Арестуваха трима българи във Великобритания за шпионаж в полза на Русия

Те живеели в Обединеното кралство от години
Обновена: 15 авг 2023 13:46 | 15 авг 2023 13:21, Нели Христова
248
Арестуваха трима българи във Великобритания за шпионаж в полза на Русия
Снимка: Facebook

Заподозрени за руски шпиони са задържани в рамките на мащабно разследване в областта на сигурността във Великобритания, съобщава BBC.

Става дума за:

Орлин Русев, 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк
Бисер Джамбазов, 41 г., от Хароу, северозападен Лондон
Катрин Иванова, 31 г., от същия адрес в Хароу

Тримата заподозрени в шпионаж за Русия са арестувани. Всички обвиняеми са български граждани, те са задържани през февруари и оттогава са в ареста. Британските власти твърдят, че те са работили за руските служби за сигурност.

Тримата са живели в Обединеното кралство от години, като са работели на различни места и са живеели в крайградски региони.

Русев има бизнес контакти в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и три години работи на техническа длъжност в сферата на финансовите услуги. В онлайн профила му в LinkedIn се посочва, че по-късно става собственик на фирма, занимаваща се с разузнаване на сигнали, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. Русев, чийто последен адрес е къща за гости на брега на морето в Грейт Ярмът, също така е бивш съветник в българското министерство на енергетиката.

В Хароу бивши съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка.

Джамбазов е описан като шофьор в болница, а Иванова се описва в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двойката, която се е преместила в Обединеното кралство преди около десет години, е ръководила обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, между които запознаването им с "културата и нормите на британското общество".

Според български държавни документи в интернет, те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български граждани, живеещи в чужбина, на избори.

Съседи от две къщи, обитавани преди това от двойката, разказват пред Би Би Си, че те са им носили пайове и сладкиши като подаръци.

В последния им дом в Хароу съседите казват, че детективите са прекарали доста време в претърсването му, като полицейското присъствие е било видимо повече от седмица.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те все още не са направили признания по обвиненията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вербувани през Радевите служби. Единственият в света президент-шпионин и единственият представител на Русия в НАТО.
212
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На снимката: доволни от подправянето на протоколите възрожденци
211
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Българин Вражеските шпиони губят всички права от момента на разобличаването им. Да не са се записвали във Възраждане кой им е крив. И Копейкин, когато го арестуват за шпионаж, няма право на държавна защита
210
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поне стана ясно кой е подправял изборните протоколи в Лондон в полза на Възраждане
209
2
 
1
 
! Отговори
до Борманн преди 8 месеца
В Марсдън да им Ф35 също. Според мен само този е бил шпионин, другите двама са си обикновени жертви
208
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи, нищо не се чу за санкциите от Световната комисия срещу корупцията в Англия и САЩ срещу Пеевски, Божков и Желязков, но 6 месеца след арест на трима българи целия свят избухна. В Европа и САЩ Пеевски е престъпник, у нас депутат с имунитет. Няма какво да се каже повече. Нещо мирише и не е сельодката
207
1
 
6
 
! Отговори
Bormann преди 8 месеца
Грейт Ярмът.... не далеч има 2 съвместни натовски бази на военовъздушните сили на янките и бритишите в Лейкънхийт и Брандън. Какво ли е правил нашия сънародник там с оборудване за прихващане на радио сигнали? Любител на електрониката, ко да го прайш :)))
206
3
 
2
 
! Отговори
Бг преди 8 месеца
Оххааа тая Катрин точно шпионка ми мяза...някой май са нагледал на филми и на пурно филми та я видял тая цялата в шпион ски пози и без облекло !!!
205
2
 
5
 
! Отговори
Истината е преди 8 месеца
Роботили в избирателни комисии: достъп до мноооого лични данни, а и възможности за манипулации в полза на проруски партии
204
4
 
3
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 8 месеца
Световния заговор срещу трима българи
203
5
 
3
 
! Отговори
Тия преди 8 месеца
Тия от снимката изглеждат толкова обикновени, за какво са ги нарочили за шпиони, кой знае? Гледали руски филми сигурно.А фалшивите документи може и да са подхвърлени предварително в някой забравен шкаф дето го отваряш веднъж годишно да извадиш коледната украса.
202
7
 
1
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Недопустимо! Тези хора са само заподозрени, не осъдени! Не може така да се публикуват имена, възраст и местоживеене! Има права на човека. Все пак сме в Европа и има някакви елементарни права и частна сфера!
201
7
 
2
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 8 месеца
Шпионите на Русия по света са милиони, даже милиарди. Украйна няма никакъв шанс срещу такъв противник. Жалко за милионите украински вдовици.
200
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това, оказва се, е стара новина. Защо я вадят сега, какво са ни намислили пак?
199
5
 
8
 
! Отговори
атлантик=комунист преди 8 месеца
Евроатлантиците днес колко пъти сменихте пола
198
5
 
11
 
! Отговори
Антикомунист преди 8 месеца
Има друга и държава бомбардариала България! През 1915г. пRozzия бомбардира с кораби Варна!
197
7
 
2
 
! Отговори
ъц преди 8 месеца
Ся, къв е проблемъ с "българсукту шпионин" у дребнуту Британия!!! Образованият българин освен западни езици владее и руски, за българина руския не е проблем за разликъ от ангичаните! Та мнозинъ българи тукъ, у дребнатъ Британия, слушат и гледат забранените руски ТВ-ъ и сайтове с помощъ на ВПН-четъ или без! Ей ви ги и "шпионите" по "британски маниер"!
196
5
 
10
 
! Отговори
Свети Джавелин преди 8 месеца
Тоя с рисуваните вежди е типичен избирател на възраждане! Интелигентен и красив! Хубавата новина е, че в затвора ще попадне на истински африкански атлети на които да разказва за кЪстадинов...
195
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Време е да спра да пиша на кирилица, че току виж ме арестували и мене за шпионаж. Гаранция не са шпиони, това са хора със скромни длъжности и не виждам как шофьор за болница и асистент в офис на лаборатория ще снасят на Раша. Каква информация - за трафика в Хароу и за папиломите на Лена?
194
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мистър и мисис Смит.

Спонсорирани публикации