Земеделските производители у нас се отказват от бизнеса

Овошки измръзнаха през пролетта, домати и краставици изгоряха от жегите
69

Тенденцията у нас е все повече земеделски производители да се отказват от бизнеса. До какво ще доведе това?

"Ние губим българското производство. Това е тенденция, която продължава вече над 20 години и става практика. Всяка година губим български производители, които се отказват. Факторите са много. Не бяхме конкурентоспособни да застанем срещу едни модерни стопанства. Недоброто качествено прилагане на развитие на селските райони, в които се изляха милиарди, но в същото време нямаше качествен продукт, който да създаде стимул на производителите", каза представителят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" Цветан Цеков в студиото на "България сутрин".

Друга важен фактор, който той изтъкна, са климатичните промени - глобалното затопляне играе важна роля в производството.

"Тази година беше изключително тежка. От пролетта започнаха сериозни в цяла България осланявания, измръзвания. Загубихме почти 80% от реколтата от череши, между 80-100% от прасковите, кайсиите. В голяма част от България сливовите култури също са на 50-60%. Доматите, краставиците, чушките - в традиционни региони масово се оплакват, че заради високите температури изгарят продуктите на полето", стана ясно от думите на Цеков пред Bulgaria ON AIR.

При някои от плодовете тази година повишението на цените е с 20-30%, някъде и до 40%, коментира представителят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци". Той обясни, че когато липсва родната продукция на пазара, тя веднага се запълва с вносна, но проблеми има не само в България.

По думите му българският потребител оценява качеството на нашите продукти. "Българинът осъзнава, че нашите плодове и зеленчуци са тези, които трябва да консумира. Геномът на организма усвоява на 100% храна, която е произведена в региона", обясни той.

За да се увеличат българските плодове и зеленчуци в училищата трябва да протекат и законодателни промени, коментира още Цеков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма работещи ,няма и земеделие прошляците са на борсата,или по софийските кафенета не работят всички са софиянци цял ден се преплитат по улиците и после защо са психопати ами пратете ги на полето и всичко ще е наред.
64
6
 
18
 
! Отговори
Благодарете преди 8 месеца
На ЕС за това!ЕВРОУТРЕПКИТЕ НИ ХРАНЯТ С УКРАИНСКИЯ *** И БОЛЕСТИ И ЗАБАТАЧВА БИЗНЕСИ КОНКРЕТНО КЪМ БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА Е НАЙ-ЗАСИЛЕНО ТОВА.ПРОКЛЕТИ ДА СА ВЯРВАЩИ В ЕВРОПУМИЯРИТЕ!САЩ И ЕС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ТОВА Е СПАСЕНИЕТО НИ!!!
63
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Генома усвоявал 100% от региона. Хахаха браво бе небях чувал и тая глупост. То затова през комунизмът нямаше банани щото усвояваме до 5% само от него
62
8
 
10
 
! Отговори
F-off преди 8 месеца
Ще се откажат от Lamborghini и Bentley? Не вярвам....
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ПитамСлани, не жега, в гърция е именно топло.
60
2
 
8
 
! Отговори
Питам преди 8 месеца
При съседните нам държави, няма ли глобално затопляне ?
59
1
 
14
 
! Отговори
бутафория преди 8 месеца
е целия ни бизнес, икономика ,земеделие.Папкат се разни субсидий от олигарси, политиците се правят на ощипани.Внасят се турски плодове и зеленчуци, ама уж български, симулация на земеделие, после реване защо фалираме...От простотия, и селски тарикатлък се стигна дотук.Ама все друг е виновен.
58
0
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 месеца
"Днес. Бг" защо не отидете в населените места където обработва земи господина и попитайте за него. Ако този човек ще е пример за подражАние, не благодаря. Явно мутрите под една, или друга форма са все още модерни в България. Отидете в селата Радотина и Краево и поразпитайте за този човек. Успешен ден
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Скоро и нас няма да има с такива олиг..рени на ръководни позиции в която и да е сфера демек поставени лица... :)) Слава Кокаина
56
1
 
