Министър Радев: Може да използваме оборудването на "Белене" за "Козлодуй"

Има вероятност за газ в едно от находишата в Черно море
16 юли 2023 19:30, Стела Стоянова
26
Министър Радев: Може да използваме оборудването на "Белене" за "Козлодуй"
Снимка БГНЕС

Министърът на енергетиката Румен Радев смята, че в едно от находищата в блок „Хан Аспарух“ има вероятност да започне добив на природен газ.

„Първите сондажи не удостовериха наличието на залежи. Но смятаме, че в едно от находищата има вероятност за добив на природен газ в обем на 5 млрд. куб.м.“, каза енергийният министър пред бТВ.

Министър Радев заяви, че тук въпросът не опира само до добива. Страната ни трябва да разполага с добра инфраструктурна свързаност – газопроводи, електропроводи, транспортни коридори – всичко това взето заедно ще осигури на българите един по-висок стандарт на живот.

На въпрос дали „Булгаргаз“ ще започне дело срещу „Газпром“ заради спирането на газовите доставки през април миналата година, министър Радев каза, че в момента „Булгаргаз“ работи с една от водещите кантори по въпроса, като се разглеждат различни варианти. В същото време той припомни, че тук нещата са много зависими от положението на друга компания – „Булгартрансгаз“, която остава водещ оператор на „инфраструктура, през която преминават значителни газови потоци“.

„България е пълноценен европейски партньор и трябва да се държи именно като такъв. Ние като семейство, ако имаме план за рестрикции, трябва да го спазваме“, категоричен е енергийният министър по отношение на доставките на руски природен газ.

Според него продажбата на оборудването на АЕЦ „Белене“ на Украйна не трябва да бъде самоцелна. Той не изключи възможността част от това оборудване да са използва от 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. „Трябва да търсим максималната полза за страната“, каза министър Румен Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Малко за политика преди 9 месеца
Как така Украйна, която е във война с Русия може да построи АЕЦ с нашите реактори, произведени в Русия, а ние не можем? Ето това е чиста илюстрация на продажничеството и некадърността на нашите евроатлантици. Затова Виктор Орбан може, Ердоган може, а ние не можем.
17
0
 
