Оранжев код за опасни горещини: Как да ги предотвратим пожарите?

Освен пожарите на открито, често стават инциденти по домовете
Обновена: 17 юли 2023 16:44 | 17 юли 2023 16:27, Йоана Цонева
2
Оранжев код за опасни горещини: Как да ги предотвратим пожарите?
Снимка: БГНЕС

През последните дни имаше големи пожари край Бургас и край Кърджали. В много области страната беше обявен оранжев код за опасно горещи температури. Тези ситуации са най-рискови за пламването на пожари.

Според представителя на Столичната пожарна - Кольо Колев, съществува и човешкият фактор в зачестилите пожари.

"Температурите са едно от условията, които допринасят, но и човешкият фактор съществува. Голяма част от пожарите възникват от небрежност - изхвърляне на фасове в сухи треви, паленето на огън в гората. Дори пожарът да се намира в някакво стърнище, ако има населено място наблизо, може да застраши човешките животи", каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Освен пожарите на открито, често стават инциденти по домовете.

"Най-честите причини за пожар в дома през лятото е късо съединение, оставен включен котлон и други нагревателни уреди. Също и забравено зарядно", каза той.

Пожарната дирекция успява да се справи и с лъжливите обаждания, които постъпват, тъй като екипите са достатъчно. Кольо Колев също увери, че пожарната дирекция се е заела сериозно с това да научи населението на правилно поведение при пожарна авария.

"Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" работи в сътрудничество с МОН. Колегите често провеждат обучения и беседи на подрастващите", поясни той.

Представителят на Столичната пожарна каза, че условията за работа са се подобрили и времена с протестите вече са зад гърба им.

"Нашата дирекция постоянно обменя опит с другите страни. Имаме наблюдения как работят на Запад и това, което се вижда, че в България сме на доста добро ниво в сравнение с тях. Този период с протестите на колегите остана назад. Главната дирекция работи по Европейски програми и те периодично добавям защитни облекла. На отделни места техниката е малко по-стара, но автопаркът се подмени последните няколко години".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Алов преди 9 месеца
Пафкам си и си фърлям фаса и да му мулят пожарникарите
1
0
 
1
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 9 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.