В какви количества аспартамът е опасен?

Диетолог и треньор за размера на вредите
16 юли 2023 19:10, Стела Стоянова
18

Световната здравна организация обяви аспартама за възможно канцерогенен след редица дебати по темата. Това може за разтърси хранителната индустрия, защото аспартамът е известен изкуствен подсладител, който се съдържа в над 6000 храни и газирани напитки, както и в дъвки.

Изследвания, разглеждани от Международната агенция за изследване на рака към СЗО, показват, че е възможно да има връзка между аспартама и рака на черния дроб. Засега обаче данните не са категорични.

"Едните имат заключение, че това е потенциален канцороген – аспартамът, Агенция по изследване на рака, а вторите изследват възможността от реалния прием това да стане факт. Именно на този етап това е сравнително нисък риск от отключване на рак при консумация на изкуствения подсладител аспартам", обясни диетологът Донка Байкова пред Bulgaria ON AIR.

"40 мг на килограм тегло за ден е допустимата граница на дневен прием на аспартама", отбеляза тя.

Аспартамът е може би най-известният подсладител. Можем да го срещнем в газирани напитки и сладки десерти без захар, както и в храни за спортисти. Не е ясно обаче дали помага на хората да отслабнат, тъй като може също така да увеличи апетита и да повлияе на метаболизма на човека.

Симеон Наковски е кикбоксьор и треньор. Разказва, че аспартамът води до редица проблеми.

"Аспартамът е 200 пъти по-силен от захарта. Можем да го срещнем в газираните напитки, във фитнес храните. Голяма употреба води до диабет и много малко хора знаят, че при мъжете води до стерилност", посочи той.

Байкова каза още, че живеем в технологичен свят и всеки сам може да се информира и да направи своя здравословен избор.

"По-добре е понякога една газирана напитка с натурален подсладител и много рядко с изкуствен", даде пример тя.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: аспартам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Нео от матрицата преди 9 месеца
До коментар 16 Колега прав си , но робите се възпитават по болонско-педофилска система и няма начин да осъзнаят това , за тях е престиж пица-дюнера или фаст фууда- американЩе потъват
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако е една храна е приготвена и пакетирана и има срок на годност повече от няколко дена значи не става за ядене! Ако човек се храни само с пресни цели храни домашни манджи приготвени от пресни продукти тогава автоматично избягва поне 90% от отровите. Не е толкова сложно. Всеки може да се храни здравословно и даже ще му излиза по евтино. Има стотици манджи които може да сготвите с продукти 10-20 лв да се нахрани цялото семейство. Едно ядене на човек излиза 2-3лв и хубаво и полезно.
11
0
 
0
 
! Отговори
До 7 преди 9 месеца
Човече *** тоя свят има и диабетици. И те съвсем не са малко. Те не могат да употребяват захар, но могат заместители.
10
0
 
1
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 9 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В ракията има ле спермантан?
8
2
 
0
 
! Отговори
Най-учен преди 9 месеца
Животът е вреден за вашето здраве ! Колкото повече остарявате толкова сте по-зле !
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вицепрезидента на САЩ Камала Харис иззплю камъчето и каза, че зелената сделка чистата енергия и електрическите автомобили ще допринесат за намаляване на населението и така ще има повече вода и храна за децата на Камала и елита. Ще оставят хора колкото да има за плантацията и толкова.
6
1
 
3
 
! Отговори
обяснете преди 9 месеца
Някой съставки ги правят защото могат да се приемат от хора с даден здравословен проблем, но пък като се окаже евтин, почват да го ползват заради печалба. Нещата винаги са добри в умерено количество. Помня как лекарка разказваше за човек, който си хапвал по пет кг ябълки на ден и бил развил диабет. Та истината винаги е в умереност за всичко.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Просто обяснете пак защо бяха създадени изкуствените подсладители по принцип. Тогава става ясно, че всичко е пари, дори разпространяването на слухове за вредата от захарта. Така започна всичко, нали? Внушения, че сме много дебели и ще отслабнем, ако се храним с храни и пием напитки с изкуствени подсладители.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тотално вреден. По-добре захар, а най-добре мед.
3
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
ХА ХА ХА ХА ХА ПРОВЕДЕНО ИЗСЛЕДВАНЕ ВЪРХУ ПЛЪ-ХОВЕ ТРЕТИРАНИ С АСПАРТАМ ДОВЕЛО ДО РАЗВИТИЕТО НА ДИАБЕТ ТИП 2 . ФАЛШИВИЯ ПОДСЛАДИТЕЛ МИЛИОН ПЪТИ ПО-ВРЕДЕН ОТ ЗАХАРТА. ЗАХАРТА НЕ Е ПОЛЕЗНА НО АКО НЕ СЕ ПРЕКАЛЯВА С НЕЯ НЕ Е ТОЛКОВА ВРЕДНА.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Въздухът, който дишаме всеки ден е по- вреден от аспартама. Не виждам някой да се е загрижил много
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Във всякакво. И не само аспартама, а всички изкуствено създадени химикали, които влагат в храните.