Орязват заплатите на шефовете на държавни фирми

Въпреки лошите резултати, някои вземали над 12 000 лв. на месец
10 авг 2023 13:39, Стела Стоянова
28
Орязват заплатите на шефовете на държавни фирми
Снимка БГНЕС

Министърът на икономиката Богдан Богданов предприема действия за значително намаляване на разходите за възнагражденията на директорските бордове на дружествата под шапката на Министерството на икономиката и индустрията, съобщиха от ведомството.

С цел оздравяване  и подобряване на ефективността на работата на държавните предприятия в икономическото министерство са извършили анализ на финансовото им състояние, включително и на получените възнаграждения на всички служители.

Установено било, че въпреки множеството управленски проблеми и незадоволителни финансови резултати, ръководствата на тези предприятия получават изключително високи възнаграждения от над 12 хил. лв. месечно.

Затова министър Богданов ще намали значително възнагражденията на шефовете в директорските и надзорните съвети. Право на това му дава Законът за публичните предприятия и правилника за прилагане на закона.

Още по темата

Освен заплатите ще бъдат орязани и сумите за представителните разходи и начините за тяхното изразходване.

В някои от дружествата продължават проверки на компетентните органи. При всяка приключила от тях проверка незабавно ще се предприемат мерки за отстраняване на констатираните нарушения и оздравяване на съответното дружество, се казва в съобщение на министерството.

В МИИ ще бъде изработена програма по оздравяване и преструктуриране на публичните предприятия. Тя ще премине през няколко етапа като се очаква процесът да приключи до края на 2023 г. Първият етап стартира с ограничаване на разходите и неправомерното разходване на средства. На второ място е гарантиране на управленския капацитет в дружествата. В процес на изготвяне е и актуализирана бизнес програма за периода 2024-2026 година, както и изграждане и въвеждане на система за мониторинг и контрол.

Наскоро финансовият министър Асен Василев също обяви, че възнамерява да освети огромните разлики в заплащането в публичния сектор. В интервю пред "Дарик радио" Василев коментира: "Има членове на бордове на държавни предприятия, които след махането на тавана на възнагражденията взимат два пъти и половина заплатата на премиера. Не е нормално директор на държавна болница да взима 40-50 пъти над средното за болницата".

Той даде пример и с членове на бордове, които, без да са изпълнителни директори, взимали от порядъка на 15 000 лв. месечно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
19
 
! Отговори
Mitko преди 8 месеца
А с парите под масата?Публикувайте рушветите в хиляди долари за началниците в Параходство БМФ.Преводите от китайска банка към AGELOVA Z; KALCHEV A; TONEV D; TREDNAFILOV R
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А на шефовете на клиники?
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хайде де! Като махнеш началник на една синекура, тутакси го назначаваш на други две! На корупция и шуробаджанащина се научихте още от дядовците си шумкари, ВИЕ ли, ППта-ДБта ще "чегъртате" корупцията, след като Костов и Чорапеску ви създадоха мъртвородени? ЛАПАТЕ ненаситно и от цял свят ви смятат за нищо, дсрийте се под роклята на Чорапеску и никакви да ви няма - марш обратно в НИЩОто!
19
2
 
2
 
! Отговори
Височайш чиновник преди 8 месеца
Кокорчо, ти в моите 15 000 ли се огледа, бе? Срамота!
18
1
 
4
 
! Отговори
Tенгри кан преди 8 месеца
15 000 лева мсечно, а мотика през живота си не пофатал... Я, го уволнете без право да заема през живота си, каквато и да е подобна длъжност, з ад аимам роби за своята мотика;))) Ша ми *** Ганьото горе, тарикат..., а долу ще си броят стотинките! Де, гиди мотика, че и за още ша пита!
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всеки път като вида новина "държавата орязва парите на държавата" и се смея. В очите ни казват - "местим парите от левия джоб в десния, стига сте гледали!"
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НЯМА ВЕЧЕ 12 000 ЗАПЛАТИ! Вече 3000лв заплата и 15 000 представителни!
15
1
 
6
 
! Отговори
Охльо преди 8 месеца
А в болниците кога???
14
2
 
8
 
! Отговори
Ученика преди 8 месеца
А на депутатите кога...
13
4
 
2
 
! Отговори
Galactica преди 8 месеца
Противна коалиция с противно правителство. Единствено Асенчо е що-годе сериозен тип. Дано малко ги държи на въже.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този съвсем ни взе за калинки, взимали 12 бона, какво са 12 бона та те си крадат милиони! Съд и отнемане на имущество когато е незаконно придобите, не да му намалиш заплатата от 12 хиляди на 11 хиляди да зарадваш най-низшата част от обществото!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 9. Всеки следващ с по-висока заплата. Има инфлация.
10
5
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха преди 8 месеца
Някой ако си мисли, че тез който ще назначат след старите ще взимат по-малко, много се лъже.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чистката в МВР започна така, както го плануваха от посолството.
8
1
 
11
 
! Отговори
Чорбаджи Юрдан преди 8 месеца
А на депутатите ГА?
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
само казвам че един шеф на ВИК Пловдив взема 60,000 и неговия заместник и той толкова. Сега се замислете кой заслужава 60К на месец, даже президента не взема толкова но нали ВИК са мафия, за тех може всичко
6
1
 
12
 
! Отговори
леля Пена преди 8 месеца
КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ, НО СЕГА ТРЯБВА ДА ВРЪЩАТ,А НЕ ПИТО ПЛАТЕНО.
5
4
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 8 месеца
Да, да... ще ги орежат с 20лв., но от другият месец ще ги увеличат с 2000лв. Демагогия и лицемерие!
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А на шефовете на т нар държавни болници казвам т нар щото по принцип не са държавни но по телевизията постоянно ги обявяват за държавни Та на тез шефове ще има ли закон
3
4
 
13
 
! Отговори
Сменете ги преди 8 месеца
Сложете компетентни мениджъри, а не намалявайте заплатите на некомпетентните настоящи такива...