Площите с биопроизводство у нас са намелели с близо 20% за 2 г.

Изискванията са много тежки, контролът да се оптимизира
15 авг 2023 12:04, Анисия Иванова
20
Площите с биопроизводство у нас са намелели с близо 20% за 2 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българското биоземеделие значително изостава от европейското и то не само по отношение на производство, ами и на консумация на биохрани. Според статистика, която видях, става ясно, че земеделските производители, които предлагат биопроизводство и площите с такова, намаляват всяка година. Въпреки всички усилия и субсидии основното ни предизвикателство е тежката бюрокрация. Контролът е изключително голям, земеделските производители се отказват и се вижда, че за 2 години площите с биопроизводство са намелели с близо 20%. Това каза Ивайло Тодоров, предприемач в земеделието в предаването ''Made in Green'' с водеща Роселина Петкова.

"Изискванията са много тежки, регламентът за биопроизводство е тежък, пътят за сертифициране е сложен и нивата на контрол са много. Истината е, че може би, за да имаме истинска биохрана и за да знаят хората, че като купят нещо, то наистина е био, контролът трябва да остане, но да се оптимизира'', предложи гостът.

В ефира на предаването Тодоров разказва повече за кампанията ''Be оrganic!'', чиято цел е повишаване на производството и увеличаване на потреблението на биохрани. Идеята е да се направят посещения във ферми, интерактивна карта на биофермите, да се организират отворени дни в тях, за да види обществото как се произвежда тази храна и да се увери в качеството ѝ. Гостът допъллни, че доверието на потребителите в биохраните не нараства, тъй като те се сблъскват с невярна или с малко информация.

"Цените на биохраните неслучайно са по-високи, защото изискванията, които споменах, са доста и включват това да се използват определени биологични торове и препарати, които са определени за биопроизводство. Всички те са на органична основа и са много по-скъпи.''

На въпроса дали е постижимо при предприемане на необходимите мерки пазарът на биохрани у нас да нарасне и да измести по процентен дял конвенционалните храни гостът е оптимистичен. По негови думи това е възможно, но трябва да се положат усилия както от държавата, така и от бизнеса. Според него в България има както качествени, така и некоректни производители и онези, които работят коректно, трябва да посочват тези, които не го правят.

"Трябва да покажем добрите примери - тези, които водят до повишаване на доверието, консумацията и производството!''

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
500 лв за отрови съм дал за 5 дк ама легални иначе нишо не става, но няма хербециди. да папаш хербециди е много грубо
17
0
 
0
 
! Отговори
////// преди 8 месеца
До 9 Точно това, което расте в градината ти или тази на баба ти със сигурност не е био. Пред агроаптеките е пълно точно с такива производители, които вътре питат с какво да пръскат домати, картофите или зелето, че да не го изядат буболечките и да стане. На думи уж гледат нещо за себе си, но естествено купуват най-отровните препарати, просто защото са най-евтини.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Римските цезари копират еврейските свещени книги през 70те г. н.е. и ИЗМИСЛЯТ ЛЕГЕНДАТА ЗА ХРИСТИЯНСТВО, ЗА ДА ЗАПАЗЯТ ЗАВИНАГИ ВЛАСТТА НА ФАЛИРАЛАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ НАД ЦЕЛИЯ СВЯТ ! ИМПЕРАТОР КОНСТАНТИН ВЪВЕЖДА НАСИЛА ХРИСТИЯНСТВОТО, ПРИНУЖДАВАЙКИ ОКОЛНИТЕ ДЪРЖАВИ С ОГЪН И МЕЧ ДА ИЗКОРЕНЯТ МЕСТНИТЕ КУЛТУРНИ ТРАДИЦИИ ! ЦЪРКВИТЕ СА ДЕМОНИЗИРАНИ И СМУЧАТ ЖИЗНЕНАТА ЕНЕРГИЯ И ПАРИТЕ НА НАИВНИТЕ ! Истинското име на БОГ е Йихуууааа ! Така го прославят българите с хилядолетия, когато играят ръченица !!!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Реалист (13) Мдаа, няма био, няма Ковид, Тръмп е готин и земята е плоска:):):)
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Площите намалели с 20% ама биото по рафтовете се е увеличило със 100 процента:)
13
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
T.н. "биохрани" са една скъпа шмекерия на която се ловят надувкаджиите и недоучилите.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не им трябва био, нормалния лук е вече 3.50, по-скъп от бананите а реалната му цена е стотинки. Трябват им още по-агресивна спекула и още повече овце които купуват всичко.
11
1
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 8 месеца
някой вярвали на това био не знам си какво ?!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мързелиии! Кафесмукачи.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Био е това което расте в градината ми другото са празни приказки.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЗВУЧИ МИ КАТО , ''БИО-АТЛАНТИК'' !
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На фона на отровени , въздух , почва и води , някой ще обясни ли какво е това ''БИО'' ???
6
0
 
3
 
! Отговори
нн-билкар преди 8 месеца
Био-аангали берат био-билки край пътищата.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото или е брутално скъпи или е брутална измама. Освен това има "степенни" на био. Това, кеото го искат крайните откачаланици, едва ли не изисква, да пращам жени със стомни, да носят чиста овда от рила, да орем с дървено рало теглено от магареце, па после остава всичко останало ...
4
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
намаляват площите защото ние нямаме доходи за тяхното производство
3
0
 
7
 
! Отговори
Bio proizwodstwo преди 8 месеца
Абе аланкооооо българско био производство няма, няма и да има, всичко е една измама, нищо не се следи, и окачествява. Био е само на етикета иначе е фраш с пестициди каквито се сетиш. Био производството е в частните дворове кой каквото си гледа всичко друго е една голяма ЛЪЖА.
2
0
 
4
 
! Отговори
ГМО_оооооо преди 8 месеца
бе тия сериозно ли ? биопроизводство :) пример - краставица без семки но струваща 2-3лв. бройката , в зависимост от биосезона :)
1
0
 
2
 
! Отговори
да но преди 8 месеца
фотоволтаици площи са с 280 процента ръст - ходи произвеждай енергия да продаваш. Краставица 7 лв vs Краставица над първо качество 13 лв - глупаво е, бдс има 1,2,3 качество