Тихи промени в Наказателния кодекс: Конфискуват автомобила при шофиране в нетрезво състояние

Много експерти се съмняват, че мерките ще проработят
Обновена: 9 авг 2023 07:33 | 9 авг 2023 07:12, Нели Христова
261
Тихи промени в Наказателния кодекс: Конфискуват автомобила при шофиране в нетрезво състояние
Снимка: БГНЕС

Съдилищата в България вече ще могат да конфискуват в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Това, което преди година се приемаше като популистка идея на прокуратурата, вече е факт с измененията в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на "Държавен вестник". При това лансираната идея на Гешев бе за конфискация при над 2 промила алкохол, докато приетото от депутатите сваля летвата по-ниско - над 1.2 промила при първо нарушение и едва над 0.5 промила при второ, съобщават от Automedia.

След гласуването на промените медиите обърнаха внимание основно на увеличените наказания при причинена смърт на пътя, и новата алинея 5 към член 343б мина незабелязано. Тя гласи: "В случаите по ал. 1 - 4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик - да присъди равностойността му". Ето и кои са четирите случая, описвани във въпросните алинеи, при които се стига до конфискация на автомобила:

- 1. Ако шофирате с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.
- 2. Ако вече сте осъждани по точка 1, при повторно нарушение с над 0.5 промила отново се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.
- 3. Ако управлявате автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози". Тук наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.
- 4. При рецидив по точка 3 наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.

При зачестилите напоследък случаи на смърт, причинени от пияни или дрогирани шофьори, конфискацията при рецидив изглежда разбираема мярка. Но много експерти изказаха съмнения по алинея 3 заради недотам надеждните тестове за наркотици, използвани от МВР. В медиите бяха популяризирани достатъчно случаи на погрешно позитивни тестове, включително след употреба на безобидни медикаменти. Активисти за легализация на марихуаната напомнят, че сегашната система за тестване дава положителен резултат дори при човек, пушил преди повече от седмица.

"Това щеше да е нормална процедура, ако имахме справедливо тестване и установяване на действително опасните водачи, а не просто употребилите преди седмица", коментира Facebook страницата Liberty 420.

Мнението на Automedia.bg: Увеличаването на наказанията като мярка срещу неприлагането им е типично български абсурд. И досегашните санкции щяха да са достатъчни, ако се прилагаха и важаха за всички. Рецидивистите-нарушители, които са се ползвали с опека от полицаи, прокурори и съдии, ще продължат да го правят и след промените. Конфискуваните автомобили ще са само на "по-малко равните". Интересното е, че на законодателите не им е хрумнало да пренесат същата мярка и в обратна посока: примерно да отнемат имуществото на корумпираните прокурори, съдии и полицаи. Макар че от това държавата би могла да спечели доста повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
8
 
7
 
! Отговори
Shark преди 8 месеца
До Трошка за 1000 лв. Чудесно. Купете си трошки, тъкмо ще се отървем от селЕндурските навлеци, които присветват по магистралите, карайки с много над допустимата скорост. Между другото за това също трябва да се въведат много сериозни глоби. Не може аз да карам с 140, сЕлтака отзад да ми присветва и да ме изпреварва все едно съм спрял. Абе защо когато се въвеждат по-сериозни санкции за нарушителите, толкова много хора скачат. Значи има много хора, които нарушават и искат да продължават така!
211
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 8 месеца
Моля гласувайте на Номер 211 по-отдолуБлагодаря
210
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
МВР-то ще се съдим ей, ще се съдим! Защо: Нервно не съм разположен. Преди тръгване с колата изпивам един Нуропан, които съдържа - глог, мента и валериан. Спират ме и на духалката отчита алкохол от ментата и дрога от валериана. Кръвен тест - 0 съставки. 6 месеца чакане за книжката и колата ако ми я върнат, кой не е ясно, през това време кой ще ме чака бе ей! Оставам без работа заради случайници "пишещи" закони и се правят на умници!
209
0
 
13
 
! Отговори
опетков преди 8 месеца
Не става ясно кой и как конфискува превозното средство: след дело в съда или веднага полицията прави това. Замирисва на полицейски и съдебен произвол. Ако има дело, трябва ли да мине на 3 инстанции? Какво става с конфискувания автомобил ако трябва да се върне на собственика му? Ще бъде ли обезщетен по някакъв начин? И още и още много въпроси без отговори.
208
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
на пияните и дрогирани шофьори, освен да се взема колата, трябва да се хвърля и един профилактичен бой.
207
2
 
