КНСБ: 12% ръст на заплатите ще компенсира инфлацията

Повечето от исканията на синдикатите за бюджета са били изпълнени
51
КНСБ: 12% ръст на заплатите ще компенсира инфлацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С тези около 12% средно увеличение на заплатите, които и Централната банка прогнозира, че през 2023 година ще бъдат факт, ние смятаме, че натрупаната инфлация до момента ще бъде компенсирана, в това число и за работещите в публичния сектор. Това коментира пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Бюджетът трябваше да бъде приет в края на миналата година. Тогава ние заявихме очакванията и исканията на хората за този около милиард и сто милиона, които тогава формулирахме конкретно по агенции, по сектори, по отделни структури за увеличение на заплатите. Единствената цел – да догоним инфлацията”, добави той.

Димитров уточни, че инфлацията е генерирана през миналата и в края на 2021 година от ръста на цените на производител. „Тя дойде от производствената част, а не от потребителите. Тоест, от предлагането, а не от търсенето. И тези загубени доходи, около 30% инфлация кумулативно за двете години, трябваше да бъдат покрити и в обществения сектор. Частният го направи”, посочи президентът на КНСБ.

Той обясни, че повечето от исканията на синдикатите са били изпълнени. „Останаха обаче и неизпълнени – за Изпълнителната агенция за борба с градушките, архивите също са със скандално ниски възнаграждения, увеличение нямаше и за работещите в тол системата. Нашата битка обаче продължава за Бюджет 2024”, поясни Димитров.
Защо, въпреки всичко, не усещаме спада на инфлацията, той каза: „Когато тя се забавя, означава, че цените растат с по-бавни темпове, но продължават да растат. Трябва да минем в режим на дефлация за дълго време, за да видим ясно намаление на някои цени", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: КНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тя инфлацията е-100% как ще я покрие - 12% рьст на заплатитеХляба от лев е два, сирене от - 10 на-20 лв, водата еувеличена с-50% тока - доматите от - 2лв са - 5Тоя подиграва ли се
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пацо, защо заплатите в Румъния са двойно по-високи от българските?? Много се зъбеше на Карадемирвв, а сега ти омекотиха чинчалките с рушиветите ти? Хвърляш само по една димка и изчезваш в мракобесието на Тиквата!
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Многи е отворена социялната ножица!!!!
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Никола Стефанов И паричната инфлация и ценовата инфлация са породени от еврозоната. Еврото трябва да се махне.
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От 2010 г. по 15 % на година излиза сега мин. заплата трябва да е 4-5 хиляди лева. А се качва само в НС и Радев.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо пелетите у нас са двойно по-скъпи, отколкото в Турция?
39
2
 
3
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 8 месеца
Увеличение на заплатите за да се компенсира инфлацията - едва ли ще стане. Все пак основната цел на паричната инфлация, следствие от която е ценовата инфлация, е да се намали покупателната възможност на охлоса. Увеличението на заплатите, за да се компенсира инфлацията, противоречи на тази цел.
38
2
 
18
 
! Отговори
Петров преди 8 месеца
Пламен Димитров - цал живот клатик.......ник, от маса на маса, празни приказки и големи обещания без покритие. Какво точно работи и той не знае.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Време е за повишение на доходите. По времето на служебните правителства това не можеше да стане за бюджетния сектор, защото нямаше работещ парламент. Вярно е, че там работят много малък дял от работещите, но и те са важни и то много. Най-много там са учителите и медиците.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Навсякъде по света компенсират доходите заради инфлацията, а само в България лъжат, че го правят. Тези 12% са по-малко от половината от инфлацията.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колкото са по-ниски заплатите в една държава, толкова по-висока е инфлацията. Хайде обяснете го умниците дето твърдите, че по-високите доходи увеличавали инфлацията. Вижте данните на Евростат за инфлацията - с висока инфлация са държавите с по-ниски доходи, а с ниска инфлация са държавите с по-високи доходи.
34
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да се увеличи дела на държавните служители. В Швеция и Норвегия те са близо половината от работещите, а в България са само 98 хиляди и се скъсват от работа при мизерни заплати
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
не става само с искане - трябва електронно правителство и съответно повечето услиги да са електронни 70% от лелките в администрацията - вън защото така или иначе нищо не правят , нека почнат да плащат и осигуровки и тогава нека и 50% взимат отгоре.
32
1
 
10
 
! Отговори
Култура 0 преди 8 месеца
Моята заплата не се е вдигнала и с една стотинка. Не знам къде го видяхте това увеличение на заплатите ?
31
0
 
10
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 8 месеца
Пацо Синдика с нов Бисер :) Къде се кри тоя мишок по времето на грабежите на костоффф,царя,доганя и тиквуня? Айде у лево!
30
1
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 8 месеца
Голяма глупост си написал.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не може само да се иска без нищо на среща , аз не съм съгласен данъците ми да отиват за заплатаи на разни хрантутници от раздути щатове на държавна хранилка.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Повишение само с 12%, те се подиграват с нас. Инфлацията е в пъти по-висока. Докога с понижаването на стандарта ни на живот.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При толкова ниски доходи, каквито има в България, закона за търсенето и предлагането спира да работи и се заменя със закона за максималната печалба, което води до по-висока инфлация. Единственият начин да се укроти инфлацията е като се нормализират доходите.
26
1
 
3
 
! Отговори
Класов враг преди 8 месеца
До Анонимен 24 : Кои "Работещи" имаш предвид? Ако са тези, които аз виждам всеки ден как "работят" - по-хубаво да си ходят.

Спонсорирани публикации