Произвеждаме само 30% от свинското, вносното не е по-добро от нашето

Иска се актуализация на държавната помощ за свинете
25 юли 2023 09:05, Елка Василева
61

Цените на свинското месо у нас са сред най-високите в страните от ЕС. Това се констатира в анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Още по темата
"Цената се определя от европейския пазар. Всяка седмица получаваме справка, цената в Европа е 2,55 евро, нашата цена в никакъв случай не е по-висока. Нашата цена се диктува изцяло от европейския пазар. В момента цената за живите свине, угоени за клане, е 3,90 лв. без ДДС", заяви председателят на Асоциацията на свиневъдите Полина Хаджистоева пред Bulgaria ON AIR.

Тя обърна внимание, че лятото не е периодът на свинското месо, а "цените на всички консумативи, които са изключително високи, нямаше как да не се отразят на цената на свинското".

От думите на Хаджистоева стана ясно, че произвеждаме максимално 35% от свинското месо през зимните месеци. Около 30% средно произвеждаме прясно българско месо за директна консумация. Около 70% е вносът, основно в големите чужди вериги. Свинското месо у нас идва от Германия, Белгия, Дания и Нидерландия.

"Не е по-хубаво от нашето, минало е време на производство и превоз, докато стигне до нашите магазини. Малките местни вериги работят с прясно българско месо от малки производители. По-евтиното месо в голямата верига преминава специфично обработване, където става по-едро, но като го сложат потребителите на скарата, то изчезва. Всеки търговец е задължен да обозначи какво месо продава", обясни Полина Хаджистоева в "България сутрин".

Тя алармира, че остава трудна комуникацията с държавата, в частност с Министерството на земеделието. Но вече има надежда за по-активен диалог.

"Имаме една-единствена държавна помощ, която не е европейска. Изцяло разчитаме на нея, но е с изключително ниски ставки. Апелът ни е да направим среща, за да има актуализация на държавната помощ за свинете", завърши председателят на Асоциацията на свиневъдите.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
6
 
! Отговори
Муната Радеф преди 1 година
Нали така бе плебеи
18
1
 
15
 
! Отговори
Муната преди 1 година
Важното и пилоня да е най висок в Европа
17
3
 
12
 
! Отговори
селянин преди 1 година
помните ли колко прасета се "загробиха" и каква беше целта ся само 30%
16
10
 
8
 
! Отговори
Прасетата вече преди 1 година
Пишат коментари в възхвала на Русия
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ... Всички селяни са в големите градове, кой да гледа пра сета мен :)) Иначе си спомням като малък и тийнейджър колко вкусни бяха нашенските пържоли, ама нема вече кой да се занимава с това :)
14
2
 
7
 
! Отговори
нищо преди 1 година
такива са възможните сценарии , все хитреца печели - нексо, биткойн, тъграши, фиктивен износ ддс, убииците на пътя, търговията с оръжие . А после друг им виновен . Не яжте всичко дето ви го дават в магазина .
13
1
 
13
 
! Отговори
... преди 1 година
ми, няма кой да гледа прасета! Младите сега не щът да гледат прасе! Искат да си купят пържола от магазина! то даже гледам отиват в магазина и си купуват нарязано зеле за салата! представяш ли си не щът да си купят зелка и да си я нарежат а си купуват нарязана! Па за прасе да искам да гледат!?
12
1
 
4
 
! Отговори
Добро утро! преди 1 година
Край на цитата.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избиха хиледи здрави прасета заради измислената чума и желания резултат е постигнат.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пащарът на свинско е прибл 150 млн лв годишно. Ще кажем 50 за нашето, 100 ща вносното. Обаче, на цени на едро, нашето е 35-40, а вносното е също 40 млн лв. Доста по евтино. От тази гледна точка, перпективите за ръст на производство не са добри. Още повече, западничт износ за Русия го няма, а руснаците вече произвеждат. Затова натискът намевропейска селскостопанска продукция у нас е голям. Честито на печелившите!
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помня вкусните нашенски пържолки, но друго си е да дадеш 500 кинта за 3 американски стека (телешки пържолки) в ресторант, това е модерно, да си даваш парите за да си гъзар :)))
8
2
 
27
 
! Отговори
така е преди 1 година
Баце досъсипа дребното българско животновъдство и земеделие. По негово време ядохме 30 годишните военни резерви на Аржентина. Изклахме си свинете. Внасяхме канцерогенни фъстъци. През границата с Турция се внасяха пълни с нитрати и какво ли още не плодове и зеленчуци. Правеха се акции срещу бабите, които се опитваха да си продадат малко от домашната продукция да закърпят мизерната пенсийка. БАБХ също никаква не я върши. Тук хем е най-ниското качество в Европа, хем цените са равни с тях.
7
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултат от 34 години демокрация ! Излъгани и ограбени !
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яжте скакалци 100% био.
5
2
 
5
 
! Отговори
много преди 1 година
ли се произвежда . да . защото едни печелят на гърба на други . вноса е по ефтин, а вдигат цените за да покриват нужди . не яжте свинско, не яжте и пилешко.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От такива като 1 страдаме - българанщини. Важното пилона да е най-високия в Европа.
3
2
 
23
 
! Отговори
Хейт преди 1 година
Нима? Че нали Баце и мутрите изнудваха и пребиваха родните производители, че пречат на чуждия внос? То не бяха измислени чуми, то не бяха хиляди изклани здрави животни... И всичко в името на това да можем да консумираме чуждата помия.
2
0
 
16
 
! Отговори
Всичко вносно преди 1 година
Е по добро от българското,Като изключим вносното замразено за 40-50години месо което обаче не Европа ни го внася а алчни бъргарски вутроковунярски бизнесмени!Които си плащат на съответните места на службите да контрол и всичко е точно!
1
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо наше няма вече. Ние сме в ЕС и обслужваме тяхните икономически интереси. Може да си отглеждаш *** в двора, но не и промишлено. То и в двора не можеш. Помните ли как масово ги избиха под предлог някакъв грип?