България с най-ниска изкупна цена на млякото

Изкупуват го за 80 стотинки, малките ферми чакат фалити
31 юли 2023 19:19, Стела Стоянова
30
България с най-ниска изкупна цена на млякото
Снимка БГНЕС, архив

България е сред страните в Европейския съюз с най-ниската изкупна цена на суровото мляко през месец юни 2023 г. Това съобщиха от Българския фермерски съюз, позовавайки се на данните от Европейската комисия.

В страната ни средната изкупна цена на млякото е била 41,15 евроцента за литър (около 80 ст.), което седмата най-ниска стойност, като по-ниски са цените още в Естония, Швеция, Ирландия и Румъния, пише БГНЕС.

В много части на България изкупната цена на суровото мляко е изключително ниска - 50-60 ст. за литър и животновъдите са на загуба, коментира Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз, която организация е член на европейската „Копа – Коджека“. Млекопреработвателите продължават да изкупуват продукцията на много ниски цени, докато в магазините прясното мляко продължава да е значително по-скъпо – над 3-4 лв. за литър, обясни Стоянов. „Това са жестоки аномалии, защото в сравнение с миналата година поевтиняха горивата и електричеството, но преработвателите и хранителните вериги не свалиха цените на прясното, киселото мляко и млечните продукти, подчерта той. Според него цялата сметка се поема от животновъдите и потребителите. По думите му държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните и Комисията за защита на конкуренцията трябва да направят проверки на пазара.

„Ако ситуацията с изкупната цена на млякото не се подобри, малките стопанства са изправени пред фалити“, предупреди Георги Стоянов. Млекопроизводителите са категорични, че всеки ден работят на загуба и не могат да издържат още дълго. Не могат да си позволят и да създадат малки ферми и сами да преработват млякото си, тъй като това е друга дейност, при която има различни изисквания.

Част от прекупвачите и преработвателите отказват да изкупуват суровината дори при тези ниски цени, тъй като складовете им са пълни. Стопаните недоумяват каква е причината за това и коментират, че или има засилен внос на суровина или пък е свито потреблението.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: млякоизкупна цена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
7
 
! Отговори
и с най-висока преди 8 месеца
надценка в хипермаркетите на нашите западноевропейски "партньори" :)
24
0
 
8
 
! Отговори
Каракочев преди 8 месеца
Най-ниска изкупна и най-висока продажна цена.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
11 евро/час е заплащането на най- нископлатените работници. Един *** градинар взема не по-малко от 15 е/час. Поне това са цените в радиус 25-30 км от Франкфурт.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лично мога да потвърдя, че поне в Германия, където живея в момента, маржът в изкупно-продажната цена е по-малък от този в България. Най-скъпото мляко, което съм виждал в магазина е 1.6 евро/л 3.8% масленост. Така се случи, че се запознах с местен кравефермер, който продава своето мляко на същата млекопреработвателна фабрика за 1евро/л. На същата цена го продава и на място на клиенти на дребно, с тази разлика, че на място млякото е преди от него да се отдели масло и е с масленост 4.2%
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 1 ,7 - Сега програмист ли си или роден с много имоти в София :))))
20
0
 
5
 
! Отговори
ба тоз парадокс! преди 8 месеца
най-ниска изкупна цена на млякото , а със най-висока цена на подобния на мляко продукт в магазина! И как така ????
19
0
 
2
 
! Отговори
България с най- преди 8 месеца
България с най-ниска средна заплата! Да дигнат заплатата и няма ни плаши изкупната цена на млякото!
18
0
 
4
 
! Отговори
Млекаро преди 8 месеца
До 12 Е как защо е по скъпо млякото в бг от целия западен свят защото му сипват сухо мляко и вода да стане повече да ни пре е бат случайно некой да не си обърка че не живее в съветска Заддунайкя!
17
0
 
8
 
! Отговори
Олимпус е топ преди 8 месеца
И най ниско съдържание на мляко в това у магазина
16
0
 
7
 
! Отговори
Кривондел преди 8 месеца
Крайно време е, при тази липса на държава, да се намесят потребителите.Един бойкот действа много освежаващо на цените на бързоразвалящи се стоки.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дааа, джурналя! Или е най-ниска изкупната цена, или не е! Седма най-ниска в ЕС не е най-ниската в ЕС!!! Да не говорим, че преди 8-9 месеца, когато някои компетентни трябваше да обясняват защо цената в магазина е 3,50 и повече, отговаряха - ами то, изкупната цена е 2 лв. Пишете си точно заглавията, не промивайте мозъците на клиентите с очаквано повишение на цените в магазините.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То поне да беше мляко, но щом казвате *** :)))
13
0
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Хо хо хо 2 лв 1 Л и се хвали.....майкоо колко сте зле...2 Л = 4 лвВ Англия 2,250Л = 1.70Кое е по ефтино халюцинатори?
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз си купувам от село 1.75 литърчето, с каймак и всичко. Който има да им дава по 4 литра за прахчетата.
11
0
 
13
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
ТОГАВА ЗАЩО Е ПО СКЪПО МЛЯКОТО ОТ ЦЕЛИЯТ ЗАПАДЕН СВЯТ? ЗАЩО, ЗАЩО???
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз искам да купувам пресно мляко по 1.4 литъра от производители. Седмично ще купувам по 20 литра.Такива като мен много. Няма да има фалити на производители и ще ги онодим прекупвачите.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изкупуват го за жълти стотинки, а го продават в пъти по-скъпо. Преди 89'та млякото се изкупуваше на същата цена, на която и се продаваше в магазина. Разходите за опаковка и дистрибуция ги поемаше държавата. Сега при пазарна икономика поне реална надценка да му бяха сложили от 20-30%, а не 300-400% както е сега.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
Изкупна цена най ниска,а цените на сирене и кашкавал най висока,само за информация,от 5 литра мляко се произвежда 1кг.сирене,а от 10литра 1кг.кашкавал,сметнете,каква печалба имат мандрите,които произвеждат,сирене и кашкавал.и 95% от собствениците,са гербери,като почнеш от Маджаров,зоров и т.н.
7
0
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 8 месеца
Благородно завиждам на всеки, който може да си работи дистанционно от село, да докарва хубав доход и да яде истинска храна. Адмирации!
6
7
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 8 месеца
Хваля се?! За много батки моето хвалене как живея на село не е хвалене. Аз се кефя де, селянин съм, признавам си. Е, роден на Попа с 21 имота в София, ама живеещ сред природата в планината. Вярно Витоша, вярно с Теслата слизам за 15мин до града, ама...

Спонсорирани публикации