Дърва за огрев ще има, но цените са високи

Причината са високите държавни такси
11 авг 2023 09:39, Стела Стоянова
21
Дърва за огрев ще има, но цените са високи
Снимка БГНЕС, архив

Дърва за тази зима ще има, увери пред БНР Мирослав Маринов - зам.-министър в Министерство на земеделието и храните с ресор "Гори".

"Тази година пазарът се успокои, горивата са на нормална цена. Задоволяването на населението върви ритмично, нямаме проблеми по места, дори имаме преизпълнение на количествата от миналата година, която беше изключителна. Още от пролетта започнахме да задоволяваме населението ритмично с дърва за огрев. Към този момент данните показват, че вече над 47% ние сме задоволили от количествата, които са заявени при нас. Имаме налични количества на склад, които очакват хората да купят".

По думите му миналогодишното презапасяване с дърва ще е от полза за тази зима.

Още по темата

"За тази година са предвидени 1,422 млн. пространствени кубика дърва. От тях около 300 хил. пространствени кубика са продажба на корен. От склад сме предвидили 1,130 млн. кубика. Ще има достатъчно. Няма напрежение никъде по места", категоричен бе Маринов.

Кметът на Чепинци Мустафа Брахимбашев заяви, че тази година проблем с дървата нямат. Според него обаче има законови недомислици, които обслужват интересите на някои фирми.

"Тази година няма проблем с дървата, но цената мисля, че е твърде висока. Мисля, че това идва от високите държавни такси, които плащаме на Горско стопанство. В момента дървата вървят от 1200 до 1400 лв. с транспорта за 10 кубика букови дърва, което е високо".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: ценидърва за огрев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
ЛаЗаР преди 8 месеца
Търсенето определя цената .преди да влезе Кроношпан в България цените бяха нормални СВИЛИОЗА работеше на пълно и пак стигаше..Продажниците от ГЕРБ докараха КРОНОШПАН И ИМ ПОДАРИХА ГОРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.
18
1
 
4
 
! Отговори
Хе Хе преди 8 месеца
Ще дигнат тока посред зима ама Буци Суджуци предният път на косъм отърва линча. Да пробват народа така е озверял и не му пука та линча ще е мечта за охранените политици.
17
1
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 месеца
Дали всички знаем ,че от средата на Зимата вдигат тока за домакинствата шоково с 36%. Ореваха орталъка че отоплението с ток /климатици / е най евтино и ей го на.Знаех си аз че ни готвят капан. Остава де видим дали имаме гражданско общество, протестиращо и против насилието с тока или ще си мълчим както винаги.
16
0
 
5
 
! Отговори
Избори преди 8 месеца
По колко кубика на даден глас.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Омагьосан кръг на далаверата с дървата, хората се държат бедни, за да се топлят на дърва, а срещу дървата гласуват за който трябва. В западна Европа от десетилетия дървата не се ползват за отопление.
14
0
 
1
 
! Отговори
Мокрия съсел -Денков преди 8 месеца
Значи няма да има .!.
13
0
 
2
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 8 месеца
Ток,вода,газ -има ,ама цените ще са високи!
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
дърва винаги има и мангасаритее никога не плащат, за тях всичко е безплатно и даже берат и продават и си правят пари на гърба на държавата. Само българите плащат за дърва, факт!
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ГЕРБ-СДС се върна на власт и всичко поскъпва отново - неоспорим факт.
10
1
 
10
 
! Отговори
Власина преди 8 месеца
Toва ли са цените на дпс и може ли да се плащтат във турски лири или злато
9
0
 
11
 
! Отговори
399 ойро заплата преди 8 месеца
Значи ще се огряваме, но по-скромничко.......
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
при киро и асан всичко поскъпва отново-неуспорим факт
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е как нали има глобално затопляне за какво ви са дърва,повярвайте на учените,вече няма студено,който твърди обратното е расист,хомофоб и антиваксър!
6
7
 
1
 
! Отговори
че кой преди 8 месеца
купува дърва,всеки има наследствени гори и от там ти дават както рентата при нивите
5
4
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
стига с тази сеч превърнахме се на пустиня и свлачище садете дървета а несечете престанете да купувате гласове с дървата зимите вече ще са меки
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е, Кокорчо събира пари за бюджета - високи цени на горивата, високи цени на дървата за огрев, остана да вдигнат и парното, а може малко и тока... и ето - бюджета е готов за крадливите ръчички на ПеПеДеБе.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
дьпьсь яко кълца бг дрьве цяло лято и сега ще продава на заспалите българи горите им
2
1
 
14
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Перете яко ток, докато е още сравнително евтин, спрямо другите горива.... С дървата си е чиста хамалогия на скъпа цена.... ===)))
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ти и с диамантите е това проблемът. Иначе недостиг няма.