"Учи занаят": Дете реди плочки в жегата в София

Има ли експлоатация на детски труд?
28 авг 2023 08:36, Александър Попов
50
"Учи занаят": Дете реди плочки в жегата в София

Видео, заснето от Теодор Михайлов, показва как дете реди плочки на тротоар в София. А температурите надхвърлят 30 градуда.

„Вчера към 15 часа приятел, който е минал малко по-рано, ми прати видео, на което се вижда малко дете как носи плочки и ги чука с чук. Малко след това дойдох дотук, защото не можех да повярвам, че това се случва. Самото дете продължаваше да реди, да носи плочки. Останалите работници не бяха много любезни. Казаха ми, че имат лопати и могат да хвърлят павета и ми казаха, да си ходя“, обясни пред bTV Михайлов.

„От реакциите в интернет разбрах, че от седмици има деца, които на централен столичен булевард по цял ден мъкнат и слагат плочки, което е скандално и се вижда от хиляди, но няма реакция от никого“, добави той.

Михайлов попитал възрастен бригадир защо работи детето и получил отговор "Учи занаят".

"Трябва да правим разлика между експлоатация на детския труд и тогава, когато едно дете помага вкъщи. Ако то помагаше на баща си вкъщи и там да редят павета, няма проблем, но когато това става на обществено място при 40 градуса – това е недопустимо", подчерта Георги Богданов, национална мрежа за децата.

Според него има основание Агенцията за закрила на детето да се самосезира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: тротоардетски труд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 13 първо научи какво,как и кога се използва термина страна от третия свят,само щи кажа няма нищо общо с финансовото състояние на държавата другото си го търси в гоглето информация бол
22
0
 
10
 
! Отговори
знание преди 9 месеца
Не знаех,че това ,на снимката,се нарича плочки.Остарях,и все научавам нови неща.
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Експлоатацията на ромски труд не ме интересува, ама изобщо. Въпросът е друг- тия плочки ще пропаднат. Важно ми е КАЧЕСТВОТО. А качество и ром няма.
20
0
 
8
 
! Отговори
nimportequi преди 9 месеца
Реденето на павета е скъпо като услуга преди няколко години едни ми взеха 500 лв за няколко квадрата да ми наредят в двора и това само труда.
19
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
къде бяха тия доброжелатели през 80те, когато всяко лято ни мъкнеха по бригади?
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази работа малко мяза на бащата и детето да поработят малко преди първият учебен ден, когато и двамата ще бъдат четвъртокласници.
17
8
 
23
 
! Отговори
Айде стига преди 9 месеца
Чак такава глезотия. Аз подкрепям. Е вярно не е по Закона за труда, но аз работя от 9-10 годишен (селскостопанска, животновъдна работа.). Цяло лято летните ваканции, събирахме храна за животните за зимата. Няма студ няма пек. Не мога да разбера какво лошо има. Не можем всички да сме професори, чиновници или IT.
16
3
 
15
 
! Отговори
Тодор преди 9 месеца
На колко години е детето? Под 16 няма право да работи. От 16 до 18 има право да работи по 6 часа на ден. Винаги, независимо от възрастта, се работи с трудов договор. Това е.Учи занаят - звучи добре, възпитателно, ама как така ще се учи на отговорно място? Едни такива, вярно възрастни, бяха пуснати да се учат на жълтите павета, та си оставиха ръцете.
15
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи да редят плочки са деца, да раждат - няма проблем.
14
8
 
7
 
! Отговори
Бизнесмен преди 9 месеца
Така е винаги трябва да има неудачници които да вършат черната работа
13
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какъв трети свят бе, явно не си обръщал внимание как в САЩ има бездомнически лагери буквално по тротоарите на градовете. Как има цели райони, превърлнати в наркомански гета, около домовете на хората. Ние сме били "третия свят", понеже някакъв с мека китка снимал как дете слага плочка? У РЕД ЛИ СИ?
12
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И след всичко това, все още ли има хора, които се съмняват, че България реално е страна от 3тия свят?!! Моля?!
11
3
 
12
 
! Отговори
Чичо Ади преди 9 месеца
Беше прав!
10
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ООО НЕЕЕ!!! КАКЪВ ДЖЕНДЕРАСТКИ КОШМАР! Деца помагат на баща си, вместо да цъкат на смартофона! Докъде стигнахме!
9
1
 
21
 
! Отговори
ДО Голям скандаУ преди 9 месеца
Ако не са те няма кой да изсмуква и изцежда държавата от помощи. Те не плащат и една стотинка данъци, такси, сметки и т.н., но всички са на помощи - детски, социални, ТЕЛК и т.н. С техните продадени гласове се търгуват изборите у нас. От техни набези пропищяват цели села. Те разпространяват разни "неща" по дискотеките. От тях си пазиш чантата като си на разходка някъде. Техните махали са затрупани с ***. Те мислят, че имат само права, а не и задължения. Нищо полезно няма от тях.
8
6
 
25
 
! Отговори
Георги преди 9 месеца
Едно време като ни изпращаха на село за лятната ваканция ходихме с баба да берем лук на полето.. Тогава никой не говореше за експлоатация на детски труд. На нас даваха по половин надник и бяхме супер щастливи :)
7
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво на Детето и на Баща му ! добре,че са Ромите да редят павета и да правят покриви,че онея от офисите Нищо не павят ,а само Крадът и сеът.
6
3
 
17
 
! Отговори
Шака преди 9 месеца
А какво да прави, след като тати зулус цяла седмица е пиян от радост за "тлъстия" надник ? Нека да реди! След няколко години ще пие по цял ден, а внуците му малките зулуси ще редят за радост на населението което ще се спъва по виртуозната им наредба!
5
7
 
12
 
! Отговори
Петров преди 9 месеца
докато някои сто пъти ходят на мора, 90 процента от българите мизерстват и слугуват на олигарските още от деца. това е българският капитализъм.
4
6
 
36
 
! Отговори
Голям скандаУ преди 9 месеца
Какво скандално виждате. По-добре ромите да работят, отколко да се занимават с други неща. И спрете да ги плюете, защото ако не са те, ще потънем в боклyo. Други няма да дойдат да ни чистят.