Родители на убити на пътя: Ние сме мъртви над земята

В НС не разбират за какво се борим, заяви Петя Иванова
8 авг 2023 11:43, Йоана Цонева
21

По-строги наказания за убийците на пътя - това за пореден път поискаха почернени родители. Те настояват за промени и ясни срокове за издаването на експертизи.

Петя Иванова е загубила дете в катастрофа и е един от организаторите на протестите.

"Това, което направиха, нас не ни удовлетворява. Депутатите изобщо не разбират темата за пътното убийство и това, за което ние се борим. На 18 ноември 2020 г. синът на моя мъж от първия му брак са пътували за Габрово. При ограничение от 50 км/ч Александър Ковачев от Габрово с много висока скорост влиза директно във вратата му и размазва Васко до такава степен, че ние го получихме в закован ковчег. Убива още две момчета и оставя двама полуинвалиди. Трета година този човек е на свобода и си живее живота", заяви тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

На първа инстанция Ковачев получава 12 години, но с редуцираност за призната вина наказанието му е намалено с една трета. На втора инстанция Апелативният съд във Велико Търново е решил обвиняемият да получи 4 години затвор.

"С редуцирането няма да получи нищо. Отне ни една година да му отнемат шофьорската книжка. Вече трети месец чакаме ВКС да благоволи да излезе с решение. Докато ние ходим всеки ден на гроба, този шофьор продължава да си живее живота и да е на пътя. При всички катастрофи с жертви не им се отнемат книжките, в най-добрия случай са задържани за 24 часа и се пускат за смешни гаранции от 1000-2000 лв.", алармира Иванова.

По думите ѝ е обществена тайна, че експерти няма, а е имало само предложение да се направи институт за експертите за регламент при тях. Такъв не се направи, чакат се по година-две-три, отбеляза Петя Иванова.

80% от фаталните случаи са в извънградски условия, стана ясно още от думите на госта.

"Йордан Бозуков е убит от шофьор, който е получил обратно отнетата си книжка само две седмици преди фаталния случай. При задържане от 24 часа е пуснат на десетия час да избяга през КПП "Лесово". До ден днешен не се знае кой е пуснал убиеца на Йордан Бозуков да си замине за Турция. Детето е в гроба, а убиецът му е на свобода", даде още един пример Петя Иванова.

На 26 юли почернените родители са входирали молба до председателя на НС Росен Желязков да се съберат заедно с партийните лидери, за да разкажат своите случаи за пробиви в системата и заедно да решат кои да бъдат спешните промени.

"Ускоряване на досъдебната и съдебната фаза при ПТП със загинали - това много бързо трябва да се реши. При ПТП със загинали да се прави цялостна проверка на виновния за други престъпления и нарушения. Чувстват се абсолютно безнаказани и се подиграват с цялата държава. Много държим да се вкара "пътното убийство", не може да се води убийство по непредпазливост. Господа депутати, заповядайте на гробовете на тези деца и им обяснете, че са убити по непредпазливост. Няма нищо непредпазливо да се качиш пиян или дрогиран и да настъпваш газта. Като не могат да направят наши закони, нека се позоват на законите в ЕС", настоя Иванова.

Тя алармира, че обществото ни е изключително нетолерантно към родителите на убити деца. При последния им протест не е дошъл нито един страничен човек, който да застане до тях и да ги подкрепи.

"Трябва със закон да се назначи на родителите, братята и сестрите незабавна психологическа помощ, защото няма как сами да се справят с мъката по загубените деца. Имаме майка от Панагюрище, която всяка нощ спи върху гроба на единственото си дете и прави два опита за самоубийство. Братът на Ангел Морунов две години отказва да говори с майка си и баща си, обвинява ги и се чувства виновен. Ние сме мъртви над земята. Няма да се откажем и ще продължим борбата си, след 1 септември започваме по-силни протести", каза още Петя Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
хуя преди 8 месеца
До Анонимен - не се обяснявай
15
2
 
1
 
! Отговори
всички разбираме преди 8 месеца
за какво се борите- ЗА ПАРИ,ЗА МНООООГО ПАРИ
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айде стига трагедиии... тези жжендърски истории вземат да писват сериозно. със свещички и черни лентички във фейсбук няма да решите нещата..
13
5
 
5
 
! Отговори
Тука е така преди 8 месеца
Пука му на молеца за загиващите по българските пътища!
12
2
 
8
 
! Отговори
една жена преди 8 месеца
До Анонимен 12 Точно така. На нас, обикновените хора, това ни куца - организацията. Затова ни бият политиците. Те са малко на брой и слаби, но са много добре организирани. Ние сме много на брой и властта е в нашите ръце, но сме равнодушни и неорганизирани. Всеки си казва: Аз нищо не мога да променя. И нищо не прави. А всички заедно можем много да променим. Но трябва да се организираме. "Съединението прави силата" не е празен лозунг, а самата истина.
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да приравнят карането пиян и дрогиран на умишлено действие при смърт на пътя. Не може да бъде невиновно или по непредпазливост подобно действие. Също и неправоспособност или купена книжка.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре, очевидно е, че няма да се организира мащабен протест от НПО и подкрепа от политиците няма да получат. А ние като общество ще ги подкрепим ли? Достатъчно е дори само да говорим за това, да вдигнем шум, да покажем нетърпимост към нарушителите на пътя и към корупцията. Не оставайте безучастни, само защото никой не плаща за протест! Например, днес говорете за този проблем с всички, които срещнете. Това ще е едно добро начало.
9
1
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 8 месеца
До Анонимен 2 - аз не виждам и Нинова! Не виждам и Костадинов загрижен за тези нещастни и изстрадали хора. Ето това което правиш е да извадиш човешкото страдание, мъката по отнетите деца, съпрузи, братя и сестири и да го използваш за болната си и дребнава агитациика. Жалък човек!
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Феминизмът е по-важен.
7
2
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 8 месеца
До Анонимен 7 - не, ти не изпитваш състрадание към мъката на тези хора! Ти въобще не разбираш смисъла на тази дума. Тук си само за поредната русофилска агитация. Не разбирам само, сам дали осъзнаваш колко си долен!
6
2
 
16
 
! Отговори
българка преди 8 месеца
Разбират депутатите, как да не разбират ! Обаче, за съжаление, НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ! Те самите и децата им НЕ спазват правилата за движение по пътищата и им си разминават наказанията ! Заради това НЕ ИСКАТ да променят законите ! Защитават убийците, а не жертвите.
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
със огромно състрадание към мъката ви но вие не сте в списъка на ПОСОЛСТВОТО
4
2
 
15
 
! Отговори
дедо ви преди 8 месеца
къде е мая общата със системата ни убива и да подкрепят протеста , хаджигенов/а къде е , нали щеше да идва , разпопеното попче нема ли да анатемосва , носачите на ковчези и бесилки къде са , лежащите на Орлов мост , палатките къде са , бойците те къде са ??? егати колко въпроси а отговора е един - нема спонсори !
3
1
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 8 месеца
Не е въпроса в по строгите наказания а проблема е в корумпираното МВР,съд и прокуратура защото заради тях има Семерджиевци,убийци на Милен Цветков и още стотици случаи..плюс покупко-продажбата на книжки на неграмотния индийски електорат и джуклести кифли отварящи си краката!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това са истинските проблеми на хората и истиските проблеми на "Право"съдието. Не е смяната на Гешев. И не им е виновен Радев.
1
2
 
8
 
! Отговори
една жена преди 8 месеца
Обичайният проблем - не сме равни пред закона. Има корупция, политически чадъри, законите не важат за всички.