Шефът на пожарната: Сравнително нормална е ситуацията в страната

В Гърция в момента има 70 български пожарникари
24 юли 2023 16:51, Красимир Ангелов
0
Шефът на пожарната: Сравнително нормална е ситуацията в страната
Снимка: БГНЕС

Във връзка с пожароопасния сезон, в момента ситуацията в страната е сравнително нормална, съобщи за БТА директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Той посочи, че през вчерашния ден обстановката в Пловдивска област е била усложнена, като там е имало няколко големи пожара, а в село Буково е имало и засегнати хора.

Пожарът край село Буково вече е локализиран, в момента пожарникари, служители на Министерството на отбраната и доброволци го обхождат, за да сме сигурни, че няма да се възобнови, каза още директорът на ГДПБЗН.

Като цяло през вчерашния ден само в Пловдивско са се включили в борбата с огъня пожарникари от Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Стара Загора.

В Гърция в момента има 70 български пожарникари с осем пожарни автомобила и три за ръководството на силите и средствата, каза още гл. комисар Александър Джартов. Те основно са разположени като база в Солун, но през деня осъществяват дежурства в Полигирос – град на около 50 километра от Солун.

В България е осигурено непрекъснато дежурство на 1000-1100 служители, обезпечени с техника. Въпреки това съветът е да не се пали огън на открито, защото в сегашната ситуация бързо се разпространява.

„Тревите са изключително високи, растителността вече е суха, така че трябва да бъдат много предпазливи, включително и с цигари, барбекюта особено“, каза още гл. комисар Александър Джартов.

Директорът на ГДПБЗН присъства днес на възпоменателна церемония във връзка с 20 години от трагичния инцидент, при който вертолет "Ми-17" се разби в местност над Разлог, а целият екипаж на летателната машина загина, докато участваше в гасене на горски пожар. (БТА, Десислава Велкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари