Свидетелка на трагедията в Русе: Лекарите не интубираха Венци веднага

Габриела Върбанова оказала първа помощ на децата
1 сеп 2023 12:51, Нели Христова
26
Свидетелка на трагедията в Русе: Лекарите не интубираха Венци веднага
Снимка: БГНЕС

Лекарите продължават да се борят за живота на детето ударено от мълния в Русе.

Според медиците има подобрение на състоянието му. Детето е изведено от кома, в която бе поставено и диша самостоятелно. Все още е в тежко състояние, съобщава bTV.

На мястото на трагичния инцидент, където вчера бе бдението, са поставени цветя в памет на загиналото момче.

"Чухме много силна гръмотевица. На входа на терена моя съпруг ме търсеше, за да помогна на децата“, разказа Габриела Върбанова, която е студент по медицина и е една от първите, която е реагирала и оказала първа помощ.

По думите й когато отишла на място видяла двете момченца безжизнени на земята. Лицето на Венци било по-бяло от това на другото. Около него се били скупчили и повече хора. На другото момче само един от треньорите правил изкуствено дишане. Тя се затичала към него и започнала да му прави изкуствено дишане. Детето започнало да прохърква и усетила съпротивление и разбрала, че има жизнени показатели.

Тя веднага се прехвърлила при Венци. Започнала да прави сърдечен масаж. Той също започнал да прохърква. Молела се да дойде по-бързо линейката, за да му окажат нужната помощ.

Появила се друга жена, която казала, че била лекарка. Върбанова се отдръпнала и след това дошла спешна помощ. Лекарите не продължили реанимацията. Детето не било интубирано. Детето било хванато за крайници и поставено на носилка. Не било обдишано с кислородна маска, твърди тя.

"Според мен Венци даде жизнени показатели, докато му прилагах първа помощ. За мен реанимацията трябваше да се случи на терена и да продължи в линейката. Това е златно време, което е животоспасяващо", заяви тя.

По думите й всички родители са се опитали да помогнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Умря България преди 7 месеца
Новото поколение са им виновни винаги Спешна Помощ или Путин!След като медиите дават трибуна на студентка да оценява спешни медици които това работят всеки ден значи сме ударили дъното.Спокойно,след като "народа"вместо да подкрепи протеста на спешната за високи заплати,млади кадри да се приемат с изпити а не свободно като сега скоро няма да има кой да работи на линейките и тогава ще видим кого ще обвинявате.Да ни пази Господ тази студентка да спасява някой!!!
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Студентка първа година, мисли се за лекар с 20 години стаж
24
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 7 месеца
Ами да пробваме. Даваме им 20 Хил лв и да видим по- арогантни ли ще са или по- старателни.
23
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Въпроса не е до заплати и прочие. И 10 и 20 хиляди месечно да взимат, това ги би направило единствено по-арогантни. Истината е, че хората сме калпави. Казаха ни го преди години и това е тъжната истина. Това е до възпитание и ценности. Няма и какво друго да очакваме след 20 годишно възпитание от Азис, Слави и цялата холивудска медийна пропаганда. Ние сме живите мъртви.
22
10
 
10
 
! Отговори
един преди 7 месеца
Интересно, дамата, която учи за медицинска сестра дали ще отиде да работи в Бърза помощ след като се дипломира?
21
9
 
6
 
! Отговори
до Тео преди 7 месеца
Уважаеми, много наивно е да смяташ, че един човек, който получава 1000 лв ще работи все едно получава 10 000.
20
9
 
10
 
! Отговори
вес преди 7 месеца
Do 14 и15. Я дай да видим ти каква диплома имаш. А оная девойка дето дава акъл защо не е интубирала тя детето.
19
11
 
6
 
! Отговори
Teo преди 7 месеца
Тъжно е, но в спешна помощ работят коравосърдечни хора, които работят точно толкова, колкото им плащат. Като прибавим и липсата на апаратура нещата са видими. Можем само да мислим как да се подобрят нещата, за да не се стига до тук. Но това няма как да се случи, докато най-важните теми в нас са колко оръжия да дадем на Украйна и как да наберем повече избиратели за следващия вот!А проблемът не е от вчера и се задълбочава!
18
2
 
20
 
! Отговори
Маркс преди 7 месеца
До УжасПодяволите,искаш да кажеш.че за 500/600 лв. отгоре ще започнат и да спасяват животи ли?Това да не е някой плочкаджия къде не му отърва надника и лепи плочките накриво,живота на хората е в твоите ръце!Как се прибираш вечер при семейството си:"Не ме кефи заплатата ми и днес оставих един да умре"???Всички сме на смешни заплати,но не оставяме хора да умират по улиците!
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази жена иска да каже, че от Бърза помощ са дошли и са се чешали. Абе много хора са си сбъркали професията, трябвало е да станат парамедици.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А не пишем, че младата дама е съпруга на един от тренерите, защото?
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В такива случаи и най-добрия лекар трудно може да помогне, а и като чуваш, че се гърми спираш веднага тренировката а не после да търсиш под вола теле.
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Също така да се проверят дипломите на хората които работят в лабораториите които вземат кръв и правят снимки и други манипулации мисля че работят някакви самарянки боже прости те нямат елементарни познания по медицина.
13
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва да се проверят дипломите на хората работещи в Бърза помощ , в Лекарските и в Стоматологичните кабинети и в Аптеките в цялата сттрана. Също и в болниците и в поликлиниките както и да се наричат сега. Мисля че има много самозванци и самарянки без дипломи и министерството ги укрива.
12
6
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 7 месеца
Ужасно е ако наистина е било така и детето е можело да бъде спасено. За съжаление, няма да станат по-добре нещата ако драстично не се увеличат заплатите на лекарите. Няма как да очакваш човек да е мотивиран да върши отговорната си работа ако заплащането е колкото на сервитьор или продавач в Лидл. С пожелания и изтъркани лозунги като тази професия е призвание, не става, защото нито някой ще ти даде безплатно храна, защото си лекар, нито банката ще ти подари апартамент или автомобил.
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мисля че в България администрацията постоянно лъже. Част от работещите в Бърза помощ и в Лекарските кабинети нямат медицинско образование те дори не спазват елементарни хигиенни навици елементарни медицински правила или етика. Мисля че са някакви самарянки но не са медицински специалисти в никакъв случай или са с купени или подарени дипломи.
10
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 7 месеца
Голяма трагедия с това момче ! :(
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хипократ
8
1
 
19
 
! Отговори
родител преди 7 месеца
до- 2Поздравление за това младо момиче което е помогнало , и съм сигурен ,че ще помага некомерсиално и когато започне истинската работа !
7
2
 
23
 
! Отговори
yordan Yordanov преди 7 месеца
До aZ-ътАз да ти кажа съм склонен да вярвам на студентката. Не знам за теб !