0
 
! Отговори
Възмунен преди 8 месеца
Скоро научих,че някои производители отглеждали домати и краставици на памперси,без никаква почва,а само на течна тор.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добрите Производители предлагат всичко.
54
2
 
7
 
! Отговори
Без причини преди 8 месеца
да върнат наетите земи, машини, гориво без акциз, коли на лизинг . Ако жънеха ечемик щеше да им се пречи от вносния евтин нискокачествен украински ечемик. Доматки изгорели аз неям . Подпалени краставици на въглен те да ги изкореняват и пресадят . Да поработят на гърците ангария като искат да са като тях .
53
10
 
5
 
! Отговори
Апостол Апостолов преди 8 месеца
От много години гледам български фермерски продукти да НЕ КОНСУМИРАМ.СЛАГАТ ВСЯКАКВИ ХИМИЙ ЗА ПО ВИСОКИ ДОБИВИ.ПОПИТАЙТЕ НЯКОЙ ТАКЪВ ДАЛИ КОНСУМИРА ОТ НЕГОВАТА ПРОДУКЦИЯ,-ОТГОВОРА ПОЧТИ ВИНАГИ Е --НЕ!!!ХЕМ ПРОДАВА МНОГО СКЪПО , ХЕМ ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО.
52
4
 
15
 
! Отговори
как няма да се преди 8 месеца
откажат, като вечно има някакъв внос, който тарикатите вземат евтино, а после ни пробутват скъпо, докато нашите производители ги дебнат за всичко. Отворения пазар е робска система, която нахлува, унищожава и превзема незащитените пазари - като нашия. Колко ли са вече народните предатели се питам?
51
3
 
19
 
! Отговори
Нено преди 8 месеца
Промени в климата има само в България , защото съседите ни вкарват тяхна стока и по-евтина. А то ко става нашия земеделец джитка с мерко , застраховка на продукцията не се прави , защото няма да има кинта да ходи по морето с меркото и не се инвестира в инфраструктура структура за продукция , мерко е по- важен . Преди 3 седмици децата ядоха диня плюеха семките по земята , днес гледам семка покълнала и вързала малко динче без поливане,без каквато и да е било грижа.така че какво ми разправят тези ?
50
1
 
3
 
! Отговори
с машини преди 8 месеца
лесно се сади, тори, бере, а град или пекомор - като има пак сееш . Що са ми твойте краставици по 8 лв и домати по 5-6 лв. В британия наемат сезонни работници за Ферми . Тука има земя и село . Бразди . Земевладелеца ръководи . Реализира по-сметка продукция - тютюн не се продава . Домати и краставици е Пълно . Сигурно има изгорели без поене царевица, слънчоглед . На борсата по тв всичко е нагоре . Може и без тия.
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България всичко се прави за парите - субсидиите , а дали ще има продукция или не не е от значение, проверяващите нали имат корем, газ и джоб, срещу пликчето и моабетчето се подписва - засято, проверено има го - но нема нищо. С тез субсидийки " жипки" - марцедеси, къщи. Всичко това плаща чичо от данъците. Истинските производители са много малко.
48
1
 
12
 
! Отговори
Пепи преди 8 месеца
Еми като не могат има и други . То не може - нови коли почивки в чужбина и харчене . Като са ти дали пари за земеделие ще го инвестираш в земеделие . А не в къщи за гости и магазини .
47
7
 
6
 
! Отговори
запознат преди 8 месеца
България е просто една територия за оране, да пускат там 1000 трактора и комбайни и да жънат зърното, с което се хранят прасетата в Германия. За друго България не е нужна, не се заблуждавайте.
46
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото с парите за земеделие се накупиха S-класи и се вдигнаха хотели , а инвестиция в полетата и оранжерийте няма. Типичен бизнес по Ганьовски, ако има как да се гепи се гепи на макс и после ревеш , че са те прецакали.