0
 
! Отговори
Нищо не строят преди 9 месеца
Ако нашите политици поставяха на първо място националните, а не чуждите интереси щяхме да построим АЕЦ Белене. А беше достатъчно на времето Хилари Клинтън да се отбие за малко при Бойко в България и строителството на АЕЦ Белене беше спряно. Зализаният хитрец Николай Младенов (министър в първото правителство на Бойко) докладва, а Хилари написа "добра новина ". И добре че беше Уикилийкс да изнесе в публичното пространство тази кореспонденция, иначе нямаше и да го научим това. Сега (рано или късно) ще затваряме ТЕЦ-ове. А ток тогава откъде?
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Фантазьорите от Продажниците продават вече създаденото и построеното. Те имат нови фантазии и мечти. Газови шейхове ще стават. Да питаш тези иддиоти, с какво ще замените въглищните централи, които подписаха да бъдат затворени по Зелената им сделка? Ще ги заменят с много лъжа и фантазии и ток от Турция и Украйна. Евролевите от София закриват енергийната ни независимост. Евролевите от София са едни *** на гърба на народа, много продажни и предатели на интересите ни, разрушаващи построеното.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Макар и много кресливи, една малка шепа хора са предателите, толкова ли не може да ги изолирате тотално и да наложите българския интерес и да построите АЕЦ Белене? Не им давайте служби и власт на такива, нито на приближените им, аман от предатели и подмазвачи в тази държава!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Престанете с лъжите и заблудите, че имало газ в Черно море, а постройте АЕЦ Белене за която имаме построена площадка и оборудване, не лъжете и не витайте в облаците, а създайте нещо реално! Като искат да си търсят газ лъжците, но Белене задължително трябва да се построи!
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Радев го каза в прав текст, хора от България, които са сега и покрай Денков, ни съсипват и разиграха сценката, ами разкарайте ги тогава, ако трябва ги убийте, както правят в една азиатска държава, ако стоят на пътя на българския държавен интерес, явно няма друг начин, аман от предатели! Белене трябва да се построи и то възможно най-бързо! Реакторите са български и централата трябва да е българска, без значение дали руснаци ще я строят, тя ни е необходима!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оборудането за Белене не може да работи безопасно и ефективно в друга конфигурация, освен проектираната. Където и на друго място освен в Белене те ще бъдат опасни и не ефективни.Атомното оборудване н е еуниверсално и работи само в проектна конфигурация
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Откъде се пръкват тези предатели и защо винаги предателите , работещи срещу България, са избутвани напред, също и личните егоистични интереси, на хора, които унищожават всеки опит България да стъпи на краката си? Защо и хора, зависещи от чужденци, се намесват? Белене ни е крайно нужна, както като енергетика и икономика, така и като българска енергия и национална сигурност, също и като приход за държавата!
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е възможно на Козлодуй там са други реактори и няма площатка абе как ги слагат такива министри като не разбират нищо.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Заради лични интереси и егоизъм, проваляте българската енергетика, икономика, държава, население, това трябва да спре, предателите да се изолират, Белене трябва да се построи, дали с помощта на руснаци или французи, а може би и с двете страни, няма значение, но предателите, които съсипват България, заради чужди интереси, трябва да се изолират окончателно, за да тръгне България напред. Русофобията, която някои хора разиграват , за да изкярят за лични интереси, също трябва да се хвърли в кошчето!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оборудването за Белене трябва да се изпозвасамо за Белене.За Колодуй трябва да се търси продължаване на ресурса на блокове 5 и 6 и рестарт на блокове 12,2,3 и 4 с ново американско оборудване.Който притежава енергията той ще притежава силата.Не се заблуждавайте, че вятърните перки и слъневите панели могат да захранят набиращата сккорост индустрия и бит.В бъдеще всичко ще се захранва с ток и докато не бъде измислена водородна технология или някаква друга , атомната е без алтернатива.
7
0
 
7
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Остава само да почнат да слагат и сондажни сонди в морето. Всичко друго цъфти. Погледнете Каспийско Море за пример!
6
0
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
АЙДЕ И ТОЯ НЕНОР-МАЛНИК! ПЪРВО НАМЕРЕТЕ ГАЗА , ЧЕ ГО ИМА ПЪК ЩЕ ГОВОРИМ СЛЕД ТОВА! АКО ИМАШЕ ГАЗ ОТДАВНА ДА ГО ИЗПОМПВАТ. МОЖЕ И ДА ИМА НЕЩО НО ТО НЕ Е ПОВЕЧЕ ОТ 1 МИЛИАРД КУБ МЕТРА НА ГОДИНА. ПАК ДОЙДЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЛЪЖАТА И ИЗМАМИТЕ И БЛЯНОВЕТЕ- ГЕРБ. ЗА СВЕДЕНИЕ И РУМЪНИЯ И ТУРЦИЯ ИЗПОМПВАТ ГАЗ ОТ ЧЕРНО МОРЕ . И БЪЛГАРИЯ ИЗПОМПВА НО ЕДНОТО НАХОДИЩЕ ВЕЧЕ Е СВЪРШИЛО.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вероятно, може, не изключваме, вариант.... Този е пълен с догадки и никакви ясни цели към които да работи. Пародията Продължава
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз не разбирам защо изобщо се разглеждат други варианти освен инсталирането им в България. Включването на блоковете е въпрос на национална сигурност.
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На база на какво ще съдим Газпром? Ще изкарат документацията доказваща, че Кирчо и Кокорчо са прекъснали комуникацията въпреки, че компанията многократно е правила опити да се свърже с тях и накрая сме останали без газ. Накрая ще ни осъдят за няколко милиарда както за Белене.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
A Пocoлcтвoтo paзpeшaвa ли?
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НЯМА ГАЗ В ЧЕРНО МОРЕ НАБИЙТЕ СИ ГО ТИКВИТЕ ПРАЗНИ

Спонсорирани публикации