарованите? Бонус-в самото Котило, или около него. Все "Айролипета" нищоправещи-директори на водопади.
14
3
 
6
 
! Отговори
Виждал съм но няма преди 9 месеца
Направо на трупчета да ги качат така най добре ,имаме ли хеликоптери имаме айде де кой каза че трябва да летят
13
4
 
22
 
! Отговори
Про100 киро преди 9 месеца
Поредното безумие на ПП. Поне парите прибра техния човек
12
4
 
21
 
! Отговори
Пълна глупост преди 9 месеца
С тия пари можеха да купят 20-30 високопроходими линейки с пълно оборудване. Щом няма да работят в планините, какво точно ще спасяват. Само окрадоха едни пари
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Молим?! Българските безумия продължават.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 10. Защото нямаме опитни екипажи. Няма свободнодостъпни аероклубове като едно време и талантите да продължат да се учат и да станат професионалисти. Няма и особено много работа за хеликоптери у нас. Тоест освен военните - никаква. А военните летят и те чат-пат. Професионален пилот на хеликоптер не се става за 2 години примерно преминал някакъв курс, а с много работа.
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Уж ще има, но с работно време до 8 ч. Уж ще има, но без планините. Това все едно някой застраховател го е измислил. А то може и така да е наистина....
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пак ли по нашенски бе ? А защо бе ? Защото нямаме опитни пилоти ли ? А защо бе нямаме ? Защото затворихме ВНВВУ Георги Бенковски" в Дона Метрополия за масово обучение на пилоти и сега се обучават само който може да си плати ли бе ? Обаче то си требе и да си кадърен нали бе ? Защото няма и достатъчно хеликоптери и пари за тренировка нали бе ? А защо няма бе ?
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За някой баровец ще го вдигнат и на по-малко от 50 километра.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Направо да си седат у хангара да не се изтъркат. Требе си ги пазиме. Че други нема да можем да си купим скоро. Тия са ни само за показване пред хората.

Спонсорирани публикации