19
 
! Отговори
нурофен преди 8 месеца
значи ако взема два нурофена и ме спрат, ще ми вземат книжката, а докато излезе пробата ще бъда наказан, без да съм виновен 5-6 месеца. На какво прилича това? А джигитите пак ще си платят и пак ще карат с 50 нарушения.
206
8
 
43
 
! Отговори
Кирил преди 8 месеца
Тестове и проби само при ПТП Катастрофа..Никакви безразборни тестове на пътя от КАТ....Така трябва да е,иначе от днес ти взимат колата че си пил редбул или сироп за кашлица ( ше излезе Амфетамин )Ако си съгласен с мен ,че Тестове и проби да се вземат само при ПТП натисни палец нагоре ако не си палец надолу.Благодаря
205
7
 
8
 
! Отговори
Трошка за 1000 лв. преди 8 месеца
Купувам си една трошка за 1000 лв. с която си ходя по разпивки нагоре-надолу. Ако искат да ми я конфискуват. Цялата разправия ще струва повече от колата. Евтино решение на проблема.
204
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Като няма добри тестове тогава който иска да пуши марихуана да не кара кола. Иначе да ro .yxa.
203
6
 
18
 
! Отговори
Ivek преди 8 месеца
Очаквам много жалби и накрая да отпадне този закон. Защо няма закон за дрогата никой не иска да следи от къде идва и защо един обикновен човек вече може да си го позволи като поредната кутия цигари? Накрая пак ще изгорят невини защото надали ще има иззети скъпи и луксозни автомобили.
202
1
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 8 месеца
На сексуалните насилници - кастрация!
201
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За един ден мизата да те пуснат скочи с една нула отзад!
200
1
 
30
 
! Отговори
Ношен пазач преди 8 месеца
Във всеки град има 5-6 коли дето всеки ги знае и порят нощната тишина в малките часове с басове и гърнета тресящи и най-скъпата дограма. Тия постоянно очите им светят , но никой не ги бара.Барат бачкатора с тринога зад некой храст сутрин като отива на работа леко да мине 50 и го ушиват. За тираджиите ще е яко ако шефа ги гърби пият две вотки и му вземат камиона. За мотористите да не говорим никой няма да им спира даже.
199
2
 
14
 
! Отговори
Редовна смяна преди 8 месеца
Ей ся ще стане като в Бързи и яростни, на некой с тунинг и над 400 коня ако му махнат да ли ще спира ако се съмнява дали ще му излезе нещо ако е бил снощен.Ще му вземат колата в която е вкарал всичките си пари и свободно време ? Кията докато набере 100 км оня вече ще си е почнал смяната в цеха.
198
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На всички, които подкрепят закона им пожелавам да ги тестват и пробата им да бъде положителна, заради някакво лекарство, което са пили преди това. Има много такива случаи вече. Ей така, да разберат чрез личен опит колко струват въпросните тестове. Бих подкрепил такъв закон само ако тестовете отчитат дали си под влияние на някакъв наркотик, а не дали си пушил примерно марихуана преди седмица и е 100% сигурно, че не реагират на лекарства, които е съвсем легално да пиеш.
197
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мнението на Automedia.bg: Увеличаването на наказанията като мярка срещу неприлагането им е типично български абсурд. И досегашните санкции щяха да са достатъчни, ако се прилагаха и важаха за всички. Рецидивистите-нарушители, които са се ползвали с опека от полицаи, прокурори и съдии, ще продължат да го правят и след промените. Конфискуваните автомобили ще са само на "по-малко равните". Интересното е, че на законодателите не им е хрумнало да пренесат същата мярка и в обратна посока: примерно да отнемат имуществото на корумпираните прокурори, съдии и полицаи. Макар че от това държавата би могла
196
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
КАТ тотално разпускане. Законите още от тато на пепел. Чисто нови закони и служители с конкурс .
195
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Кирил.............. Тоест, като умре детето ти, след катастрофата, да се вземат мерки, така ли?
194
4
 
4
 
! Отговори
ХАХАХА преди 8 месеца
Сега всички джигити ще ревнат! Супер решение! По- добре да се спаси един живот, отколкото пияницата да си задържи баракудата. Точка!
193
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен до долнияАко фирканият убие утре детето ти, а вече е почти неконтролируемо положението, ДРУГО ЩЕ ГОВОРИШ!!!