Центровете за деца със специални потребности в София са малко

Доброволци превръщат стара къща в център за такива нужди
23 авг 2023 13:40, Анисия Иванова
7

Доброволци са се заели с трудната задача да превърнат стара къща в район "Слатина" в София в център за деца със специални потребности.

"Тези центрове в София са крайно недостатъчни. Това, в което искаме да превърнем къщата, е съвкупност от дейности и занимания, които съпътстват децата в тяхното развитие от малка възраст до 35 г. Всякакъв род занимания", каза Христина Бабалова от сдружение "Аутизъм – образование, бъдеще и възможности" в студиото на "България сутрин".

От думите ѝ стана ясно, че са придобили къщата преди една година, но са се сблъскали с огромен обем документация, което ги е забавило. Пуснали са кампания и набират средства.

"Доброволчеството не се изразяваше само в хора, които да ни помагат, а евентуално фирми, които да се свържат с нас. Така си го представяхме. Това е тест към обществото дали е готово към такъв тип сгради и социални дейности. Ще започнем от приземния и първия етаж, тях искаме да пригодим, за да нанесем хората", каза още Бабалова.

Милена Кънчева от гражданско движение "Помощ на лица с проблеми в развитието" посочи пред Bulgaria ON AIR, че ще подпомагат индивидуално потребностите на всяко дете.

"Ще има психолог, логопед, терапевт, ерготерапевт. Но това не е достатъчно. Родителят до голяма степен се превръща в шофьор на детето си. Предвиждаме да ги превърнем в колтерапевти. Къщата да бъде място със затворен кръг от услуги. Всеки, който дойде при нас, за нас ще бъде знак, че има нужда от нашата подкрепа. Ако на входа на къщата има някакви потребности, на входа на къщата те да бъдат удовлетворени", обясни тя.

Бабалова и Кънчева търсят специалисти, за които аутизмът е кауза.

"Ние не можем да затворим къщата. Постоянно се пълни с клошари, които живеят там, всеки път чистим. В момента сме събрали 50 хил.лв. и се чудим какво по-напред да направим с тях", споделиха гостите в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 8 месеца
Не сте прав, тези деца могат с обучение да имат професии (друг въпрос е това ли са правилните форми) по-добре е да са миячи, сортировачи или ИТ специалисти, щото има и такива , отколкото хора с телкоеве.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички, които коментирате сте прави в разсъжденията си. И аз бях като Вас, докато не ми се роди дете с Аутизъм. Сега чета всяка подобна статия с голяма надежда....Защото искам да работя, но няма на кого да оставя детето за 1 минута. Живеем от помощи, тежим на обществото, броим стотинките...А ако има достатъчно такива центрове, аз ще работя и ще спестя средства на данъкоплатците.Та монетата винаги има 2 страни!
5
3
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Наливането на пари за СОП е все едно ги хвърляте на вятъра!
4
2
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 8 месеца
демек, некой си е купил имот усред софия, и сега чака некой друг да плати ремонта. том сойер 2023 - вие ми оправете къщата а аз ще съм благотворителен. нещо като къщите за гости на мутрягите, но за сноби.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Извинете, каузите са хубаво нещо, ама такива каузи следва да се превръщат в реалност само с "подпис" на държавата. Защото, събирате пари, имате си къща, нещо ще ремонтирате, после няма да стане, защото е възможно да не намерите такива деца, за които такива нужди са необходими. Някой ви чете, и ви праща пари, без гаранции за това, в какво наистина ще се превърне тази къща. Специалистите по какви програми ще работят, кой ще им плаща. Липса на финансиране, затваряне и имате къща след осн. ремонт.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
това трябва да е работа на държавата главно, а доброволците са следващата стъпка
1
1
 
8
 
! Отговори
Правилно ли разбирам преди 8 месеца
Че искат да ремонтират една къща обитавана от клошари? Много не свързано