Проф. Петко Салчев: Здравното законодателство е "проядено" заради различни интереси

Според него бюджетът на НЗОК е напрегнат и неясен
3

По закон НЗОК е обществена институция, която е независима. Тя е самостоятелен разпределител на бюджета. Тя не може да бъде абсолютно независима от обществения живот и политиката, но намесата на политиците навлезе в нея и тя се превърна в продължение на Министерството на финансите, и на Министерството на здравеопазването като изпълнява техните политики, заяви бившият управител на Касата проф. Петко Салчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него бюджетът на НЗОК е напрегнат и неясен, и обясни: "Напрегнат е, защото в момента трябва да бъдат отделени от тези здравноосигурителни плащания по четири нови методики".

Касата не може да фалира, а ако се наложи може да използва резервите си, които са около 205 млн., категоричен е бившият управител.

"Парламентът се превърна в орган за оперативно управление на здравеопазването. Здравното законодателство в момента прилича на една дантела, която е проядена от различни "молци" поради различни интереси. Няма съгласуваност. Същото се случва и с хеликоптерите - не се знае кой отговаря, няма създадена нормативна уредба", настоя гостът.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Салчев заяви, че бюджетът на Министерството на здравеопазването е намален и никой не коментира темата.

"Министерството на здравеопазването има да изпълнява определени функции. Има несъгласуваност в политиките още от ниво парламент. Това оказа влияние за сътресенията вътре в системата. Надявам се пациентите да не ги усещат, но лекарите ще ги усетят", смята той.

"Има лечебни заведения, които нямат аптека. Не отговорят на критериите, но съществуват", даде пример бившият управител на Касата и допълни, че клиничната пътека не е начин на финансиране.

"Имате предварителни критерии за влизане в болница и критерий за напускане на болницата. Какъв контрол като всичко е предефинирано. Затова се получава така, че в информационната система някои от пациентите се засичат, че са били в болница, а всъщност не са били", изтъкна проф. Салчев.

По темата с Българския лекарски съюз той коментира, че диалог липсва.

Той обясни, че здравната вноска е напълно достатъчна в момента. "Знаем къде отиват те. Отиват за това, което Касата е задължена да плаща - здравната услуга", добави гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 8 месеца
"Здравно законодателство" - НЯМА ,ИМА САМО ОГРОМНА АЛЧНОСТ НА ЕДНИ "ЗДРАВНИ МЕНИДЖЪРИ" И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ФАРМАЦИЯТА В БИЗНЕСА С ЛЕКАРСТВАТА ,ПОРАДИ КОЕТО НЯМА РЕАЛНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ,ЧРЕЗ ТЪРСЕНЕ НА ПРИЧИНИТЕ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО ,А СЕ ЛЕКУВА СЛЕДСТВИЕТО И ЕДИНСТВЕНОТО "ЛЕЧЕНИЕ" Е ИЗПИСВАНЕТО НА ЛЕКАРСТВА.ТОВА Е НАЙ- СТРАШНАТА" БЯЛАТА МАФИЯ" ,КОЯТО Е СВЕТОВЕН "ФЕНОМЕН" ,НЕ САМО БЪЛГАРСКИ.ЖАЛКО Е ,ЧЕ ЗАРАДИ ТАКИВА "ТЪРГОВЦИ С БЕЛИ ОДЕЖДИ" ,БЕЗ ГРАМ ХУМАННОСТ ,СЕ ОБЕЗЦЕНЯВАТ БЕЗСПОРНИТЕ КАПАЦИТЕТИ .
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този е професор колкото Ботокса - не е лекар а икономис :)))
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дърт пергиш и пенция и заплата влачи :)))

Спонсорирани публикации