Проблемите с тол системата остават нерешени, идват протести

Увеличилил са се е-фишовете за неплатени тол сегменти
19 юли 2023 09:21, Александър Попов
9

Транспортният бранш готви протести и настоява регионалното министерство незабавно да се заеме с проблемите на тол системата. Глобите, които излизат на превозвачите, са един от големите проблеми.

"АПИ на няколко пъти ни отказа достъп до обществена информация по отношение на това колко начислени глоби има. По наши сметки са над 1 млрд., доближаващи 2 млрд. лв. Това са глоби, които те очакват по един или друг начин да съберат от българските превозвачи. От началото на тази година в пъти се увеличи издаването на електронни фишове за нарушение и за неплатени определени тол сегменти", каза изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че става въпрос за сегменти, които струват от 7 до 40 стотинки.

"Ако шофьорът не го заплати, бива спиран на границата и му се дава възможност да плати принудително. Другият вариант е да му бъде издадено наказателно постановление. Дори при наказателно постановление, което водачът след това обжалва и то пада в съда, за същото нарушение АПИ има няколко десетки случаи - има издаден електронен фиш. Сами разбирате докъде им стига наглостта", коментира изпълнителният директор на КАПБ.

Гостът подчерта, че електронните фишове от началото на годината са в пъти повече.

"Официалната информация, с която ние разполагаме, че от началото на януари до края на март са издадени над 28 000 електронни фиша. За предходните 3 години са издадени близо 8 000. Ние си представяме, че тази тол система ще събира глоби, а не такси."

Сегашното правителство обяснява на бизнеса, че са постфактум и че цената на тол системата е зависела от предишното правителство.

"Истината е, че трябва да се събират пари за бюджета, виждат възможност за събиране. Около 60 млн. лв. ще се съберат от това увеличение. А всяко едно увеличение в транспортните разходи се отразява на потребителите. Дори при земеделската продукция имаме торове, семена, които се транспортират", поясни Димитър Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: тол система
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
шофер преди 9 месеца
До анонименА пътната система с какво? С лозунги ли?
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Първо да направят пътната система. После ще говорим за тол
6
0
 
4
 
! Отговори
= преди 9 месеца
Почти всяка седмица пътувам до Солун,през различни маршрути но откъдето и да минеш магистралите им празни,Виа Егнатия която е най-прекия път до Турция е изключитнелно ниско натоварена,предимно от леки коли на курортисти.Турски тирове почти няма. Всички пътуват през България.На БГ граници километри тирове,турски гастарбартери,*** безбройна. Защото е безобразо ефтино,контрол почти няма,село без кучета.От легирана стомана да са ни пътища и магистрали,пак няма да издържат.
5
0
 
2
 
! Отговори
то преди 9 месеца
детето преди интервюто да си беше подстригал дествения мустак
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
я превозвачите да започнат да си плащат като всички нас! Стига са ги глезели!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За какво издавате фишове, като чакате да ви платят 1 млрд. лв. глоби? Които не плащат, да ги спират, докато не платят.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Превозите да са с бдж , забрана за тирове, да се транспортират но вагони. Ще се намали товара на скоростния път и ще намалеят катастрофите и износването на пътя. Като бонус, по евтин транспорт
1
1
 
3
 
! Отговори
ППДБЛГБТ преди 9 месеца
Заети сме с проблемите на Украйна . Дгд бедните