"Дигитална раница" заменя тежките учебници за учениците

От септември се предвижда съдържанието на раницата да бъде още по-обогатено
15 авг 2023 22:20, Красимир Ангелов
36

Вече е факт така наречената "дигитална раница". От Министерството на образованието и науката обясниха, че тя е безплатна и осигурява достъп до електронни уроци за всички ученици от 1 до 12 клас. От ведомството уточниха, че хартиените учебници няма да отпаднат, но съдържанието им ще бъде и в дигиталната раница.

Ще измести ли дигиталната раница хартиените учебници - мненията са поляризирани. И ако едни виждат развитие, други смятат, че нищо не може да замени класическите учебници.

От 15 септември Лили ще е шести клас. Казва, че раниците, пълни с учебници, са много тежки и с всяка изминала година учебниците и учебните помагала стават все повече.

"Мен ме боли гърбът от нея, както и други мои съученици. В училище това е най-често обсъжданата тема, понеже всеки ден се оплакваме. И колкото ни бяха тежки в пети клас раниците, сега се притеснявам колко ще са тежки в шести клас", разказа ученичката.

Лили и майка ѝ са "за" дигиталната раница да замени тежките учебници, защото вярват, че новите технологии са бъдещето.

"Реално нещата ще стават много по-лесни, таблетът ще заема и по-малка част на чина и няма да се оплакваме за раниците", смята Лили.

"Дигиталната раница" дава възможност на учителите да публикуват разработени от самите тях уроци.

"Това цели децата да не носят хартиения носител всеки ден, тоест да имат възможност от всяко кътче на училището, в парка в музея те спокойно от смартфона си биха могли да влязат и да направят. Това ще е от страшна полза за децата", смята директорът на 129 ОУ Александър Чакмаков.

От МОН съобщиха за Bulgaria ON AIR, че "дигиталната раница" филтрира съдържание и предлага на ученика това, което е към неговата програма. И още - ще може да се прави персонализиран "пакет" от учебни материали за конкретен ученик от преподавателя му.

От септември се предвижда съдържанието на раницата да бъде още по-обогатено.

Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
3
 
! Отговори
Стефка преди 8 месеца
Колкото по прости, толкова по добре... В света вече искат ограничаване работата на децата с компютри, таблети, телефони ние пак обратно...
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НИКОЙ ЛИ НЕ МИСЛИ ЗА ЕПИЛЕПТИЦИТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА ИЗБЯГВАТ ЕЛЕКТРОННИ УСТРОЙСТВА. А ДРУГИ ДЕЦА, КОИТО БОЛЕДУВАТ ОТ ПОДОБНИ НЕВРОЛОГИЧНИ БОЛЕСТИ? НИКОЙ ЛИ НЕ МИСЛИ ЗА ТЯХ. КНИЖНИЯ ВАРИАНТ ТРЯБВА ДА СИ ОСТАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А това, че тези деца цял ден ще се взират в екрана на това електронно устройство?
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
$ Това ще е от страшна полза за децата @ - каза директорът на ... СОУ... Предното изречение също не е както трябва. А това не е заради тежките учебници, които е носил директорът едно време. Причината е по-отскоро. $=>@.
18
0
 
1
 
! Отговори
Родител преди 8 месеца
Към първия ми коментар-имах предвид ,че дигиталната раница не е изнежване, а не измерване ...
17
4
 
5
 
! Отговори
Родител преди 8 месеца
Като родител смятам,че дигиталната раница и най-вече опцията да не носят толкова учебници е чудесна. Това не е измерване.Днес децата още в 1 клас учат това,което ние сме учили в трети и участват много по-рано в учебни състезания.Допълнително раниците с всички учебни помагала са много по-тежки от ползваните от моето поколение.Има обаче проблем с достъпа до дигитална раница.В нашия клас например паролата за достъп не работи при 40 процента от децата.Няма възможност училището да зададе нова...
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Може ли да се ползва през таблет и хромбук? Колеги по информационни технологии казаха, че материалите се качват през мозабук и само от лаптоп.Какви са тези глупости, които сте написали в статията, без да сте отворили платформата?
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Т.нар. дигитална раница е чисто празна. Кой ще я напълни с материал? По някои предмети има тестове с по 5 въпроса. Това достатъчно ли е ?
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оф, тая химия как ме мъчеше в даскало. Добре че ми беше класната, та успявах да хвана 3,4. Математиката ми вървеше, ама химията не, философията също я непонясях
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никакъв смисъл не виждам да учат за древен египет... излишен материал.
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
..,,дигитални раници" поредна глупост ...какво е това,,изнежване" на учениците-млади,силни с бистър ум ,вместо да развиват потенциал и мислене с нормално четене,писане,смятане и т.н от мон умишлено ги превръщат в ,,холограми"
11
0
 
5
 
! Отговори
Gxhd преди 8 месеца
11 коментара и нито един търмък не разбра на къде бие,на там нескопосания родителител да не знае какво учи детето,а и нали се сещаш ако е по умно има профил и трябва да го осакатят. А и които има 2 грама мозък знае че на електронно устройство нема шанс да четеш
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Учителка. А по отношение на дисциплината какво е положението? Можете ли спокойно да изнесете урока? Пускат ли си музика по телефоните, разговарят ли докато и Вие говорите?
9
0
 
13
 
! Отговори
Учителка преди 8 месеца
Аз съм млада учителка, от 2 години преподавам в една столична гимназия, където в паралелка има 10% ученици от ромски произход. Преподавам география, да не ви казвам с какво желание я учат-нулево. То така и на учителя му се убива желанието да преподава, след като ответната страна не дава сигнал, че е възприел нещо и че му е интересно. Също така, повечето ученици не си купуват учебниците, специално по география от 26 ученици в клас, само 7 са си го купили. Двама ученици с един учебник работя
8
1
 
5
 
! Отговори
??????????? преди 8 месеца
а шакфчта няма ли в тези училище?А в къщи дигитално за да не размяташ учебниците насам натам. Това с учебниците си е бизнес. Учебник по всичко. Не е ясно зашо.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези учебници защо се носят в раниците всеки ден? Учителите имат задача да запознаят децата с темата за деня, а учебниците за какво им са по време на час? Учебникът е за учене в дома. Ние преди много години като сме носили чанти (тогава нямаше раници, а тежки чанти през рамо), да не би да сме се повредили нещо? Но тогава учителите ни караха да отворим учебника на дадена страница и да гледаме картините по които е развит урока. Сега имат електронни дъски и могат да гледат изображенията.
6
10
 
4
 
! Отговори
Учител по философия преди 8 месеца
Аз преподавам философия и в часовете ми се обръщам към учениците, че трябва да толерират всички хора такива, каквито ги е създал Бог. Независимо от какъв етнос са, от какъв пол са, религия и т.н., и че действията им могат да бъдат въздигнати в престъпление. Особено това, че трябва да толерират и дори закрилят различните по сексуална ориентираност хора-хомосексуални. Ттябва да сме единни. Защото Блез Паскал е казал- аз мога да повдигна камък, но заедно можем и планина.
5
1
 
1
 
! Отговори
Ей преди 8 месеца
Са ще приключиш сегичка
4
4
 
2
 
! Отговори
Да преди 8 месеца
Си завре раницата в гьза недочесан
3
4
 
16
 
! Отговори
Тед преди 8 месеца
И после колйо диоптъра ще има? Изчистете учебниците от тъпотиите, които са написани в тях и ше олекнат раниците.

Спонсорирани публикации