Хижи, пътеки, маркировка: БТС се оправя "на мускули"

Нуждаем се от държавна и обществена подкрепа, заяви Васил Николов
13 сеп 2023 11:41, Анисия Иванова
4

Сдружение “Български туристически съюз" предприема инициатива за подновяване на туристическите маркировки. За целта е учреден фонд, който ще финансира тези проекти.  

"Фондът е учреден с решение на управителния съвет на БТС, изградили сме вътрешния механизъм на БТС за неговото финансиране, но осъзнаваме, че ще бъде крайно недостатъчен. Скоро ще бъдат приети точните правила, по които ще бъдат изразходвани средствата. Съзнаваме, че това ще бъдат крайно недостатъчни средства, защото маркировката е доста занемарена в години назад. Осъзнаваме нашата вина за това и смятаме да поправим този наш недостатък. Затова предприемаме това действие, ще разчитаме също на държавно финансиране и други частни донори, които да могат да дофинансират този фонд", обясни инж. Васил Николов от БТС в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че от днес до края деня ще бъде отворена специална секция в сайта в БТС, в която ще бъдат обяснени всички условия и правила. "В същото време се разработва и чисто нов сайт, който ще бъде интерактивен и ще има обвързаност със средствата във фонда, как ще изразходва всичко", каза още инж. Николов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи, който желае, може да помогне на фонда.

"На нас ще са ни необходими всички организации, които са готови да се включат в тази работа, за да бъде подновена туристическата маркировка в България. Ще приемем едни правила, с които организациите ще могат да кандидатстват за средства от фонда и там ще бъдат приоритизирани различните обекти спрямо това какво е най-належащо", обясни той.

Според инж. Николов за занемаряването на маркировката не играят роля само климатичните фактори.

"На много места играе роля и човешкият фактор, има сеч,  много малко фирми, които я извършват, не се съобразяват, че има туристически маршрут и маркировка. Там се променя цялата архитектура на пътеките, изчезва самата маркировка от дърветата или с времето тя се изтрива, на места табелите са поставяни от преди 90-а година", каза още гостът.

Българският туристически съюз вече има ново ръководство. "Взехме отново статут за Национална представителна организация за туристическа дейност. Това доверие, което ни е гласувано от държавата, смятаме да го оправдаем", категоричен е инж. Николов.

Той добави, че до 2010 година са свършени много неща като смяна на покриви и прозорци на хижи. "От 2010 на практика БТС остава без финансиране и се оправя на мускули, със собствени сили и недостатъчни средства, които са довели до това, че ако сме оправили до 2010 всички хижи, тези 13 години нещата се върнаха на същото положение", обясни гостът.

"Тези маркировки са свързани с безопасността и по-комфортното пребиваване в планината. Ние изпълняваме и социална функция. Целта на БТС е не просто да строи и подпомага хижите, да направи маркировката, имаме и социална функция хората да могат да посетят планината, да направим хората щастливи", посочи инж. Николов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И тия ли ревът на държавата?
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е..м ти и мускулите. 30 лева стана нощувката на повечето хижи, на някои места супи по 10 лева. Санитарните условия, с малки изключения, покъртителни.
1
2
 
6
 
! Отговори
... преди 7 месеца
Не че нещо, но: Фирма БЪЛГАРСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ с ЕИК/ПИК 000690918 е основана на 12 Юли 2018 година с правна форма "Сдружение" или на кратко "". Седалището на компанията се намира в гр. София. Нямате нужда от помощи от държавата. Частна фирма, която развива търговска дейност. Ако не ви се получава, спирайте дейността и да я поемат някои други. Стига с това врещене за пари. Научете се първо да управлявате и после да мрънкате. Социална дейност, поущряване... тъ по тиите ви край нямат!