Цените на храните се успокоили, усещало се и в тези на дребно

Експерт: България има потенциал да изхрани половин Европа
7 авг 2023 10:31, Анисия Иванова
46
Цените на храните се успокоили, усещало се и в тези на дребно
Снимка: Bulgaria ON AIR

България има потенциала да произвежда храна, с която да снабди "половин Европа", но въпросът е в организацията на земеделското производство. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

По думите му в момента у нас има балансиране в предлагането и търсенето на пазара на хранителни стоки и като цяло цените са се успокоили, няма покачване.

"В търговията на едро това нещо по-бързо се усети, започва да се усеща и на търговията на дребно. Но това, което изживяхме през 2021-2022 година - по-голямото количество пари в обръщение, войната, проблемите в енергетиката - вече сме в пазарно равновесие, в което вече има балансирано предлагане и търсене", обясни Иванов.

По думите му известни вариации в цените има при плодовете и зеленчуците, но не може да се говори за устойчиви тенденции. При пшеницата има "раздвижване", стана ясно от думите на Иванов, но като цяло пазарът там показва затишие.

"Докато има военен конфликт, ще има и доста неизвестни за това как ще се развива регионът. Докато бушува войната, ще има промени", коментира Владимир Иванов.

Той поясни, че при основните хранителни продукти равнищата на цените са почти без промяна, а при млечните и местните продукти и рибата се отбелязва спад. Няма промяна и в цените на ориза, захарта и варивата.

По отношение на плодовете и зеленчуците и цените им той заяви, че неблагоприятен елемент се явява пролетта, при която условията не са били добри за посевите и реколтата.

"Ще има по-висока цена на лука например, но това е заради лошата реколта", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Иванов прогнозира, че до октомври не се очакват сериозни промени в цените на хранителните продукти. "Надявам се това равновесие да продължи и по-дълго, но за момента нищо не говори, че ще се изменят факторите. Всичко зависи от самата война, да се надяваме, да си пожелаем това насилие да бъде прекратено по някакъв начин", допълни той.

По думите му дори може да се говори за дефлация, ако войната спре.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако не пазарувах, да им повЕрвам, ама нали ходя по магазините. На Кашпировски ми се правят, файда нЕма.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те и горивата се бяха успокоили, ама тръгнаха пак към 3лв. Защо?На международните пазари цената не се е вдигнала.
42
0
 
3
 
! Отговори
Коцето преди 8 месеца
Кога ще почнат да спадат цените, щото сме още на старите заплати и пенсии???
41
0
 
5
 
! Отговори
Връщам се преди 8 месеца
от ХиперМаркета - в Шок съм - всичко е отново с 20-30 стотинки НаГоре, а вече имаше БезБрой такива поскъпвания с 20-30 стотинки, вече има Продукти, които преди купувах редовно, които са на 3на цена спрямо преди - нека ИзГниВат и се Развалят - няма да Купя, вече се научих и Ям 2-3 пъти по-малко, но няма да си Дам всичките Пари за Нещо, което на другия ден отива в Канализацията!
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Днес бг, не си играйте с търпението на търпеливия. Намалете рекламите в сайтчето си. Иначе нали знаете поговорката: " Лакомо д***, какво с**е"?
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Днес.бг: Абе "симпатяги", намалете ги тези реклами бе!!! Досадни сте!!! Тези нововъведените, дето ви изскачат изотдолу, направо са върхът на проsтотията.
38
0
 
4
 
! Отговори
карачанаков преди 8 месеца
И къде е пазарувал този ЕКСПЕРТ?А сигурно и горивата поевтиняха а експерта кво ша кажеш ,всеки ден със стотинка две отгоре,на тебе ли да вярваме или на очите си.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Забравяте, че това е едно от радьовите правителства на жълтопаветните уж "редовно"-служебни кривителства, което се САМОСВАЛИ заради ИНФЛАЦИЯТА до небето, и при такова "успокояване на цените" след местните избори НЯМА да го има!
36
0
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 8 месеца
Докато търпим тази ггнидaa Асен Кокорчев да ни управлява парите, ще става все по лошо! Страшно ми е противен, признавам си! Той за 8 месеца показа на какво е способен, защо пак го сложиха да отговаря за парите?
35
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
хаиде да видим кои ресторанти ще фалират кои земеделски фирми ще фалиратстига с тези празни приказки с траншовете от ес си живеят прекрасно защо имдадоха пари за украинския внос какво поевтиня в българия от този внос освенолиото август месец е всичко е над 3 лв
34
0
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 8 месеца
А бе какво успокояване на цените, ей сега си взех кебапчета от павилион. Миналата седмица бяха 1 и 20 парчето. Сега гледам - цифрата 20 задраскана и отгоре пише 30. Даже малко се ядосах и казах на продавачката: Нали в петък бяха 1 и 20? Бяха - каза тя. Ако искате да знаете, през 2019 бяха по 50 стотинки. Коментарът е излишен.
33
0
 
7
 
! Отговори
Цеко преди 8 месеца
Така ме олекна като прочетох статията, че тичам да си потроша заплатата в Кауфланд.Най-забавната част обаче е, че сме имали потенциал да храним половин Европа. То потенциал може и да има, не съм много сигурен, но политически капацитет и условия за това 100% няма. Българското земеделие и животновъдство са затрити от поне 20 години, благодариние на далновидните ни управляващи.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Обаче капитализмът не трябва да спекулира с инструмента МЕДИИ!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Анисия Иванова...
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен - При капитализма няма спекула, цените са свободни и всеки търговец и производител ги определя както си реши.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Който за каквото си е гласувал, ТОВА СИ ПОЛУЧАВА!
28
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Държавата требе да индексира и да се грижи за нас.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия - инфлация 3%, България - инфлация 30%.
26
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво на новото Правителство, овладя инфлацията. Против и а злобните приказки на Тошковци и Бойковци.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.