Нейков: Нужна е нова политика по доходите за пенсионния фонд

Той ще се самоиздържа само при по-високи заплати и осигуровки
18 юли 2023 22:35, Анисия Иванова
31
Нейков: Нужна е нова политика по доходите за пенсионния фонд
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изплащането на пенсиите в България има два източника на финансиране – републиканския бюджет и осигуровките. Ако искаме да постигнем самоиздържане на пенсионния фонд, да намалим дела на републиканския бюджет в парите за пенсии и да увеличим парите от осигуровки за пенсии имаме два пътя, а вероятно ще трябва да се движим и по двата едновременно. Единият път е увеличаване на осигуровките, а другата писта, по която може да се тича, е да запазим този размер на осигуровките, но да въведем нова политика по доходите. Това каза Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Сумата, която постъпва  в НОИ, е функция както на процента осигуровка, така и на заплатата, от която се изчислява този процент. Ако въведем нова политика по доходите  - тоест да увеличим заплатите, може да запазим този процент за осигуровките, но въпреки това ще увеличим средствата, които ще влизат в НОИ, обясни Нейков.

По думите на събеседника е било тежка грешка намаляването на размера на социалната осигуровка в продължение на няколко години с идеята, че по този начин работодателите ще бъдат облекчени и ще увеличат работните места и заплатите.

"Уви – от трите неща се случи само едното – намаляха осигуровките, но нито се увеличиха работните места, нито се увеличиха заплатите”, каза гостът.

За България все по-важно става въвеждането на т.нар. дългосрочна  грижа – това е нов осигурителен риск, който ние все още не покриваме и при който осигурителната система поема грижа на хора, които сами не могат да се грижат за себе си. Сега има лични асистенти, но това е социална услуга и няма нищо общо с осигуряването, посочи Нейков.

Коментирайки броя на инвалидните пенсии в България, събеседникът каза, че той е съотносим с броя в останалите европейски държави и не сме по-различни от тях.

"Проблемът при нас е в самата система за определяне на неработоспособността. Ние имаме система, която казва какво не мога да правя, защото съм човек с увреждания”, отбеляза Нейков и допълни, че Норвегия, например, взима същия човек и му казва какво може да прави, квалифицира го за тези дейности и му предоставя необходимата техническа помощ.

За бюджет 2023 беше избрана най-малката злина – да се изпълнят поети обещания, да се покрият неотложните разходи и да не говорим за реформи през този бюджет. Реформата – каквато и да е тя, иска реформа на обществото, правилни разчети колко ще струва това и сега нямаше време това да бъде направено, каза още Нейков.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябваше да върнат 20 процента ДДС за ресторантьорите, да премахнат облекченията за фитнесите, също Ковид добавката 60-40. Бързо щяха да се намерят парите. Ами житарите? Цяла година бяха предупреждавани да изпразнят складовете, нарочно ги държаха пълни, за да спекулират, сега какво стана? Олеле, изгоряхме държавата да налива пари. Ей, ало живеем в капитализма. Бизнеса да си плаща сам рисковете.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За всеки 1000 лева, за които се плащат осигуровки за пенсия, за пенсия се внасят 198 лева, но има разлика. За родените до 1959 година се внасят всичките 198 лева в НОИ, но за родените след 1959 година се внасят само 148 лева в НОИ и 50 лева в частни фондове, т.е. над 25% от сумите за пенсия отиват в частни фондове и пенсионерите трябва да бъдат компенсирани за взетите от тях пари. Това е една от причините бюджета да плаща на НОИ за пенсии. Има и други причини.
19
1
 
0
 
! Отговори
Динозавър Карабаджак преди 9 месеца
....ДА ТУКЪ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО...ДЪРТ/НЕ ВЕЗРАСТЕН ИЛИ СТАР/ОТКАЧАЛНИК....
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма пазар. Единствено жилищната търговия. Обем 28 милиарда за година. Откъде толкова свободни пари? Платени ли са данъци за тези приходи?
17
0
 
3
 
! Отговори
Що бе? преди 9 месеца
Не го ли разграбихте още?
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дърт *** и пенсия и заплата влачи :)))
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От доста време 5% от сумите за пенсионни осигуровки на родените след 1959 година, отиват към частни фондове, т.е. крадат се от сегашните пенсионери.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Инвалидните пенсии също са социални плащания и трябва да се плащат от данъците, а не от пенсионните осигуровки
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има и други начини. Например, отделяне на социалните плащания от пенсионната система. Сега има минимална пенсия, която обаче е социално плащане плюс пенсия. До юни 2023 минималната пенсия беше 467 лева и човек с 167 лева пенсия получаваше още 300 лева социално плащане. Социалното плащане трябва да идва от данъци, а не от пенсионни осигуровки
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Време е да върнат предишното положение с осигуровките на държавните служители, както беше преди да им намалят заплатите и те да си плащат техния дял от осигуровките като останалите, а не да са прецакани с по-ниски заплати. Това са 97 хиляди работещи.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никога не сме имали пенсионен фонд за всички, за да фалира.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има още по добър 3ти начин, държавната пенсия да е фиксирана за всички да е една товст приемаме примерно 800лв. Всеки който желае да получава повече да намери начин да инвестира в каквото избере.Без значение дали си на частна или държавна работа държавата ти плаща една пенсия, всичко допълнително си го осигуряваш сам.Стига с това пълнене на гушите на държавната администрация и разни военни които цял живот не са произвели нищо !
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Евролевите от София Прайд се мислят за десни.
8
1
 
12
 
! Отговори
Ачкюпек преди 9 месеца
Пенсионен фонд имахме. Два пъти го фалираха. Един път го приобщиха така едни 30 милиарда. Тънко, тънко.
7
0
 
8
 
! Отговори
Тоя преди 9 месеца
Откъде пак изпълзя. Стълбове, сега пък писти. Как ще изчислявате ПРИНОСА? Както до сега ли. Сигурно.С много "поздрави" от Океанските риболовци, Бургас.Гл-Ист.
6
0
 
9
 
! Отговори
До6 преди 9 месеца
Пич,колкото и раздута да е администрацията тя е не повече от 180 хиляди в това число включвам и военни и полицаи,при средна заплата 1900 лева,да приемем,че всички те почнат да си плащат пенсионните осигуровки държавата ще прибере едни 340-350 милиона лева,или пари които са нищо на дефицитът от 10.2 милиарда лева които се очаква само за 2023 година!
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това което предлага Нейков е гражданска война. Млади роми ще избиват бг пенсионзери зада им вземат пенсии.
4
5
 
2
 
! Отговори
решението преди 9 месеца
Национализация и затваряне на границата за да се увеличи населението.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а защо не - държавните служители да почнат да плащат осигуровки ?!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Алоуууу,как се покрива дефицит от десет милиарда лева годишно,единственият вариант е трите милиона българи които прогонихте от страната с тъпотията,че ниското заплащане ще ни направи конкурентно способни и магнит за чуждите инвестиции да се върнат във България и да почнат да се осигуряват тук за пенсия,всичко друго е кауза пердета!