КНСБ: Либерацията на цените на тока ще доведе до социални проблеми

Синдикатът иска гарантиране на достъпни цени
29 авг 2023 17:45, Стела Стоянова
53
КНСБ: Либерацията на цените на тока ще доведе до социални проблеми
Снимка БГНЕС, архив

Предвиденото премахване на регулираните цени за битовите потребители на електроенергия до края на 2025 година ще създаде тежки социални проблеми. Това предупреждават от КНСБ в становище, изпратено до премиера Николай Денков и министъра на енергетиката Румен Радев.

Либерализацията на пазара на електроенергия за населението е заложено в проекта за промени в Закона за енергетиката, който в края на юли беше публикуван за обществено обсъждане. От синдиката критикуват и предложенията в него за подпомагане на енергийно бедните домакинства.

В становището на КНСБ се посочва, че в рамките на две години битовите потребители няма да могат да се адаптират към новите условия и към излизането си на свободния пазар. Синдикалистите подчертават, че с проекта за промени в закона за енергетиката се въвеждат нови, по-тежки условия за работа на въглищните централи и има опасност те да преустановят работа още преди 2030 година. От КНСБ настояват да се регламентира кой фонд и как, с енергия закупена откъде - дали на свободен пазар, или от местен източник с ниска цена, например АЕЦ "Козлодуй", ще компенсира конкретно енергийно бедните домакинства.

Още по темата
От синдиката предлагат да се прилагат отстъпки от сметката според доходното им състояние за основно жилище само за определено адекватно количество енергия в отоплителен сезон, и друго количество в преходните сезони, както и да се разработи стратегия или програма за намаляване на енергийната бедност в страната.

В становището се обръща внимание и на това, че не става ясно кога точно е предвидено НЕК да загуби функцията на обществен доставчик и поставя въпроса за гарантирането на достъпни цени за домакинствата у нас.

Припомняме, че подобни въпроси повдигна и омбудсманът, а експерти предупредиха, че възможният скок е от порядъка на 30 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Причините преди 7 месеца
най-вероятно, за "ЛибералПоскъпване" на ток е да пълним джобовете на борсовите спекуланти и неекологичните фото и перки-мъртва земя,промяна въздушни течения, неефективност, съсипващи икономиката на Европа. Както и едни милиарди заеми по ПВУ-елитите нямат пари увеличават дългови спирали, данъци и акцизи. Поети ангажименти във ВРЕДА на Бългите, на лобисти като Пръмова Кунева, в бордовете на Париба-затваряне на реактори. Со кратце за 34 г. съсипаха енергетиката на България, шепа българофоби!
33
0
 
0
 
! Отговори
Фирмите Пропищяха преди 7 месеца
от борсовите цени, голяма част от тях просто фалираха. Най-големият Геноцид над българите, след подаряването на реактори и оборудване, и отказ да се строи Белене 2012 г. От 2000 г. досега, ток поскъпна с 200%, всички фото, перки са на бивши и настоящи депутати и ТНК-та. Ето защо, нямаше интерес да се строи нито КАНАДСКА АЕЦ, нито руски. ЕДружества и фирми Искаха 120% увеличение цени, което е над 200 лв. на месец за печка, хладилник, лампа, перялня. Измама е изборът на доставчик, къде е КОЗЛОДУЙ?
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Свободата е за спекулата и поскъпването. Населението няма свобода. Народът е виновен, че не гласува за левите партии и за леви политики. Народът се самопоробва и гласува срещу интересите си.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гласувайте за левите партии. Бизнесът е десен, олигархията се е барикадирала с картели. Народът има само едно спасение за балансиране на интересите на десния бизнес - гласуване за левите партии.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще искат всеки електромер да плаща по 300 евро като в Европа.
29
1
 
5
 
! Отговори
Христо преди 7 месеца
Много странна статия! Аз не виждам на кой му пука за България и за българина в машата държава.....т.е- територия.Всичко което се казва е мижем да те лажим
28
2
 
4
 
! Отговори
Справедлив преди 7 месеца
Едно правителство трябва да има социална политика спрямо своя Народ. И най вече Електричество и Вода трябва да се стопаниства от Народа и за Народа. Всички решения се взимать чрез референдум.
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Свободния пазар е в Европа от десетилетия. И това е решението .
26
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Свободния пазар на ток е от 5-6г. И никой не се оплаква. Всеки се оплакват от прогнозната сградна инсталация на Централното Отопление. То е за махане.
25
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако тока стане 1 лв. киловата то тогава заплатите трябва да са по 10 хиляди нагоре.
24
7
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Само неграмотни про'с'таци могат да гласуват да слушат ЕС и после да реват, че управниците им щели да си ходят, ако изпълнят нарежданията на ЕС. ВСИЧКИ гласуващи за ЕС СТЕ неграмотни про'с'таци!
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Един - Как чии интереси? Зельо си е харесал реакторите, вече няколко пъти ги иска и Тагарев ги е обещал. Само да почне работа НС, та да одобри.
22
2
 
20
 
! Отговори
ОБЯСНЕНИЕ преди 7 месеца
Е Вие какво очаквате след като избираме ГЕРБ+ПП+ДБ+ДПС+БСП+Президента. Всичките са за закриване на Мариците, за махане на вече закупени реактори, за закупуване на уран от САЩ, а те пък го купуват от Русия, за построяване на американски АЕЦ за 30 000 000 000, които ще влязат в цената на тока. И накрая КОЙ МИ С.. РА В ГАЩИТЕ. КАРМИЧЕН ЗАКОН - КАКТО ГЛАСУВАЛО - ТОВА ПОЛУЧИЛО!!!
21
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Очаква се тока да поскъпне между три и пет пъти, в най-лошия случай десет пъти. Какви 30% сънуват?
20
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И сега какво? Вместо по 700 лева на месец през зимата, ще плащам по 7000 лева на месец за ток. Що не си ....
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спомням си цените на тока от преди 1989 години - 1 стотинка нощна тарифа и 2 стотинки дневна тарифа. Сега след освобождаването на цените на тока колко ще плащаме? Но 1 лев нощна и 2 лева дневна или по 1 евро нощна и 2 лева дневна тарифа.
18
1
 
22
 
! Отговори
Стар номер... преди 7 месеца
.....ШЕ ПРОВОКИРАТ "НАРОДНО НЕДОВОЛСТВО" ЗИМАТА ИЗКУСТВЕНО И УМИШЛЕНО!!!!!!!!!!
17
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ей тогава ще ви изметем,няма значение кой е на власт..100%.гаранция.
16
4
 
9
 
! Отговори
Смех... преди 7 месеца
НЕ Е "ЛИБЕРАЦИЯ"---А "ЛИБЕРИЗАЦИЯ" ....ВСИЧКИ ЛИ СТЕ ТАМ НЕГРАМОТНИ У ТОЯ САЙТ ???!!!!ДА ВИ ПРАТЯТ У НЕКОЕ ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ-- ШЕ ВИ Е ОТ ПОЛЗА....!!!!
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Свобода и демокрация - тока може да поскъпне свободно 10 пъти или 20 пъти.